Ένα σχόλιο σε μια απάντηση…

37

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας το έγγραφο που απέστειλε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ στην ΠΟΕΔΗΝ σε απάντηση σχετικά με τις μετακινήσεις Γιατρών από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στο αντίστοιχο του Πύργου.

Από τα σημεία που αξίζουν σχολιασμό θα επισημαίναμε τα εξής:

1.Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το μνημονιακό καθεστώς των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η αποσύνδεση των Νοσοκομείων αποτελούσε πάγιο αίτημα του κινήματος που σημερινά Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν κάποτε με πάθος.

2.Ειδικά σε περιπτώσεις όπως στο νοσοκομείο Ηλείας όπου η νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας  τροφοδοτεί με ιατρικό προσωπικό την αντίστοιχη του Πύργου για  την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν με αποτέλεσμα η πρώτη να αποδυναμώνεται  και να υπολειτουργεί. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για στελέχωση  με το απαραίτητο προσωπικό όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη αντίθετα συνεχίζεται η τακτική της αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

3.Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το ζήτημα της υποστελέχωσης και με ιατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αντίθετα τα κενά διευρύνονται δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

4.Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και οι Διοικήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών ακολουθώντας τον μνημονιακό μονόδρομο,  επιχειρούν να «αντιμετωπίσουν» τα προβλήματα με συνεχείς μετακινήσεις, από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και με κάλυψη κάποιων κενών με Ιατρικό προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικό, μπλοκάκια κλπ).

Είναι προφανές ότι η συνέχιση των μνημονιακών επιλογών στην Υγεία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αντίθετα τα γιγαντώνει, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την Υγεία τους.

Η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές, είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Απαιτείται τώρα η χρηματοδότηση των μονάδων υγείας για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, η στελέχωση τους με μόνιμο προσωπικό, η στήριξη και ανάπτυξη των Δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 Η λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης του προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα είναι άκρως επιτακτική. Μια τέτοια πολιτική θα συνέβαλε ώστε να αναγνωριστεί έμπρακτα και ουσιαστικά η υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό των νοσοκομείων που σήμερα εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 Για να γίνει πράξη το αίτημα των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας για υψηλού επιπέδου και Δημόσιες Δωρεάν υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες.

Προηγούμενο άρθρο«Βούλιαξαν» οι πλατείες σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι για τα νοσοκομεία
Επόμενο άρθροΠαράσταση διαμαρτυρίας από τα Δ.Σ. των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων Κρήτης στην 7η ΥΠΕ