Κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη για τη σωτηρία του Νοσοκομείου Πρέβεζας

32

Συγκέντρωση – συλλαλητήριο πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 12 και μισή το μεσημέρι, στην αυλή του του νοσοκομείου, αντιδρώντας στο ορατό λουκέτο του λόγω της έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Στρατής Βουγέλλης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας από την Επιτροπή Αγώνα για για την Υγεία στο ν. Πρέβεζας, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του νοσοκομείου σε συνεδρίασή του και να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Ενώ, παράλληλα, κάλεσε και τους φορείς της πόλης να συνεδριάσουν και να «βομβαρδίσουν» το υπουργείο με τις αποφάσεις τους. Στο πλαίσιο, δε, του συντονισμού όλων των υγειονομικών στην περιοχή, το Σωματείο σήμερα πραγματοποιεί σύσκεψη με τα σωματεία των νοσοκομείων Λευκάδας, Μεσολογγίου και Φιλιατών, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους ενάντια στην απαξίωση της δημόσιας υγείας.

Ο Στρ. Βουγέλλης, στη σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα, τόνισε ότι οι αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι εξόχως πολιτικές και αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ο οποίος έχει περικοπεί κατά 50% σε σχέση με το 2010, με αποτέλεσμα τα χρέη των νοσοκομείων να είναι 1,5 δισ. (2 εκατομμύρια του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται) και να μην πληρώνονται προμηθευτές και να υπάρχει έλλειψη υλικών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συναντήσεις που έγιναν με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και την 6η ΥΠΕ, οι οποίες ουσιαστικά δεν έφεραν κάποια αλλαγή πέρα από προθέσεις, και όσον αφορά το προσωπικό είπε πως από το χώρο της υγείας έχουν φύγει περίπου 17.000 άτομα και από την Πρέβεζα τα τελευταία 5 χρόνια έχουν φύγει 115 που δεν έχουν αντικατασταθεί.

Όπως σημειώνεται, τέλος, στην ανακοίνωση του Σωματείου για την κινητοποίηση της 30ής Οκτωβρίου, «ο μήνας Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικός για την λειτουργία ολόκληρων τομέων του νοσοκομείου και ο κίνδυνος ολικής λειτουργικής κατάρρευσής του ορατός, καθώς αποχωρούν επικουρικοί γιατροί από καίριες θέσεις του Νοσοκομείου (αναισθησιολογικό τμήμα, καρδιολογική κλινική, χειρουργική κλινική) .

»Το νοσοκομείο κάτω από αυτές τις συνθήκες, αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμη και βασικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας των συμπολιτών μας, ήδη βαθμιαία και de facto υποβαθμίζεται, αλλάζει ρόλο, μετατρέπεται σε μια μονάδα περισσότερο προσανατολισμένη στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλ σε ένα κέντρο υγείας. Καθημερινά λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ταλαιπωρούνται δεκάδες συμπολίτες μας. Υπάρχουν σχέδια στα πλαίσια της εφαρμογής του 3ου μνημονίου αυτή η υποβάθμιση και αλλαγή ρόλου να γίνει και επίσημη νομοθετικά, στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας.

»Ταυτόχρονα το νοσοκομείο ωθείται μέσα από νόμους και διατάξεις σε λειτουργία επιχειρηματικής μονάδας παρά σαν χώρος πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης που έπρεπε να είναι».

Με πληροφορίες, φωτογραφία atpreveza.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της πόλης μας , εξελίσσεται προς το χειρότερο μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα.

Η δραματική περικοπή του προϋπολογισμού του (που κινείται στο 50% των επιπέδων του 2010!), η ελάχιστη εκταμίευση (περίπου 32%) ακόμη και αυτής της εγκριθείσας κρατικής χρηματοδότησης του 2015 , ενώ βαδίζουμε προς το προτελευταίο μήνα του έτους, οδηγεί το νοσοκομείο σε οικονομική ασφυξία και αυτό μεταφράζεται και θα μεταφραστεί πιο έντονα το επόμενο διάστημα σε στέγνωμα του νοσοκομείου από το αναγκαίο υγειονομικό υλικό , φάρμακα αλλά και άλλα υλικά με σοβαρότατες επιπτώσεις στην δυνατότητα αλλά και στην ποιότητα νοσηλείας των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Η αιμορραγία του Νοσοκομείου σε εξειδικευμένο προσωπικό συνεχίζεται με συνεχείς αποχωρήσεις και μηδενικές πρακτικά προσλήψεις. Χαρακτηριστικά τα τελευταία 5 χρόνια οι καθαρές απώλειες πραγματικών θέσεων εργασίας είναι 115, αριθμός που ισοδυναμεί με πάνω από το 1/3 της πραγματικής δύναμης του νοσοκομείου του 2010. Ακόμη και με αυτό το μνημονιακό οργανόγραμμα του 2010, οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ είναι 17 , οι κενές θέσεις προσωπικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι 40 , 13 είναι οι κενές θέσεις στο προσωπικό των εργαστηρίων και 10 οι θέσεις στη Διοικητική -Τεχνική Υπηρεσία. Τμήματα και κλινικές που κάποτε άκμαζαν έχουν κλείσει (ουρολογική , ορθοπεδική κλινική) και όλα τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά με το ενδεχόμενο προσωρινής ή και μόνιμης αναστολής τους να είναι καθημερινά πολύ πιθανό. Ο μήνας Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικός για την λειτουργία ολόκληρων τομέων του νοσοκομείου και ο κίνδυνος ολικής λειτουργικής κατάρρευσής του ορατός, καθώς αποχωρούν επικουρικοί γιατροί από καίριες θέσεις του Νοσοκομείου (αναισθησιολογικό τμήμα, καρδιολογική κλινική, χειρουργική κλινική) .

Το νοσοκομείο κάτω από αυτές τις συνθήκες, αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμη και βασικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας των συμπολιτών μας, ήδη βαθμιαία και de facto υποβαθμίζεται, αλλάζει ρόλο, μετατρέπεται σε μια μονάδα περισσότερο προσανατολισμένη στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλ σε ένα κέντρο υγείας. Καθημερινά λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ταλαιπωρούνται δεκάδες συμπολίτες μας. Υπάρχουν σχέδια στα πλαίσια της εφαρμογής του 3ου μνημονίου αυτή η υποβάθμιση και αλλαγή ρόλου να γίνει και επίσημη νομοθετικά, στα πλαίσια ενός νέου σχεδιασμού της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας.

Ταυτόχρονα το νοσοκομείο ωθείται μέσα από νόμους και διατάξεις σε λειτουργία επιχειρηματικής μονάδας παρά σαν χώρος πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης που έπρεπε να είναι.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με συνεχείς νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους μεταβιβάζουν ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για υπηρεσίες υγείας είτε αυτές αφορούν νοσηλεία είτε εξετάσεις είτε φαρμακευτική περίθαλψη κατευθείαν στις τσέπες των πολιτών. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτελέσματα πολιτικών που είχαν καθοριστεί από αρκετά χρόνια πριν, ήταν και είναι επιταγές των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζονται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και συνολικά. Στόχο έχουν την απομάκρυνση του κράτους και του δημοσίου από την ευθύνη παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, την παραχώρηση αυτού του δικαιώματος στους μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους με καθαρό σκοπό το κέρδος. Αυτές οι πολιτικές τα τελευταία 5 χρόνια συμπυκνώνονται μέσα από τα διαρκή μνημόνια που υπογράφουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ , με τελευταίο το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Μπροστά στην κατάρρευση των δομών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας , στη μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα , τη ραγδαία υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης μας και τον κίνδυνο πλήρους λειτουργικής κατάρρευσής του με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στη συγκέντρωση-συλλαλητήριο που διοργανώνουμε με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τέλους της πρωινής υπηρεσίας , την Παρασκευή 30 Οκτώβρη στις 12:30 το μεσημέρι, στην αυλή του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Για να διεκδικήσουμε:

– Την άμεση στελέχωσή του με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων .

– Τη αναγκαία κρατική χρηματοδότησή του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως , με τις προσφερόμενες υπηρεσίες του στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής λογικής και δράσης στη λειτουργία του, με ελεύθερη και απολύτως δωρεάν πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφαλίστων στις προσφερόμενες υπηρεσίες του. 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης και αλλαγής ρόλου του Δημόσιου Νοσοκομείου μας.

Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμισή του, για να μπορεί κάθε πολίτης, κάθε ώρα να βρίσκει λύση στα προβλήματα υγείας του.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης , του ΔΝΤ , της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε όσους τις εφαρμόζουν ,που οδηγούν το Νοσοκομείο σε πλήρη απαξίωση και διάλυση.

Αγωνιζόμαστε για ένα Σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς χαράτσια και πληρωμές ,γιατί η Υγεία είναι απόλυτο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ –ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΣΤΙΣ 12:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Προηγούμενο άρθροΝοσοκομείο Άρτας: Οι εργολάβοι ”καθαρίζουν” τα εργασιακά δικαιώματα, η Διοίκηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σφυρίζουν αδιάφορα
Επόμενο άρθροΜΕΤΑ: Εντέλει, δε χρειάζεται και πολλή «σοφία» για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης