Νέα χαράτσια προαναγγέλλει η Κομισιόν – Περικοπές στις κύριες συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο θέλει το ΔΝΤ

32

Μπορεί να είναι βελτιωμένες οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με τις χειμερινές, ωστόσο, προαναγγέλλει φόρους σε ποτά, τσιγάρα, αυτοκίνητα αλλά και παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η… επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει από το β΄εξάμηνο. Ειδικότερα:

Τη μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει στο κείμενο των εαρινών προβλέψεων η Κομισιόν. Παρά την αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για φέτος –αναμένεται ύφεση 0,3% αντί για 0,7% που είχε διατυπωθεί στις χειμερινές προβλέψεις- η έκθεση εστιάζει σε τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να ανακόψουν την πορεία προς τηνανάκαμψη (σ.σ για το 2017 εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%). Οι παράγοντες αβεβαιότητας έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, με την αρνητική επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία, και ειδικά στο εμπόριο και στον τουρισμό, η προσφυγική κρίση αλλά και με την γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει στο κείμενό της ότι το 2015 η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ που όριζε ο μνημονιακός στόχος. Ωστόσο, αποδίδει αυτή την επίδοση και σε παράγοντες που δεν θα υπάρχουν και στο μέλλον (one-off factors).

Τα νέα μέτρα

Στο κείμενο της Κομισιόν, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά επισήμως και το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων με τους έμμεσους φόρους. Έτσι, όπως αναφέρεται, πέρα από τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και το 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, έχουν συμφωνηθεί (με βάση το κείμενο της Κομισιόν):

1. Ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%) του ΑΕΠ ήτοι περίπου 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ

2. Τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ από προσαρμογές στο μισθολόγιο του δημοσίου (σ.σ η μόνη παρέμβαση που έχει κυκλοφορήσει ως πληροφορία είναι η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις) και από αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα(βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο), στα οινοπνευματώδη και στον καπνό.

Μετά και τη λήψη των νέων μέτρων, το έλλειμμα για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ και στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017. Το χρέος, αναμένεται να κλείσει το 2016 στο 182,8% του ΑΕΠ από το 176,9% το 2015. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι θα μεταφερθούν δόσεις μέσα στο 2016 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση. Ο δείκτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το 2017.

Μικρότερη ύφεση –στα επίπεδα του -0,3%- για το 2016 προβλέπει η Κομισιόν με τις εαρινές τις προβλέψεις έναντι του -0,7% που είχε εκτιμήσει κατά τη σύνταξη των χειμερινών προβλέψεων. Όσον αφορά στο 2017, διατηρεί την εκτίμηση ότι του χρόνου, η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%. Κινητήριος δύναμη για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι η εγχώρια κατανάλωση. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο μέσα στο 2016 (στο 24,7% από 24,9% το 2015) και περισσότερο το 2017 (στο 23,6%).

Πηγή: fpress.gr

Τα «προληπτικά» μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ


Στο μεταξύ, ξεκάθαρη προτίμηση για μέτρα αυτόματης και σίγουρης περικοπής κρατικών δαπανώνθέλει να περιληφθούν στο πακέτο των μέτρων–κάβα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση γνωρίζει πως αν φέρει, έστω και προληπτικά, για ψήφιση στη Βουλή ισοδυναμούν με πολιτική αυτοκτονία και άμεση δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ είναι κατά κύριο λόγο ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός, επιμένει στο να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κρατικής δαπάνης σε συνδυασμό με περιορισμένα φορολογικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ άνοιξε τα χαρτιά του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη με προτάσεις που τους έκαναν να… παγώσουν. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να περιληφθούν στο πακέτο:

  • μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια

  • μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο ακόμη και με απολύσεις

  • πάγωμα όλων των προσλήψεων

  • οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων

  • οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ

Φορολογικά μέτρα

Το ΔΝΤ δέχεται, όμως, και περιορισμένες παρεμβάσεις στη φορολογία για να καλυφθεί ο λογαριασμός των εφεδρικών μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα φορολογικά μέτρα που δέχονται να περιληφθούν είναι μόνο η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Με την αυτόματη μείωση του αφορολόγητου ορίου, θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τον 2017 ενισχύοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, το ΔΝΤ φέρεται να έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Με πληροφορίες από capital.gr

Προηγούμενο άρθροΜΕΤΑ: Ανακοίνωση – κάλεσμα για την Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθροΑΔΕΔΥ: 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 & 7 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ