“Κρυφτούλι” του υπουργείου στο θέμα των συμβασιούχων

36

Αντικρουόμενες και αόριστες υποσχέσεις επιχείρησε να εμφανίσει ως λύσεις σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας στις δύο συναντήσεις που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ και τα σωματεία για τους επικουρικούς και τους εργαζόμενους με τις ατομικές συμβάσεις.

Επικουρικοί εργαζόμενοι

Συγκεκριμένα, στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου και τον χαρακτηρισμό των συμβάσεων ως άκυρων, η πολιτική ηγεσία επέμεινε στις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απολυθεί κανένας επικουρικός και θα προκηρυχθούν 1200 θέσεις αντίστοιχες με αυτές που κατέχουν οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Στην συνάντηση όμως αποκαλύφθηκε ότι η ρύθμιση αφορά μόνο αυτούς που έχουν κλείσει 24μηνο και όχι το σύνολο των επικουρικών εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτό το γεγονός η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση που θα συμπεριλάβει και το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό που δεν έχει κλείσει 24μηνο.

Αδυνατούσε να απαντήσει στα συνεχή ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία σχετικά με το πως θα εφαρμόσει αυξημένη μοριοδότηση στην προκήρυξη όταν αυτό δεν προβλέπεται από το νόμο. Αναγκάστηκε μετά από τις συνεχείς ερωτήσεις να δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση.

Δήλωσε κάθετα αντίθετη με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως ζητούσαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι, με πρόσχημα ότι αυτό παραβιάζει το σύνταγμα.

Όμως, παρότι στην συνάντηση επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, το απόγευμα εξέδωσε δελτίο τύπου που ζητήματα όπως η αυξημένη μοριοδότηση έχουν εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα  σημεία που περιέχονται στο δελτίο τύπου είναι αποκαλυπτικά για τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι “Η προκήρυξη αναμένεται να αναρτηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και έχει προβλεφθεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των προσλήψεων, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος έως τότε. Με αυτόν τον τρόπο το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού.”

Το δελτίο αφού πουλά εκδούλευση λέγοντας ότι “αναγνωρίζει την σημαντική προσφορά του επικουρικού προσωπικού”  συνεχίζει λέγοντας ότι δίνει σε αυτούς “τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση εργασίας στο ΕΣΥ”.

Είναι φανερό ότι οι ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει το υπουργείο δεν διασφαλίζουν κανένα προβάδισμα των ήδη υπηρετούντων επικουρικών και δεν αφορούν το σύνολό τους. Πολύ περισσότερο, το υπουργείο αναγνωρίζει στο δελτίο τύπου ότι θα παραμείνουν στην δουλειά τους μέχρι την ολοκλήρωση των μόνιμων προσλήψεων και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται ότι το επικουρικό προσωπικό θα καταλάβει τις μόνιμες θέσεις.

Τέλος από την συνάντηση έγινε καθαρό ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι με το τέλος των συμβάσεων θα απολυθούν.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπροστά στη μακρά προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας δίνουν αόριστες υποσχέσεις για να κρατούν σε ομηρία το επικουρικό προσωπικό. Υποσχέσεις που δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την παραμονή του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία αφού είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτό δεν θα είναι στους πίνακες των επιτυχόντων της προκήρυξης και σε λίγους μήνες θα παραλάβει το χαρτί της απόλυσης, όπως έγινε και τους Δήμους.

Ατομικές συμβάσεις

Το υπουργείο συνεχίζει να κρατά κρυφά τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με τα Νοσοκομεία. Κατά καιρούς μιλά για ανάληψη των υπηρεσιών από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) ενώ στα μουλωχτά κλείνει το μάτι σε αυτό το προσωπικό υποσχόμενη μονιμοποίηση. Σήμερα στη συνάντηση που είχε για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Άρτας ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις για ατομικές συμβάσεις εκεί που αυτές λήγουν και λίγες ώρες αργότερα στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι “στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλύπτονται οι ανάγκες του συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, κάτι που όμως μπορεί να γίνει σε βάθος χρόνου και με μεγαλύτερη ευχέρεια στη μεταμνημονιακή περίοδο. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, θα αξιοποιηθούν και άλλοι τρόποι κάλυψης κενών (πχ επικουρικό προσωπικό)…”

Μιλάμε για μια απίστευτη ελαφρότητα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά το πιο καταπιεσμένο προσωπικό στα Νοσοκομεία που υφίσταται την πιο βάρβαρη εργασιακή εκμετάλλευση. Δυστυχώς όλα αυτά εντάσσονται στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και λίγη σχέση έχουν με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αυτοί και κατ’ επέκταση και τα Νοσοκομεία.

Όμως ο κατήφορος της πολιτικής ηγεσίας δεν έχει τέλος. Ανέφερε στην αντιπροσωπεία των απλήρωτων εργαζομένων για 6 μήνες του νοσοκομείου Άρτας ότι παρότι γνωρίζει ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρνητική για την πληρωμή τους, αυτή δεν θα κοινοποιηθεί ολόκληρη στα Νοσοκομεία που προκύπτει πρόβλημα αλλά μόνο ένα απόσπασμά της που θα αναφέρει ότι αυτό το προσωπικό θα πληρώνεται μέχρι την κοινοποίηση της απόφασης στα νοσοκομεία. Ξέχασε προφανώς ότι η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και με τους επικουρικούς εργαζόμενους και γιατρούς και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ

Στους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ αφού τους πρόσφεραν “τσάι και συμπάθεια” τους είπαν ότι το σκέφτονται και δεν έχουν καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Γι αυτό και στο δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτούς μιας και δεν μπορεί ούτε καν υποσχέσεις να δώσει.

Αντί επιλόγου

Θα ρωτούσε κάποιος, υπάρχει ελπίδα; Είναι προφανές ότι υπό το πρίσμα αυτής της πολιτικής τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρώτα από όλα γιατί ένα μεγάλο μέρος από αυτό το προσωπικό, παρότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αντιλαμβάνεται ότι το δούλεμα πάει σύννεφο, δεν κινείται να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην εργασία. Οι λόγοι που αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα είναι πολλοί καθώς και οι ευθύνες, οι ατομικές και οι συλλογικές, που δεν είναι δυνατό σε αυτό το κείμενο να τις αναλύσουμε.

Ένα είναι σίγουρο :  Αν η κατάσταση στο κίνημα παραμείνει η ίδια,  η κυβέρνηση θα κάνει πάρτι στις πλάτες τους, θα τους χρησιμοποιεί ως ομήρους και εκλογική πελατεία και αφού τους ξεζουμίσει, θα τους πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες και θα τους οδηγήσει στην ανεργία.