Τα ”δικά μας παιδιά”…

32

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαδίζει στον δρόμο που ακολούθησαν οι προηγούμενες μνημονιακές δυνάμεις όχι μόνο στα ζητήματα της οικονομίας και του περιορισμού των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και στο ζήτημα της στελέχωσης των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο.

 Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι η εφαρμογή του νέου Νομοθετικού πλαισίου για την επιλογή προϊσταμένων απαιτεί την ύπαρξη προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης γι αυτό και φροντίζει με αποφάσεις να δημιουργήσει για τα ”δικά της παιδιά” αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτή ήταν η αιτία που η επιλογή προϊσταμένων, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, έχει μετατεθεί σε μακρινό χρόνο, προκειμένου τα «δικά τους παιδιά» να αποκτήσουν αυτές τις προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση σε μια πληθώρα αποφάσεων που εκδίδονται από Διοικητές Νοσοκομείων με τις οποίες «ξηλώνονται» προϊστάμενοι Διευθύνσεων και τμημάτων που δεν πρόσκειται στην κυβέρνηση και τοποθετούνται άλλοι που διάκεινται φιλικά σε αυτή.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε μια σειρά περιπτώσεις μία από τις πρώτες αποφάσεις Διοικητών Νοσοκομείων, αν όχι «με το καλημέρα», είναι η δημιουργία ενός φιλικού υπηρεσιακού μηχανισμού με την τοποθέτηση νέων προϊσταμένων σε διευθύνσεις και τμήματα.

Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι άσχετα με την ανάγκη να υλοποιηθούν, με κάθε μέσο, τα μνημονιακά μέτρα, με «όχημα» τους «κατάλληλους» ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης, οι οποίοι θα πάρουν στην πλάτη τους αυτή την υπόθεση και θα επιχειρήσουν ταυτόχρονα να περιορίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Βεβαίως την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιας και η πλειονότητα των προϊσταμένων στις κρίσιμες θέσεις είχαν τοποθετηθεί με ανάθεση με βασικό κριτήριο την «φιλική» τους στάση απέναντι σε αυτές τις κυβερνήσεις.

Ο καθένας μετά από αυτά αντιλαμβάνεται ότι οι εξαγγελίες για αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με αξιοκρατία είναι βαθιά υποκριτικές, γεγονός που το αντιλαμβάνονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και γενικότερα στο δημόσιο.