Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τους φόβους για περικοπές στο ανθυγιεινό

33

Τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα επιβεβαίωσε με τον πιο καθαρό τρόπο ο κ. Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κλάδοι που δεν θα έπρεπε να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα και σε αυτούς θα περικοπεί προκειμένου το συνολικό ποσό που δίνεται σήμερα για το ανθυγιεινό να παραμείνει αμετάβλητο (δημοσιονομικά ουδέτερο). Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στις συνεχείς ερωτήσεις που τέθηκαν για το πώς δικαιολογεί την έκθεση της τρόικας ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από τα χρήματα που δίνονται για το ανθυγιεινό.

Οι φόβοι της αντιπροσωπείας για την τύχη του ανθυγιεινού επιδόματος έγιναν πιο μεγάλοι όταν ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στην αρχή άγνοια για το πόρισμα της επιτροπής για το ανθυγιεινό και στη συνέχεια αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα το δώσει στην ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα.

Από τη συνάντηση προέκυψε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα των αυξήσεων των μισθών και της αποκατάστασης των απωλειών μετά από 9 χρόνια περικοπών στις αποδοχές.

Για το θέμα της επέκτασης των ΒΑΕ  παρέπεμψε στο Υπ. Εργασίας ενώ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί στα αιτήματα που διατυπώθηκαν για μαζικές προσλήψεις και αύξηση των πόρων που δίνονται στους κοινωνικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας καθώς και στο θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η επίθεση των ΜΑΤ και η χρήση χημικών μέσα στη στοά του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ που προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Για την συνάντηση εξέδωσαν ανακοινώσεις η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ στις οποίες καταγγέλλουν την αστυνομική βία  και κάνουν εκτιμήσεις για τις απαντήσεις του υπ. Οικονομικών. Εντύπωση προκαλεί η συνεχής απουσία της πλειοψηφίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ από τις κινητοποιήσεις για το ανθυγιεινό και τα ΒΑΕ.