Πρώτες εκτιμήσεις για το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

48

Το 15ο Συνέδριο της  ΠΟΕΔΗΝ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου. Όσοι όμως το παρακολούθησαν, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι επιχείρησε να μπει στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία. Ελάχιστη συζήτηση έγινε επίσης για την οργάνωση των αντιστάσεων απέναντι στα αντεργατικά μέτρα και για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αγωνιστικού σχεδίου που θα βάλει σε κίνηση τους εργαζομένους και τα σωματεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σώμα του συνεδρίου δεν έλαβε καμία απόφαση για το πρόγραμμα δράσης, ενώ προτάσεις που κατατέθηκαν -όπως για την εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία, την αξιολόγηση κλπ- μεταφέρθηκαν για συζήτηση στο νέο Γενικό Συμβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων απουσίαζε συστηματικά από την αίθουσα του συνεδρίου και παρουσιάστηκε την Παρασκευή, δηλ. την ημέρα των εκλογών.

Στην εκλογή των νέων οργάνων της ομοσπονδίας, αποτυπώθηκε με εκκωφαντικό τρόπο η αδράνεια που κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία και χαρακτηρίζει εδώ και καιρό το κίνημα των υγειονομικών. Αυτό εκφράστηκε και στα αποτελέσματα, αφού πλέον διευρύνεται η κυριαρχία των δυνάμεων του μνημονιακού τόξου και ταυτόχρονα σημειώνεται εκλογική υποχώρηση των αγωνιστικών δυνάμεων.

Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο, είναι η ανοδική τάση που παρουσιάζουν ετερογενείς δυνάμεις που εμφανίζονται ως “απολιτίκ” και πολέμιες του κατεστημένου, παρά το γεγονός ότι ήταν και είναι στην πλειοψηφία τους σάρκα από τη σάρκα του.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και συναγωνιστές που συμπορεύτηκαν μαζί του, σε μια περίοδο κατά την οποία η απογοήτευση κυριαρχεί και το κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, επιχείρησε να βάλει στο επίκεντρο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους και να προβάλει ένα άλλο, αγωνιστικό μοντέλο συνδικαλιστικής δράσης.

Η εκλογή ενός μέλους από το ενωτικό σχήμα στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να δυσκολεύει την προσπάθεια να προβληθεί μια διαφορετική γραμμή μες στο συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου συνδικαλιστικού χώρου και τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού πόλου μες στο κίνημα των υγειονομικών.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία εκτιμά ότι η συνδικαλιστική παρέμβαση δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο πλέον μέσα στα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη της δουλειάς μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο την αναζωογόνησή τους, την ενίσχυση των αντιστάσεων και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μνημονιακά μέτρα που συνθλίβουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία θα ανοίξει τη συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και του νέου συνδικαλιστικού τοπίου που διαμορφώνεται. Μια συζήτηση που στόχο θα έχει τη βελτίωση της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς και την οργάνωση μεγάλων, μαζικών ενωτικών αγώνων.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που στήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ιδιαίτερα εκείνους που χωρίς να είναι ενταγμένοι σε αυτό εκτίμησαν την παρουσία του όλο το προηγούμενο διάστημα και επέλεξαν να το στηρίξουν με την ψήφο τους. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αλλάξει ρότα το υγειονομικό κίνημα, με στόχο την προβολή και την διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Προηγούμενο άρθροΈνα σχόλιο για τα εκλογικά αποτελέσματα του 15ου συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ
Επόμενο άρθροΌλα τα άρθρα για το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ