Προϋπολογισμός 2018: Δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ

37

του Κόνιαρη Χρήστου *

Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το 2018 ο κρατικό προϋπολογισμός θα κινείται μέσα στα πλαίσια του μνημονιακού κορσέ και θα περιορίζει δραστικά όχι μόνο τις κοινωνικές δαπάνες αλλά και ειδικότερα τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση των Δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Το γεγονός αυτό που είχε αποτυπωθεί τόσο στο μεσοπρόθεσμο  πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021 επιβεβαιώθηκε πλήρως και με την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα το προσχέδιο του προϋπολογισμού η χρηματοδότηση από το κράτος των Νοσοκομείων των ΥΠΕ και του ΠΕΔΥ για το 2018 θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι και οι πιστώσεις (δηλαδή η δυνατότητα αγορών) για τους παραπάνω φορείς σύμφωνα με το (ΜΠΔΣ) 2018- 2021 θα είναι μειωμένες κατά 617 εκατ. ευρώ είναι προφανές ότι ο κορσές που βάζουν στο ΕΣΥ παραείναι στενός και είναι δύσκολο με αυτά τα οικονομικά δεδομένα το ΕΣΥ να μην αντιμετωπίσει λειτουργικά προβλήματα και ελλείψεις.

Παρ’ όλα αυτά εναγώνια είναι η  προσπάθεια της Κυβέρνησης να ωραιοποιήσει της κατάσταση και να δικαιολογήσει τις περικοπές στην χρηματοδότηση  προκειμένου να μην καταρρεύσει το success story που χτίζει για την πολιτική της στην υγεία. Έτσι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι η μείωση στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ θα εξισορροπηθεί από εισροή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.

Το επιχείρημα αυτό της κυβέρνησης θα προκαλούσε γέλιο, όταν είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος “μπαταξής” απέναντι στις δομές του ΕΣΥ,  αν οι συνέπειες αυτών των περικοπών δεν ήταν τραγικές για το δημόσιο σύστημα υγείας. Βεβαίως οι περικοπές αυτές γκρεμίζουν και την πλασματική εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και ταυτόχρονα ότι ξεκινάει και το χτίσιμο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στο 2018. Προφανώς όλα αυτά θα τα πραγματοποιήσει χωρίς χρήματα προσδοκώντας προφανώς ένα θαύμα.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω ισχυρισμών μας δείτε τόσο την παράγραφο που ακολουθεί και περιέχεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και προηγούμενο κείμενό μας που αναφέρεται στις περικοπή των πιστώσεων για το ΕΣΥ το 2018 με βάση τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 2018 – 2021.

«Νοσοκομεία – Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)

Ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχουν τεθεί στο ΜΔΠΣ 2018-2021.

Σημειώνεται ότι το ύψος των μεταβιβάσεων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017.

Ωστόσο, οι επιδράσεις της μείωσης αυτής αναμένεται να εξισορροπηθούν από την ομαλοποίηση της απόδοσης των μεταβιβάσεων από το ασφαλιστικό σύστημα (ΕΟΠΥΥ)

Μηδενική η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ουσιαστικά μηδενισμό στη χρηματοδότηση του μοναδικού πλέον ασφαλιστικού φορέα που χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες υγείας. Έτσι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ περιορίζεται κατά 226 εκατ. ευρώ το 2018 την ίδια ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού παραμένουν στα ύψη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η χρηματοδότηση από το κράτος του ΕΟΠΥΥ περιορίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, που όμως δεν προορίζονται για τις λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού αλλά για την  “την κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών”.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που ασφαλιστικός φορέας που χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες υγείας έχει ουσιαστικά μηδενική χρηματοδότηση από το κράτος για τη λειτουργία του.

Η κυβέρνηση προκλητικά προβλέπει στο προσχέδιο ότι η μείωση στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί ουσιαστικά από τους ασφαλισμένους αφού αναφέρει ότι η “ μειωμένη (χρηματοδότηση) κατά 226 εκατ. ευρώ (προβλέπεται)  λόγω της αύξησης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων των εσόδων αυτών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακολουθεί η σχετική παράγραφος που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ.

«ΕΟΠΥΥ

Για το έτος 2018 δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό του φορέα σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021, παρά την αναμενόμενη καλύτερη πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, που αντισταθμίζεται όμως από τις αυξημένες λοιπές δαπάνες με την ενσωμάτωση υποχρεώσεων για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, νομοθετικών ρυθμίσεων κ.ά.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και της αναμενόμενης ομαλοποίησης των αποδόσεων των εσόδων αυτών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ύψος της κρατικής επιχορήγησης προβλέπεται να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και προορίζεται κυρίως για την κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών

Η Υγεία στο καναβάτσο

Παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιέχει το σύνολο των στοιχείων και αποτυπώνει το περίγραμμα του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2018 από τις παραπάνω επισημάνσεις προκύπτει αβίαστα ότι το Δημόσιο σύστημα υγείας μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι οι νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό από τους εργαζόμενους και την κοινωνία τόσο θα υπάρχει ελπίδα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής που θα έχει ως κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

  • Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών
Προηγούμενο άρθροΜΕΤΑ Υγειονομικών: Κριτική στο σχ. νόμου για την λειτουργία της ΕΝΕ
Επόμενο άρθροΑξιολόγηση: Πανωλεθρία της Κυβέρνησης στα Νοσοκομεία