Οι προτάσεις του ΠΙΣ αμφισβητούν ακόμα και τη μονιμότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ

27

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα νοσοκομεία, στο άνοιγμα της πόρτας στους ιδιώτες γιατρούς και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Γιατρών του ΕΣΥ.

Σωστά επισημαίνεται από πολλές πλευρές ότι αυτές οι ανατροπές που προτείνει η ηγεσία του ΠΙΣ θα ενισχύσουν την εμπορευματοποίηση της υγείας και τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στα νοσοκομεία ενώ το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες.

Αυτό που φαίνεται να μην έχει γίνει ξεκάθαρο είναι ότι αυτές οι προτάσεις ανοίγουν το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Αυτό που θα συμβεί στην περίπτωση που τα νοσοκομεία μετατραπούν σε ΝΠΙΔ είναι ότι οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται σε αυτά δεν μπορούν να είναι μόνιμοι τακτικοί υπάλληλοι αλλά εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου ενώ προοπτικά αυτή η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις θα επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στα νοσοκομεία.

Η εμπειρία από αντίστοιχες αλλαγές δημόσιων οργανισμών σε ΝΠΙΔ όπως τα λιμάνια είχε ως αποτέλεσμα και την ανατροπή του  εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων σε αυτά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο  χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό έχει εδραιωθεί στις δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ και το προσωπικό πλέον δεν είναι τακτικοί υπάλληλοι αλλά εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου.

Η σιωπή του υπουργού Υγείας στις προτάσεις του ΠΙΣ με πρόσχημα ότι θέλει να τις μελετήσει δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό αφού η ηγεσία του ΠΙΣ λειτούργησε σαν “λαγός” προκειμένου να διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Άλλωστε αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν από καιρό δρομολογηθεί με τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στα Νοσοκομεία με το σταγονόμετρο. Η Κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έχει κρύψει τους αντεργατικούς και νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της, σήμερα  φαίνεται ότι περνά σε άλλο επίπεδο και δρομολογεί με βήμα ταχύ την υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ είναι εκτεθειμένη αφού για το ζήτημα αυτό τηρεί σιγήν ιχθύος ενώ σε άλλες περιπτώσεις για ψύλου πήδημα εκδίδει ανακοινώσεις. Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι οι προτάσεις αυτές αμφισβητούν όχι μόνο το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά ανατρέπουν ακόμα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων που υποτίθεται ότι η ίδια θεωρεί ότι εκπροσωπεί.

Φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της πάνω ακόμα και από τους εργαζόμενους την υπεράσπιση της Κυβέρνησης προκειμένου να διευκολύνει να περάσουν οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της που σήμερα πλασάρονται δια μέσου της γαλάζιας ηγεσίας του ΠΙΣ.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στο υγειονομικό κίνημα πρέπει συντονισμένα να δράσουν για να αποκρούσουν αυτούς τους βάρβαρους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που η γαλάζια πλειοψηφία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι απλώς ο εκφωνητής.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει συντονισμένα να δώσουν αποφασιστική απάντηση σε αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να απομονώσουν την μνημονιακή πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και όσους την στηρίζουν.

Να συμμετέχουν μαζικά στην Απεργία στις 23 Οκτώβρη μαζί με τα μπλοκ των αγωνιστικών σωματείων και να βροντοφωνάζουν:

Κάτω τα χέρια από τα Νοσοκομεία – Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά μας δικαιώματα

Σταθερή και μόνιμη Εργασία για όλους.