Νέες περικοπές στην υγεία σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση απαιτεί και ο ΟΟΣΑ

49

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική οικονομία έρχεται να ταυτιστεί με τις απαιτήσεις όλων των νεοφιλελεύθερων οργανισμών που ζητούν νέες περικοπές στις δαπάνες αλλά και τις παροχές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Έτσι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες Υγείας, με μείωση του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων και αυξημένη διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα που υπηρετεί στο ΕΣΥ  είναι ήδη μεγάλος εν αντιθέσει με τον αριθμό των νοσηλευτών.

Ο ΟΣΣΑ θεωρεί ότι “λελογισμένα” στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί  να “παραβιαστεί” ο κανόνας 1 προς 5. Όμως ο ΟΟΣΑ διατυπώνει το αίτημα ότι αν η παραβίαση αυτού του κανόνα προκαλεί δημοσιονομικό κόστος τότε θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού που θα κάλυπτε τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης.

Παράλληλα ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η περαιτέρω διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων  στις υπηρεσίες υγείας μπορεί να γίνει μόνο αν αυτό το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Γι’ αυτό και περιορίζει την δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το φάρμακο μόνο σε άτομα που βρίσκονται σε ακραία φτώχια και λαμβάνον το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τέλος υποστηρίζει μια σειρά μέτρων που αποκλειστικό στόχο έχουν τον περιορισμό των κρατικών δαπανών όπως το κεντρικό σύστημα προμηθειών και την αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των οικονομικών των Νοσοκομείων.

Είναι προφανές ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ όχι μόνο δεν έρχονται να βελτιώσουν τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες υγείας και να άρουν τα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών, αλλά αντίθετα κινούνται μέσα στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των περικοπών και των ελάχιστων παροχών σε πολίτες που βρίσκονται μέσα στην ακραία φτώχια.

Τέλος δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ακόμα και η χαραμάδα που αφήνει  η έκθεση του ΟΟΣΑ για κάποιες ελάχιστες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν θα καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις,  αντιμετωπίζεται με πανηγυρισμούς από κάποια συνδικαλιστικά στελέχη και παρατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι μνημονιακές δεσμεύσεις όσο και οι απαιτήσεις των τροϊκανών και του ΟΟΣΑ δρομολογούν νέες παρεμβάσεις που όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ασθμαίνουσα θα προσπαθήσει να δρομολογήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο άρθροΕίναι αρμοδιότητες των νοσηλευτών η φλεβοκέντηση και η αιμοληψία;
Επόμενο άρθροΤο τερμάτισαν… ένοπλοι φύλακες σε νοσοκομείο!