Ιδιωτικός τομέας: Έως Μ. Τετάρτη το δώρο Πάσχα – πώς υπολογίζεται

43

Μέχρι την Τετάρτη 4 Απρίλη οφείλουν οι επιχειρήσεις κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν καταβάλει το επίδομα Πάσχα στο προσωπικό τους. Αυτό καταβάλλεται ακέραιο (ολόκληρο το ποσό που δικαιούμαστε με τη μία), μόνο σε χρήμα (όχι σε είδος) και ανεξάρτητα από το πότε προσληφθήκαμε. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα παραπάνω ή καθυστέρηση συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο ο εργοδότης διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Το ύψος του ποσού εξαρτάται από τις ημέρες που έχουμε εργαστεί. Βάσει του νόμου, πλήρες επίδομα Πάσχα δικαιούνται όσοι έχουν εργαστεί αδιαλείπτως από την αρχή του χρόνου έως τις 30 Απρίλη και αυτό ανέρχεται σε: μισό μισθό για αμειβομένους με μισθό, δεκαπέντε μεροκάματα για αμειβομένους με ημερομίσθιο. Εάν έχουμε εργαστεί λιγότερες μέρες, μειώνεται αναλογικά και το ποσόν του επιδόματος. Όμως προσοχή: Η χρήση πιθανής νόμιμης άδειας στο παραπάνω διάστημα, στις περισσότερες περιπτώσες ΔΕΝ δίνει στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώσει αναλογικά το επίδομα.

Εάν οι συμφωνημένες απολαβές μας έχουν αλλάξει μία ή περισσότερες φορές στο διάστημα Γενάρης-Απρίλης, κριτήριο για τον υπολογισμό του επιδόματος αποτελεί το ύψος του μισθού/ημερομισθίου στις 24 Μάρτη 2018. Επίσης, εάν έχουμε απολυθεί ή παραιτηθεί νωρίτερα από τις 24 Μάρτη, κριτήριο αποτελεί ο τελευταίος μισθός/ημερομίσθιο.

Τέλος: Επειδή φέτος το Πάσχα πέφτει στις 8 Απρίλη, ο εργοδότης μπορεί κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις να παρακρατήσει το ποσό που αναλογεί στο τελευταίο εικοσαήμερο του Απρίλη (μόνο αυτό το κλάσμα, όχι ολόκληρο το επίδομα) και να το καταβάλει στο τέλος του μήνα.

Υπολογίστε εδώ το δώρο που δικαιούστε: ΚΕΠΕΑ ΓΣΕΕ

Προηγούμενο άρθροΚίνημα Αλλαγής ή όχημα ιδιωτικοποίησης;
Επόμενο άρθροΝοσοκομείο Κεφαλονιάς: Κινητοποίηση με αιχμή την υποστελέχωση και τις συνθήκες εργασίας