ΟΕΝΓΕ: Μεγάλες οι ελλείψεις στις ΜΕΘ

43

Είναι γνωστό σε όλους τους παροικούντες την… υγειονομική Ιερουσαλήμ, ότι πολλά -αν όχι τα περισσότερα- νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα διαθέτουν εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες παραμένουν κλειστές εξαιτίας της υποστελέχωσης. Το δε υπουργείο, μέσω του επικεφαλής του, έχει τάξει την πρόσληψη 250 (ολογράφως: διακοσίων πενήντα) γιατρών για τις ΜΕΘ, χωρίς έως τώρα να έχει κινηθεί για την υλοποίηση της δέσμευσης.

Τις διαστάσεις του ζητήματος αναδεικνύει με προχτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών: Αυτές τις μέρες έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια, με δραματικό τρόπο, το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή 28/7, μόνο στη σχετική λίστα του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 30 ασθενείς βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, για τους οποίους δε βρίσκεται κλίνη σε ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πλέον των τριών ή και περισσότερων ημερών.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε οι ασθενείς αυτοί να μετακινηθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωσή τους.

Καταγγελία για εκδικητική απόλυση ειδικευόμενου γιατρού

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόλυση ειδικευόμενου χειρουργού από τη Μονάδα Νάουσας του ΓΝ Ημαθίας, με τις κατηγορίες της ανάρμοστης συμπεριφοράς και της αδικαιολόγητης άρνησης προσέλευσης για ιατρική εξέταση. Οι κατηγορίες σχετίζονται με την άρνηση του γιατρού να συνοδεύσει βαρύ περιστατικό σε διακομιδή προς τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είχε διαταχτεί από τη διοίκηση.

Ο συνάδελφος ενήργησε σύμφωνα με τις οδηγίες του επιμελητή του, όπως προβλέπεται, και με γνώμονα την προστασία του ασθενούς έπραξε το αυτονόητο, αφού δεν είχε εξασφαλιστεί για τη διακομιδή η αναγκαία υποστήριξη με γιατρό ανάλογης ειδικότητας και εμπειρίας προς το είδος και τη βαρύτητα της πάθησης του περιστατικού, αντιτείνει η ΟΕΝΓΕ απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης, και συμπληρώνει:

Aπολύθηκε γιατί «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης (…) Η εξέλιξη αυτή φέρνει στη επιφάνεια τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διακομιδές των ασθενών, τις τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή.

Προηγούμενο άρθροΣωματείο ΠΑΓΝΗ: Για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας
Επόμενο άρθροΤροπολογία-ρουσφέτι για μετατάξεις θα τινάξει στον αέρα πολλές διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων