Νέο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας ψυχικά ασθενή στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

31

Νέο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας ψυχικά ασθενή έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ασθενής νοσηλευόταν σε πρόχειρα διαμορφωμένο δωμάτιο της παθολογικής κλινικής που φιλοξενείται στον 2ο όροφο του Νοσοκομείου, με προφορική εντολή σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, αφού η ψυχιατρική κλινική είναι γνωστό ότι δεν λειτουργεί στο χώρο που έχει προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το μοιραίο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Επισημαίνουμε ότι αντίστοιχο κρούσμα, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ψυχικά πάσχοντα, είχε λάβει χώρα στο παρελθόν και είχε οδηγήσει στα δικαστήρια δύο β. νοσηλευτών οι οποίες πριν λίγες μέρες αθωώθηκαν από το τοπικό δικαστήριο.

Είναι γνωστό ότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει επανειλημμένα καταγγείλει αυτή την κατάσταση χωρίς δυστυχώς από την διοίκηση του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ να έχουν ληφθεί μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Το Σωματείο Εργαζομένων απηύθυνε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. υγείας, την διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ καθώς και στους συνδικαλιστικούς  φορείς. Στην επιστολή αναφέρει:

“Δεύτερο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας συνέβη προχθές στην Παθολογική Κλινική του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς σε σύντομο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο. Η Ψυχιατρική Κλινική παραμένει κλειστή. Ούτε 1€ δε δόθηκε για την αποκατάσταση της Γυναικολογικής Κλινικής από τους σεισμούς του 2014, με συνέπεια η Γυναικολογική να έχει μεταφερθεί στην κτιριακή υποδομή της Ψυχιατρικής. Εύλογες απορίες όμως γεννώνται, όταν οι σεισμικές βλάβες αποκαθίστανται, έστω και με χορηγίες, σε άλλες Κλινικές, όπως η Παιδιατρική, ενώ η Γυναικολογική υπάρχει προτίμηση να είναι μεταφερμένη στην καινούρια υποδομή της Ψυχιατρικής.

Οι ευθύνες της Διοίκησης είναι πολύ μεγάλες εφόσον ο κος Βιβλάκης αντί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία της Ψυχιατρικής, ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο έχει χαμηλή πληρότητα και γι’ αυτό πρέπει να μειωθούν τα κρεβάτια του, άρα και οι θέσεις του προσωπικού.

Η πιστή εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας και για τις αδικοχαμένες ζωές των ασθενών.

Ο Διοικητής κος Βιβλάκης θεωρεί περιττή τη λειτουργία της Ψυχιατρικής όπως και της ΜΕΘ, εφόσον υποστηρίζει ότι αυτές δημιουργήθηκαν χωρίς να εκτιμηθούν οι ανάγκες. Η Διοίκηση-φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής είναι επικίνδυνη για το λαό της Κεφαλονιάς όταν εσκεμμένα και με πρόθεση δεν ανοίγει την Ψυχιατρική ούτε και τη ΜΕΘ.

Δεν είναι δυνατόν ψυχιατρικοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε σιδερόφραχτο δωμάτιο για ποινικά κρατούμενους στην Παθολογική Κλινική και μάλιστα φρουρούμενοι από αστυνομικούς, σαν να είναι κοινοί εγκληματίες. Οι ασκούντες τη μνημονιακή πολιτική μας γυρίζουν χρόνια πίσω, στην εποχή του Μεσαίωνα. Δεν είναι δυνατό να μείνουμε απαθείς απέναντι σε αυτές τις τρικοσμικές καταστάσεις. Πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο λαός του νομού μας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και να απαιτήσουμε να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Γ.Ν.Κ., τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να ανοίξουν τώρα την Ψυχιατρική Κλινική και τη ΜΕΘ στην “Πτέρυγα Βεργωτή” και να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία όλων των Τμημάτων του Νοσοκομείου.”

Τέλος η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βάσω Βουτσινά σε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό κατήγγειλε ότι όσο προτεραιότητα είναι τα αιματηρά πλεονάσματα και συνεχίζεται η υποστελέχωση των μονάδων υγείας θα επηρεάζεται αρνητικά το επίπεδο φροντίδας των ασθενών ενώ τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα θα συνεχίζουν να συμβαίνουν με τους εργαζομένους να κινδυνεύουν να βρεθούν για μία ακόμη φορά κατηγορούμενοι στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ακούστε από το vourospress πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο  στην εκπομπή ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ τις καταγγελίες της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Βάσως Βουτσινά.

ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ IONIAN GALAXY…