Στάση εργασίας για την απόλυση πρώην εργολαβικών εργαζομένων στο ΓΝ Λευκάδας

38
nos lefkadas

Με τρίωρη στάση εργασίας σήμερα Μεγ. Τετάρτη 12 Απρίλη και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, απαντά το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝ Λευκάδας στην απόλυση συναδέλφων τους.

Οι απολυμένοι απασχολούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια στο εργολαβικό συνεργείο σίτισης με μισθό 300 ευρώ. Μολονότι η διοίκηση τους καθησύχαζε ότι δεν επρόκειτο να χάσουν τη δουλειά τους, τελικά αυτό συνέβη με τη δικαιολογία ότι… καθυστερούν οι ατομικές συμβάσεις.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων:

Οι ατομικές συμβάσεις που διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση ως μέτρο ριζοσπαστικό για τους εργαζόμενους που τους εκμεταλλεύονταν οι εργολάβοι, αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι είναι όχημα για την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι εργολάβοι παραμένουν γιατί η κυβέρνηση ψήφισε πέντε νόμους και τροπολογίες για τις ατομικές συμβάσεις με «μεθοδευμένη ασάφεια» (…) Σε κάποια νοσοκομεία που οι διοικήσεις έχουν προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, στερούμενοι πολλών δικαιωμάτων όπως άδειες, αναρρωτικές, μητρότητας κτλ. Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση, με ένα νόμο και ένα άρθρο θα έδιωχνε τους εργολάβους και θα προσλάμβανε εργαζόμενους με αορίστου χρόνου συμβάσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προτιμά όμως να τους κοροϊδεύει!

Το σωματείο αποκαλύπτει επίσης πως, κατά παράβαση της νομοθεσίας, η διοίκηση προέβη σε αυθαίρετη καθαίρεση προϊσταμένου, σε μια προσπάθεια να διαιρέσει τους εργαζομένους εν όψει κρίσιμων μαχών όπως οι νέοι οργανισμοί και η αξιολόγηση. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, οι οποίες έχουν στόχο τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι η τρομοκρατία και η αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς, προκειμένου με πειθήνιους και φοβισμένους εργαζόμενους να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του δημόσιου συστήματος υγείας σε ένα εχθρικό εμπορευματοποιημένο περιβάλλον με ασθενείς – πελάτες που θα έχουν υγειονομική φροντίδα ανάλογα με τη τσέπη τους, και υγειονομικούς σε εμπόρους και “ντίλερ” του νοσοκομείου επιχείρηση, των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών του χώρου.

Προηγούμενο άρθροΜΚΙΕ: Στήριξη στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας
Επόμενο άρθροΟι μειώσεις συντάξεων ανά Ταμείο