Χοντρά παιχνίδια στις πλάτες των συμβασιούχων από Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ

72
political games, conceptual collage. hand holds two chess pieces of a horse at once, placing them on a chessboard with a world map, isolated on a white background

Χοντρά παιχνίδια στις πλάτες των συμβασιούχων έχουν αναλάβει εργολαβικά να παίξουν από κοινού η κυβέρνηση με την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να μην αποκαλυφθούν, τουλάχιστον άμεσα, οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση με τις αναφορές Κικίλια και Θεωδορικάκου άφησε ανοικτή την πιθανότητα για απολύσεις συμβασιούχων, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όχι μόνο σιωπά αλλά εγκαταλείπει και το τελευταίο φύλλο συκής που φραστικά τουλάχιστον χρησιμοποιούσε το προηγούμενο διάστημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ η πλειοψηφία με την σύμφωνη γνώμη της παράταξης ΑΡΜΑ θεώρησε άκαιρη τη θέση για μετατροπή των συμβάσεων διεκδικώντας απλώς παρατάσεις και αυξημένη μοριοδότηση όπως στην περίπτωση της προκήρυξης 2Κ.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και στις συναντήσεις τόσο με τον κ. Κοντοζαμάνη στην Αθήνα όσο και στο υπ. Μακεδονίας Θράκης  στη Θεσσαλονίκη στις οποίες ανέφερε ότι οι λύσεις πρέπει να κινούνται μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ενώ δόθηκαν στην δημοσιότητα σχεδόν 13.000 ονόματα για 1150 θέσεις στην προκήρυξη 2Κ/19 από το ΑΣΕΠ, ένας μεγάλος αριθμός επικουρικών είναι εκτός πινάκων για κατάθεση δικαιολογητικών.

Το σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση, στο όνομα της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων και της παρέλευσης του 24μηνου, θα επιχειρήσει να λύσει τις συμβάσεις των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ και των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Άλλωστε είναι ομολογημένος στόχος από την κυβερνητική πλευρά η παραχώρηση σε ιδιώτες, μέσω των ΣΔΙΤ, υπηρεσιών των νοσοκομείων σε αρκετές από τις οποίες εργάζονται σήμερα συμβασιούχοι.

Δυστυχώς την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται να μην την συγκινεί μια τέτοια εξέλιξη. Αντίθετα, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να συγκαλύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησης προκειμένου να κάνει φτηνή αντιπαράθεση  με το πολιτικό προσωπικό της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να εμφανιστεί μπροστά στους συμβασιούχους ότι αγωνίζεται για αυτούς διεκδικώντας μάλιστα την μονιμοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ενημέρωση που έγινε έξω από το υπ. Μ/Θ στο τέλος της διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι αγωνίζεται για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων όταν στην συνάντηση μέσα στο υπουργείο διεκδικούσε παρατάσεις και μοριοδότηση.

Η στάση αυτή της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλθηκε από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών τόσο στο Γενικό Συμβούλιο όσο και έξω από το Υπ. Μ/Θ.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο τόνισε ότι αυτή η πλειοψηφία ούτε θέλει ούτε μπορεί να αγωνιστεί για τα συμφέροντα των συμβασιούχων.

Αρνήθηκε να ψηφίσει προτάσεις για κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται με μεταφερόμενους διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα, χωρίς οργάνωση, ενημέρωση και συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στην υγεία.

Δήλωσε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε υγεία και πρόνοια είτε είναι μόνιμοι είτε συμβασιούχοι περνά μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία που πρέπει συντονισμένα να δώσουν την μάχη χωρίς να έχουν αυταπάτες για το ρόλο της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών κάλεσε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις να συντονίσουν τη δράση τους και μέσα από μαζικές διαδικασίες βάσης στα τοπικά σωματεία να πάρουν την υπόθεση του αγώνα των εργαζομένων στα χέρια τους.

Προηγούμενο άρθροΆγιος Νικόλαος : Συνεχείς καθυστερήσεις στο έργο της μεταστέγασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Επόμενο άρθροΟ καρκίνος είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα