Ράβουν μάσκες όχι για προστασία αλλά για να μας «ράψουν» τα στόματα

47

Οι τεράστιες ελλείψεις που εμφανίζονται σε μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία επιχειρείται να συγκαλυφτούν με πρωτοβουλίες που γίνονται με ανοχή ή ακόμα και με προτροπή της κυβέρνησης για την κατασκευή αυτοσχέδιων μασκών από πανί.

Όλοι οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτά τα μέσα, όπως οι μάσκες από πανί, δεν παρέχουν ούτε την ελάχιστη προστασία για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας.

Δυστυχώς σε μια σειρά νοσοκομεία, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα με παρότρυνση ή και εντολές των διοικήσεων των νοσοκομείων, έχει ξεκινήσει το ράψιμο πάνινων μασκών, υποτίθεται για την προστασία των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να κρύψουν τις ανεπάρκειες του συστήματος και τις ελλείψεις που έχουν τα νοσοκομεία σε μέσα προστασίας.

Αυτό το στόχο είχαν άλλωστε η οδηγία του ΕΟΔΥ για περιορισμό της καραντίνας των υγειονομικών στις 7 ημέρες καθώς και η οδηγία στις περιπτώσεις ελλείψεων μέσων προστασίας.

Με αυτή την τακτική επιχειρούν να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις που εμφανίζονται σε μέσα ατομικής προστασίας υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι υγειονομικοί θα «προστατευτούν» με αυτοσχέδια μέσα προστασίας ή μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες εντελώς απροστάτευτοι.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τα Σωματεία των εργαζομένων να μην πέσουν σε αυτή την παγίδα που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αντίθετα, πρέπει να δυναμώσουν οι φωνές που απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να διασφαλίσει τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε αυτό τον τομέα των μονάδων υγείας.

X. K.

ΥΓ. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ αυτό το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ο ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιόδρας σιωπούν.