Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου: Τα προβλήματα του Νοσοκομείου και της υγείας είναι διαχρονικά

23

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζέλειου – Πανάνειου Γ.Ν Ηρακλείου με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να σας γνωστοποιήσει μια σειρά θεμάτων και προβλημάτων, τα οποία διαχρονικά αλλά και περιστασιακά ταλανίζουν το Νοσοκομείο μας, αλλά και το χώρο της υγείας γενικότερα.

Συγκεκριμένα:

Η έλλειψη προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, αποτελεί το βασικό και κύριο πρόβλημα σε όλες τις δομές υγείας. Οι αναλογίες υπαλλήλων/ασθενών είναι κατά πολύ υποδεέστερες από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένο που προκαλεί τρομερές πιέσεις στην ποιοτική εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το δυσμενές αυτό γεγονός επιτείνεται από την αύξηση προσέλευσης των ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας, την αναντιστοιχία προσλήψεων/αποχωρήσεων, τη γήρανση του υπάρχοντος προσωπικού, την αυξημένη νοσηρότητα των υπαλλήλων, την εκτέλεση αλλότριων καθηκόντων, τις μετακινήσεις /αποσπάσεις υπαλλήλων.

Η ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στις ΜΕΘ, η μείωση του χρόνου αναμονής στα χειρουργεία, η μείωση του χρόνου αναμονής και του συνωστισμού στα ΤΕΠ, η ανάπτυξη εξειδικευμένων μονάδων και τμημάτων, η ταχύτερη εξυπηρέτηση στα εργαστήρια και η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στα γραφεία κίνησης είναι ενδεικτικά μόνον κάποιες από τις δραστηριότητες του Νοσοκομείου, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η μειωμένη χρηματοδότηση των δομών υγείας αναπόφευκτα προκαλεί δυσμενές και ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο εν πολλοίς περιορίζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Η οικονομική ένδεια, αν όχι υποβαθμίζει, στην καλύτερη των περιπτώσεων διατηρεί στάσιμη την κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό, τις στοχοθεσίες και την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, προς όφελος των παρεχόμενων υπηρεσιών και του πολίτη γενικότερα.

Η μη ύπαρξη επικαιροποιημένων οργανισμών στα Νοσοκομεία, εναρμονισμένων με τα σύγχρονα ποιοτικά, ποσοτικά και επιστημονικά δεδομένα, δημιουργεί λειτουργικές δυσχέρειες και καθίσταται απαγορευτική στην ανάπτυξη νέων σύγχρονων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. Η ενοποίηση επίσης υπηρεσιών ή η υποβάθμιση τους (η διεύθυνση π.χ Τεχνικής υπηρεσίας καταργείται και γίνεται υποδιεύθυνση της Διοικητικής Υπηρεσίας) μόνο προβλήματα και κωλύματα θα προκαλέσει επι των λειτουργικών διαδικασιών, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, που τρέχει το μεγάλο έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου.

Η επί χρόνια εκτέλεση καθηκόντων θέσεων ευθύνης με ανάθεση, κάθε άλλο παρά δίκαιη, αξιοκρατική και σύννομη μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι κρίσεις των θέσεων αυτών έχουν παγώσει εδώ και πολύ καιρό, ευνοώντας το κλίμα καχυποψίας, σκοπιμοτήτων και αναξιοκρατίας μεταξύ των υπαλλήλων, που σε μεγάλο βαθμό πλέον έχουν εμπλουτίσει κατά πολύ το επιστημονικό τους υπόβαθρο, τα προσόντα και τις δεξιότητες τους.

Η μη ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα αποτελεί μια διαχρονική αδικία εις βάρος μας, καθώς, όπως και σεις οι ίδιοι γνωρίζετε, λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας και ενασχόλησης, η φύση της εργασίας μας είναι άκρως επικίνδυνη, ανθυγιεινή και επιβαρυντική για την υγεία, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.

Η απώλεια των μισθών μας, οι μισθολογικές περικοπές, η μείωση της αποζημίωσης για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες, η κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων μας προς το Κράτος, έχουν οδηγήσει τον υγειονομικό κόσμο σε μια εξαιρετικά δεινή και αδιέξοδη κατάσταση, δυσανάλογη με την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο και στο σύστημα υγείας.

Το Νοσοκομείο οφείλει στο προσωπικό δεδουλευμένα δύο ετών ( 2012-2013), τα οποία ανέρχονται σε 302.000ευρώ. Όλες οι Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας έκτοτε έχουν δεσμευτεί ότι θα επιλύσουν το θέμα και θα αποζημιώσουν τους δικαιούχους. Δυστυχώς όμως, παρά τις πάμπολλες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει λυθεί, διαιωνίζοντας μια αδικία εις βάρος του προσωπικού μας.

Οι σύγχρονες μορφές βραχυχρόνιας εργασίας, οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί, ΟΑΕΔ, κοινωφελούς, υποστηρικτικές υπηρεσίες( καθαριότητα, σίτιση , φύλαξη) ή με οποία άλλη ονομασία και αν εναλλάσσονται, ή οποία σκοπιμότητα και αν εξυπηρετούν, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της τρομερής υποστελέχωσης. Αντίθετα δημιουργούν στρατιές υπαλλήλων που ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, όμηροι των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών.

Το Βενιζέλειο, τον Σεπτέμβριο του 2018 υπέστη μια τρομερή καταστροφή, καθώς η Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου καταστράφηκαν ολοσχερώς, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου στεγάζονταν οι εν λόγω υπηρεσίες. Έκτοτε 100 περίπου υπάλληλοι αναγκάστηκαν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε σε κοντέινερ είτε εντός του κεντρικού κτιρίου, προκαλώντας αυτονόητα τρομερή χωροταξική ασφυξία στο Νοσοκομείο, καθώς έχει καταληφθεί και η τελευταία εκμεταλλεύσιμη γωνία του χώρου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το γραφείο προσωπικού και η μισθοδοσία λειτουργούν στον ίδιο χώρο (9 άτομα σε 20 τ.μ)

Από την καταστροφή αυτή δυστυχώς επλήγη και η σχολή Νοσηλευτικής του Βενιζέλειου, η οποία πλέον φιλοξενείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μια απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στο ΠΑΓΝΗ ενώ η πρακτική άσκηση και εκπαίδευση στο Βενιζέλειο. Η μετακίνηση των φοιτητών και του προσωπικού είναι δυσχερής καθώς οι περισσότεροι, βάσει και της προ πυρκαγιάς κατάστασης, έχουν ενοικιάσει κατοικίες κοντά στο Βενιζέλειο.

Βάσει λοιπόν όλων των παραπάνω, που διαχρονικά δυσχεραίνουν την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας και εξαθλιώνουν τις εργασιακές μας συνθήκες ,σας καλούμε όπως:

1 Προβείτε στην αύξηση της χρηματοδότησης των Μονάδων Υγείας

2 Καλύψετε με προσωπικό όλα τα οργανικά κενά

3 Επικαιροποιήσετε έγκυρα και έγκαιρα τους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων.

3  Άρετε τις μισθολογικές αδικίες και επαναφέρετε τους μισθούς και τις αποζημιώσεις των εφημεριών, των αργιών, των νυχτερινών και των αργιών στα προ κρίσης δεδομένα. Επίσης να αποδοθούν τα δεδουλευμένα 2012- 2013 στους δικαιούχους τους.

4 Αποκαταστήσετε τη αδικία εκμετάλλευσης των μακροχρόνιων συμβασιούχων, οι οποίοι στις δύσκολες εποχές στήριξαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

5 Προβείτε σε κρίσεις θέσεων ευθύνης άμεσα και επαναφέρετε τη νομιμότητα και την αξιοκρατία.

6 Σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να αποκαταστήσετε τις σοβαρές επιπλοκές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό μας.

6 Διασφαλίσετε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, απομακρύνοντας πάσης μορφής εργολαβία και οικονομικής εκμετάλλευσης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού

Κύριοι Υπουργοί

Εμείς σαν επαγγελματίες υγείας ορκιστήκαμε να υπηρετούμε τον πολίτη και τον άνθρωπο και σεις σαν πολιτικοί μας προϊστάμενοι έχετε το χρέος να μας στηρίξετε να το πράξουμε, με όρους και κανόνες, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, με σύνεση και μετριοπάθεια.