Η νοσηλεύτρια Lauren Underwood είναι η νεότερη μαύρη βουλευτής που εκλέχτηκε ποτέ στο Αμερικανικό Κογκρέσο

46
Clayton Hauck for Lauren Underwood For Congress

του Γιώργου Μανουσάκη

 

Μόλις 32 ετών, η νοσηλεύτρια Lauren Underwood γράφει ιστορία. Γιατί;

Γιατί συμβαίνει να είναι η νεότερη μαύρη βουλευτής που εκλέχτηκε ποτέ στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2018 για τους 435 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων η Lauren Underwwod ως υποψήφια των Δημοκρατικών στο 14ο διαμέρισμα της Πολιτείας του Ιλινόις έλαβε 156,035 ψήφους και ποσοστό 52.5% έναντι του αντιπάλου της υποψήφιου των Ρεμπουπλικανών Randy Hultgren ο οποίος έλαβε 141,164 ψήφους και ποσοστό 47.5%. Έτσι η νοσηλεύτρια Lauren Underwood έγινε η νεότερη μαύρη βουλευτής που εκλέχτηκε ποτέ στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Lauren Underwood γεννήθηκε στο Mayfield Heights του Οχάιο και όταν ήταν 3 ετών η οικογένεια της μετακόμισε στο Naperville του Illinois όπου μεγάλωσε. Σπούδασε στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και στην συνέχεια παρακολούθησε και αποφοίτησε από δύο μεταπτυχιακά προγράμματα (Νοσηλευτικής MSN και Δημόσιας Υγείας MPH) στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στη σχολή νοσηλευτικής και επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown και στη συνέχεια εργάστηκε ως ειδική συνεργάτης στο γραφείο του Προέδρου Barak Obama.

To 2016 έγινε ανώτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (HHS), όπου εργάστηκε στο πρόγραμμα προστασίας του ασθενούς και οικονομικά προσιτής περίθαλψης.

Τον Αύγουστο του 2017, η Underwood ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις εκλογές του 2018 για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών στο 14ο εκλογικό διαμέρισμα του Ιλινόις . Η εκλογική της διακήρυξη εστίασε στη βελτίωση του νόμου για την προσιτή φροντίδα, στην επέκταση των ευκαιριών απασχόλησης, στις βελτιώσεις των υποδομών και στην προσπάθεια καθιέρωσης των γονικών και οικογενειακών αδειών για τους εργαζόμενους.

Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του δημοκρατικού κόμματος στις 20 Μαρτίου 2018, με το 57% των ψήφων εναντίον έξι αντιπάλων.

Η Underwood βρέθηκε εκλογική αντίπαλος του ρεμπουπλικανού υποψηφίου Randy Hultgren . Σε μια δημόσια συζήτηση, η Underwood, η οποία έχει μια καρδιακή πάθηση, δήλωσε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει την έδρα επειδή ο αντίπαλος της Hultgren ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου για την οικονομικά προσιτή περίθαλψη. Ο Hultgren είχε ψηφίσει υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Αμερικανικού Νόμου περί Φροντίδας Υγείας (κατάργηση Obamacare), ο οποίος πέρασε από το Σώμα της Βουλής των αντιπροσώπων το 2017 αλλά όχι από τη Γερουσία, και θα είχε καταργήσει και αντικαταστήσει τον Obamacare.

Η Underwood είπε ότι ο νομοσχέδιο περί κατάργησης και αντικατάστασης του Obamacare θα άρει το δικαίωμα των ατόμων όπως αυτή με προϋπάρχουσες παθήσεις να έχουν οικονομικά προσιτή κάλυψη και ότι οι άνθρωποι σαν κι αυτή θα στερηθούν την κάλυψη ή θα χρεωθούν περισσότερο.

Την ημέρα των εκλογών (6/11/2018) η Lauren Underwwod δήλωσε: “Είμαι περήφανη που είμαι νοσηλεύτρια Είναι η Ημέρα των Εκλογών και ταξιδεύω στις επτά περιφέρειες της 14ης Επαρχίας, επισκεπτόμενη τους ψηφοφόρους και τους αφοσιωμένους εθελοντές της ομάδας μου. Ο Randy Hultgren βλέποντας σαφώς τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων που τον έκαναν νευρικό, οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου της τελευταίας στιγμής για να δυσφημίσει την επαγγελματική μου δουλειά. Οι ψηφοφόροι μας αξίζουν καλύτερες από απελπισμένες πολιτικές ακροβατικές εντυπώσεις από έναν πολιτικό σταδιοδρομίας. Αξίζουν την ειλικρίνεια και την ανταπόκριση από τον εκπρόσωπό τους στο Κογκρέσο. Ο Randy Hultgren απέτυχε και από τις δύο πλευρές. Τα γεγονότα είναι απλά: Είμαι υπερήφανη που είμαι νοσηλεύτρια που έχει εγγραφεί στην πολιτεία του Ιλινόις. Έχω ειδικευτεί στη νοσηλευτική της δημόσιας υγείας. Έχω περάσει την καριέρα μου υπερασπιζόμενη τις οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Κατά τη διάρκεια της κλινικής μου εκπαίδευσης και της δεκαετούς εμπειρίας στη νοσηλευτική, έχω περάσει χιλιάδες ώρες εργασίας με ασθενείς. Ανυπομονώ να μεταφέρω τις αξίες της 14ης Επαρχίας μαζί μου στην Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσω πραγματική πρόοδο σε θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη που είναι σημαντικά για τις οικογένειες αυτής της κοινότητας.”

Η Underwood υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν .

Στις γενικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου κέρδισε τον Hultgren λαμβάνοντας το 52,5% των ψήφων, εκλέχτηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έγινε η πιο νέα μαύρη γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ.

 

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής, μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

 

(Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lauren_Underwood

https://nurse.org/articles/nurse-lauren-underwood-youngest-black-woman-congre/

https://www.underwoodforcongress.com/blog/2018/11/6/proud-to-be-a-licensed-registered-nurse)

Προηγούμενο άρθροΣτο «μικροσκόπιο» της Διεθνούς Αμνηστίας, τα προβλήματα του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς
Επόμενο άρθροΝομοσχέδιο “σκούπα” από το υπ. Υγείας στη Βουλή