ΜΕΤΑ: Νέο ασφαλιστικό Βρούτση, με ψεύτικα λόγια… ever!

43

Με αφορμή την επικείμενη δημοσιοποίηση για δημόσια διαβούλευση και κατάθεση στη βουλή του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 15 Γενάρη 2020, συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση.

Στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «…αυτός νόμος αποτελεί τομή…», ότι λύνει το πρόβλημα «…βιωσιμότητας του συστήματος μέχρι το 2070…», ότι θα δώσει αυξήσεις σε όλους που έχουν «…πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης…» και ότι η χώρα μας «…αποκτά ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το καλύτερο ever», όπως είπε χαρακτηριστικά!

Όσο όμως και αν θριαμβολογεί και να ομνύεται ο υπουργός, για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το δημόσιο χαρακτήρα του και τη βιωσιμότητα του συστήματος, όλοι γνωρίζουμε ότι η αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότησή του και την εγγύηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα οδηγήσει τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους να ζουν στην ανασφάλεια και με συντάξεις επιδοματικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό και η ένταξη των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας στον ΕΦΚΑ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, δεν γίνεται για λόγους λειτουργικότητας του συστήματος ή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η ρύθμιση αυτή προετοιμάζει το έδαφος και στοχεύει στην ενσωμάτωσή τους στις κύριες και στην τελική κατάργησή τους και στην αιμοδότηση του συστήματος από τα αποθεματικά αυτών των ταμείων.

Όλες οι κυβερνήσεις, από το 1992 και μετά, με κορύφωση την τελευταία δεκαετία, διέλυσαν σταδιακά το ασφαλιστικό σύστημα, ευνούχισαν τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα, λεηλάτησαν και «κούρεψαν» τα αποθεματικά των ταμείων, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν δραματικά τις συντάξεις και τα επιδόματα. Έτσι, σήμερα, έρχεται ο υπουργός Εργασίας να εμφανίζει ως τομή μια μικρή αύξηση σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων.

Ως ΜΕΤΑ δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο και καλούμε τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να αντιδράσουν και να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, πολύ περισσότερο, που η δέσμευση της κυβέρνησης, για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια, θα ακολουθήσει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Για μας, παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα αιτήματα για την κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών νόμων, τη σταδιακή επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων και την ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Διεκδικούμε την κατάργηση του διαχωρισμού της κύριας σύνταξης, σε εθνική και ανταποδοτική, γιατί οδηγεί το κράτος να εγγυάται μόνο την εθνική που έχει προνοιακό χαρακτήρα, και στην επαναφορά του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, με βάση του 80% των αποδοχών της τελευταίας περιόδου, για να μην αλλάζει δραματικά το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων.

Αγωνιζόμαστε για τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, άμεσα από τα 67 στα 60 και από τα 40 χρόνια ασφάλισης στα 35 και στα ΒΑΕ, στα 55 και 30 χρόνια αντίστοιχα, για την πλήρη σύνταξη, με προοπτική την περαιτέρω μείωσή τους. Με την υψηλή ανεργία, τη διευρυμένη ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, τη μερική απασχόληση και την αύξηση του ορίου ηλικίας για την είσοδο στην εργασία, στο μέλλον κανένας εργαζόμενος δεν θα συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και έτσι με τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης, οι συνταξιούχοι, ιδιαίτερα με λιγότερο από 30 χρόνια εργασίας, θα παίρνουν, αντί σύνταξης, ουσιαστικά προνοιακό επίδομα.

Ως ΜΕΤΑ εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους, που τα τελευταία χρόνια, με τις αντασφαλιστικές ρυθμίσεις και την αντίστοιχη φορολογική λαίλαπα, βρέθηκαν να μην μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους, έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τα γραφεία και τις μικρές τους επιχειρήσεις, πούλησαν τα χωράφια και τα κοπάδια τους και μετανάστευσαν ή βγήκαν στην ανεργία.

Παλεύουμε για ικανοποιητικές συντάξεις, για να μπορούν, οι συνταξιούχοι, να ζουν με αξιοπρέπεια και παράλληλα για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για να δουλέψουν οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες.

Τέλος, η ρύθμιση, για τη δυνατότητα εργασίας στο Δημόσιοσυνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς περικοπή μάλιστα της σύνταξής τους, δεν αποτελεί καμιά τομή. Γίνεται για να ικανοποιήσει κυρίως μια μικρή ελίτ συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που στελεχώνουν θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό και παράλληλα για να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν στη λειτουργία του δημοσίου από την έλλειψη προσωπικού.

Τις επόμενες μέρες πρέπει όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους και σε κοινό μέτωπο με τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες, να βρεθούν στο δρόμο με κλιμακούμενες αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.


Γενάρης 2020
Από το ΜΕΤΑ

Προηγούμενο άρθροΕνωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Αγκαλιά με την κυβέρνηση ενάντια στους γιατρούς το προεδρείο του ΠΙΣ
Επόμενο άρθροΜεγάλη συμμετοχή στα εγκαίνια των γραφείων του ΜΕΤΑ Υγειονομικών