Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για καθολική κάλυψη με 39% ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 2017

45

Τις τελευταίες ημέρες πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν και την ευθύνη για την πολιτική υγείας από το 2015, «οργώνουν» διάφορες περιοχές της χώρας με στόχο όπως λένε να στηθεί ένα «δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης» υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρείχε καθολική κάλυψη στους πολίτες σε υπηρεσίες υγείας και από την σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της αυτό αμφισβητείται.

Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια των νεοφιλελευθέρων μνημονιακών πολιτικών έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Θα μας επιτρέψουν όμως τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνήσουμε με την άποψη που θέλουν να προβάλλουν ότι δηλαδή υπήρξε καθολική κάλυψη σε υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ «υγεία με μια ματιά το 2019» είναι αποκαλυπτική για την πολιτική που ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση:

  1. Το 39% των δαπανών για την υγεία  το 2017 που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, πληρώθηκαν άμεσα από τις τσέπες των πολιτών. Συγκεκριμένα το 35% με άμεσες πληρωμές ενώ το 4% μέσω προγραμμάτων ασφαλιστικών εταιριών που πάλι πληρώνουν οι πολίτες.
  2. Το 33% των δαπανών για την υγεία πληρώθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καταβάλλουν ένα σημαντικό μέρος σε εισφορές ενώ το κράτος ουσιαστικά έχει σταματήσει την χρηματοδότηση σε αυτά
  3. Το κράτος καταβάλει σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ μόλις το 27% των δαπανών υγείας οι οποίες βεβαίως είναι καθηλωμένες στη χώρα μας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Είναι λοιπόν προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την καθολική κάλυψη όταν ουσιαστικά το κράτος καταβάλλει σχεδόν το ¼ των δαπανών υγείας ενώ οι πολίτες από την τσέπη τους πολύ περισσότερα.

Ιδιαίτερα όταν στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της πρόληψης συνέχισε το νεοφιλελεύθερο δόγμα, δεν πήρε μέτρα για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται στους ιδιώτες γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα  και να πληρώνουν ακριβά αυτές τις υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της δημόσιας περίθαλψης και της καθολικής κάλυψης των αναγκών των πολιτών είναι υποκριτική και είναι σίγουρο ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνει δεν έχουν καμία αξιοπιστία και δεν θα βρουν ανάλογη ανταπόκριση.

Χ.Κ.

Προηγούμενο άρθροΕγκύκλιος για την μισθολογική κατάταξη των κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
Επόμενο άρθροΠιστώσεις για την μισθοδοσία μέχρι τις 30/11/19 των επικουρικών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ