Παραμένει μνημονιακός ο προϋπολογισμός για την υγεία και το 2019

37

Η εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, που είδε το φως της δημοσιότητας, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια και για την διαμόρφωση μιας διαφορετικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.

Τόσο τα ποσά που δίνονται από την κρατική χρηματοδότηση στις δομές υγείας όσο και τα όρια δαπανών για λειτουργικές ανάγκες διαμορφώνονται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του 2018.

Συγκεκριμένα:

– Η κρατική χρηματοδότηση το 2019 παραμένει δραματικά μειωμένη στα 931 εκατ. ευρώ.

– Τα όρια δαπανών για λειτουργικές δαπάνες καθηλωμένα στα επίπεδα του 2018 καθώς και οι δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές.

– Η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ παραμένει στα τάρταρα αφού ο οργανισμός επιχορηγείται για μια ακόμα χρονιά με μόλις 100 εκατ. ευρώ, υποτίθεται για την κάλυψη των ανασφαλίστων

– Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες για την υγεία παραμένουν καθηλωμένες κάτω από το 5%, δηλαδή κυμαίνονται  στα επίπεδα των προηγούμενων μνημονιακών ετών.

Γι’ αυτό και το “παραμύθι” της εξόδου από τα μνημόνια και της διαμόρφωσης μιας διαφορετικής πολιτικής που υποτίθεται ότι θα στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη και ανάταξη των δομών υγείας, γκρεμίζεται από το ίδιο το σχέδιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Οι μόνοι που δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτους από όλους την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και πίσω από αυτούς τα συνδικαλιστικά τους “παπαγαλάκια” στα νοσοκομεία.

Για το συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα με νέο δημοσίευμα που θα περιλαμβάνει πιο αναλυτικά στοιχεία.

Προηγούμενο άρθροΕπίσχεση εργασίας των Γιατρών του Αγ. Κυριακού από τις 26 Ιουλίου για τα δεδουλευμένα
Επόμενο άρθροΝοσοκομείου Θριασίου: Οριακές οι συνθήκες λειτουργίας λόγω υποστελέχωσης