Η Κυβέρνηση μεθοδεύει το κλείσιμο του Νοσοκομείου Πατησίων

29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, όπως είχε προαναγγείλει τον Ιούλιο του 2011 ο τότε υπουργός Υγείας. Αφήνει με παράνομες αποφάσεις της το νοσοκομείο χωρίς παθολόγους και θέτει εκτός λειτουργίας το Παθολογικό και το Καρδιολογικό Τμήμα, καταργώντας ουσιαστικά το νοσοκομείο.

Χωρίς εφημερίες

Το Παθολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Πατησίων διαθέτει 38 κλίνες (το 35% των κλινών του νοσοκομείου) και υπηρετούν σήμερα σε αυτό δύο ειδικευμένοι παθολόγοι και έντεκα ειδικευόμενοι γιατροί. Στο Τμήμα υπηρετούσαν μέχρι τις 31/12/2012 επιπλέον ένας διευθυντής, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και ένας επιμελητής Β΄, ο οποίος διορίστηκε σε άλλο νοσοκομείο. Μάλιστα, από ετών έχουν προκηρυχθεί στο νοσοκομείο και τρεις θέσεις παθολόγων (διευθυντή, επιμελητή Α΄, επιμελητή Β΄), οι οποίες εκκρεμούν. Στη θέση του αποχωρήσαντος διευθυντή μετακινήθηκε την 1/1/2013, με απόφαση του διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ, διευθυντής παθολόγος από το Γ.Ν. Θηβών, αλλά αιφνιδίως με νέα απόφαση ο γιατρός επέστρεψε στις 19/3/2013 στο Γ.Ν. Θηβών, χωρίς να έρθει αντικαταστάτης του. Επίσης, από 14/3/2013 οι εννιά από τους έντεκα ειδικευόμενους γιατρούς του Παθολογικού, οι τρεις ειδικευόμενοι του Καρδιολογικού και ο επικουρικός παθολόγος πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν στο Παθολογικό να μείνει μία μόνο παθολόγος και δύο ειδικευόμενοι, στο Καρδιολογικό δύο μόνο καρδιολόγοι και να σταματήσει, με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου από 15/3/13, η νοσηλεία ασθενών στο Παθολογικό και το Καρδιολογικό Τμήμα.
Ο διοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. δηλώνει στο σωματείο ότι δήθεν κάνει ό,τι μπορεί για να μετακινήσει διευθυντή παθολόγο στο Γ.Ν. Πατησίων, που είναι απαραίτητος ώστε να λειτουργήσει ξανά το Παθολογικό – έχει μάλιστα αποστείλει εντολές σε τρεις γιατρούς του Σισμανογλείου στις 22/3/13 και 9/4/2013, εκ των οποίων ουδείς έχει αναλάβει υπηρεσία στο Γ.Ν. Πατησίων. Ταυτόχρονα, όμως, με έγγραφό του στις 2/4/13 ζητά από το υπουργείο Υγείας να μετακινήσει σε άλλο νοσοκομείο τους ειδικευόμενους του Παθολογικού. Είναι σαφές ότι αν μετακινηθούν αλλού οι ειδικευόμενοι γιατροί του Παθολογικού, τότε ακόμη και αν αναλάβει υπηρεσία στο Γ.Ν. Πατησίων Διευθυντής Παθολόγος θα είναι και πάλι αδύνατη η νοσηλεία ασθενών στο Τμήμα, αφού παγκοσμίως οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι αυτοί που εφημερεύουν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Εξυπηρετεί ένα εκατομμύριο κατοίκους

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα τραγελαφικά γίνονται σκόπιμα ώστε να τεθεί εκτός κάθε είδους εφημερίας το Γ.Ν. Πατησίων και να πάψει να νοσηλεύει ασθενείς ξεκινώντας από το Παθολογικό και το Καρδιολογικό Τμήμα. Η Διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ εκτελεί απλά το σχέδιο του υπουργείου να κλείσει το ΓΝ Πατησίων. Επισημαίνουμε ότι το Γ.Ν. Πατησίων αντιμετωπίζει, λόγω της εξαιρετικής προσβασιμότητάς του, μεγάλο αριθμό ασθενών και καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο εγγύτατα της Εθνικής οδού αποτελεί το πρώτο νοσοκομείο στο οποίο απευθύνονται ασθενείς από δήμους της Δυτικής Αθήνας. Μέχρι τον Απρίλιο του 2012 πραγματοποιούσε Γενική Εφημερία κάθε τέσσερις ημέρες, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες 1.000.000 κατοίκων της Αθήνας και πολλών γειτονικών δήμων. Από 1/4/2012 κάνει μόνο πρωινή εφημερία μέρα παρά μέρα και εκτός αργιών, όχι λόγω των τραγικών ελλείψεών του σε προσωπικό, αλλά επειδή το υπουργείο μείωσε κατά 60% την πίστωση για τις εφημερίες. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, όπως σαφώς επισημαίνεται και σε σχετικό έγγραφο του Προέδρου του ΕΚΑΒ. Όταν λοιπόν νοσοκομεία όπως το Αττικόν και ο Ευαγγελισμός απαιτούν συνεφημέρευσή τους με μικρότερα νοσοκομεία γιατί στενάζουν από τα ράντζα, είναι απαράδεκτο -αν όχι εγκληματικό- να οδηγείται σε κλείσιμο το Γ.Ν. Πατησίων.
Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Πατησίων, κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια συνεχώς σε κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η υποβάθμιση και το κλείσιμο του νοσοκομείου. Αυτή την κρίσιμη ώρα απαιτείται η με κάθε τρόπο κλιμάκωση του αγώνα για να ακυρώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης να κλείσει το ΓΝ Πατησίων.

Μπάμπης Φαράντος,
μέλος Δ.Σ. Σωματείου
Εργαζομένων Γ.Ν. Πατησίων

Προηγούμενο άρθροΣυλλαλλητήριο για την υγεία στην Πάτρα την Τρίτη 23/4
Επόμενο άρθροΛάρισα: Ένας χρόνος αναμονής… για χειρουργείο!