Σε νομοσχέδιο για την αλιεία περνούν σήμερα την «ουρά» του 4ου μνημονίου

37

Προς ψήφιση στην Ολομέλεια θα τεθούν σήμερα Παρασκευή 9/6 τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα – ουρά για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Η επιλογή της κυβέρνησης να τα περάσει στη Βουλή μέσω τροπολογιών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τον πρόεδρο Νίκο Βούτση να ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δευτερης αξιολόγησης με την μορφή τροπολογίας, η οποία θα κατατεθεί στην Κύρωση Συμφωνίας που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, στις 10.00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με το βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17.00, προκειμένου μέχρι τις 18.00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Οι τροπολογίες θα είναι 5 με 6 και θα αφορούν το αφορολόγητο και τον τρόπο υπολογισμού του, τις «διορθώσεις» για τις συλλογικές συμβάσεις, το νέο «πάγωμα» συντάξεων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οικονομικά των κομμάτων και αλλαγές στον ΚΠΔ.

Τι περιμένει εργαζομένους και συνταξιούχους

Βάσει των τροπολογιών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει ένα νέο διπλό ράπισμα – σοκ σε εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς έχει συμφωνήσει με τους δανειστές που ζητούν: αφενός να μείνουν «παγωμένες» οι συντάξεις για έναν χρόνο επιπλέον αυτού που προβλέπεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, δηλαδή μέχρι το 2022, και αφετέρου «διορθώσεις» για την πρόβλεψη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων το Σεπτέμβριο του 2018, όπως επίσης αναφερόταν στην Αιτιολογική Έκθεση του 4ου μνημονίου.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι δανειστές ζητούν να νομομετηθεί (με το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτουμένων) το «πάγωμα» μέχρι το 2022 των συντάξεων, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Και αυτό προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση, με το νόμο Κατρούγκαλου, είχε «παγώσει» τις συντάξεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018, επεκτείνοντας το πάγωμα αυτό έως το 2021, προκειμένου σωρευτικά να εξοικονομηθούν 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του δημοσίου.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητεί «διορθώσεις» και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ, με την εφημερίδα «Τα Νέα» να αναφέρει ότι ο Πολ Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup ότι «δεν συμφωνήσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία» (σ.σ. για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων).

ΠΗΓΗ KEIMENOY: ergasianet.gr

Προηγούμενο άρθροΕκτός λειτουργίας ο αξονικός του Ασκληπιείου, μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς
Επόμενο άρθροΑπεργία στην καθαριότητα την Παρασκευή στο νοσοκομείο «Αττικόν»