Μετά το χειροκρότημα … αντί για λύσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους

61

Αυτή την περίοδο ενώ όλος ο λαός εκδηλώνει την πλήρη στήριξή του στο ΕΣΥ και τους εργαζόμενους σε αυτό, η Κυβέρνηση, αντίθετα, όχι μόνο αγνοεί τις διεκδικήσεις που προβάλλουν  οι υγειονομικοί αλλά προχωρά σε ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα μέσα στις μονάδες υγείας.

Τελευταίο “κατόρθωμα” σε αυτή την απαράδεκτη τακτική της Κυβέρνησης είναι η διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία σκοπεύει να προχωρήσει πραξικοπηματικά με «διάταγμα» (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) στη δημιουργία δύο κλάδων για το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς κανένα διάλογο.

Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις ευθύνες για την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος που αναδείχτηκαν στην περίοδο της πανδημίας και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να δώσει λύσεις  στα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτό.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί με αυτή την κίνηση να βάλλει ζιζάνια και να δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στο προσωπικό του ΕΣΥ προκειμένου οι υγειονομικοί να ξεχάσουν ότι:

  • Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση προσωπικού στα Νοσοκομεία ενώ διευρύνεται η ελαστική και προσωρινή εργασία.
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο ΕΣΥ είναι με την πλάτη στον τοίχο και βρίσκονται με την λήξη των συμβάσεων μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης.
  • Το χρόνιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες
  • Οι μισθοί των υγειονομικών βρίσκονται στα τάρταρα εξαιτίας των περικοπών όλη τη μνημονιακή περίοδο αφού έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις και δεν έχουν επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός.
  • Οι ώρες εργασίας των υγειονομικών σε υπηρεσίες που δουλεύουν νυχθημερόν αντί να μειώνονται έχουν αυξηθεί από 37,5 τη βδομάδα στις 40.
  • Το ανθυγιεινό επίδομα, που έχει μειωθεί κατά 50% στις περισσότερες υπηρεσίες ενώ σε άλλες έχει κοπεί, βρίσκεται διαρκώς σε επιτροπές που συζητούν τον περιορισμό του με πρόσχημα τα μέσα προστασίας
  • Η μάχη ενάντια στην πανδημία δόθηκε εξαιτίας της αυταπάρνησης όλων των υγειονομικών και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας και χωρίς τις υποδομές που απαιτούνταν.

Για όλα αυτά η Κυβέρνηση κάνει την «πάπια» και προσπαθεί να πετάξει το τυράκι της δημιουργίας κλάδου νοσηλευτών που στην ουσία πρόκειται να αποτελέσει ένα αδειανό πουκάμισο.

Λέμε ότι αν πραγματικά η Κυβέρνηση  ήθελε να στηρίξει πραγματικά το ΕΣΥ και τους εργαζόμενους σε αυτό θα έπρεπε όχι μόνο να δώσει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα αλλά και να αποσύρει από το τραπέζι την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολάβων, την απόφασή της να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, να κάνει πράξη την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  και να χρηματοδοτήσει γενναία όλες τις μονάδες υγείας.

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν προτίθεται να κάνει. Αντίθετα όσο περνάει ο καιρός ετοιμάζει την αντεπίθεσή της προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια της για πλήρη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας με εργαζόμενους που θα βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και θα ζουν με πενιχρούς μισθούς.

Όμως ακόμα και για το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και άλλους κλάδους που τους συναποτελούν εργαζόμενοι από διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης, όπως εργαζόμενοι στα εργαστήρια,  η Κυβέρνηση έρχεται με άδεια χέρια ακόμα και για ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα αυτούς τους εργαζόμενους και η λύση τους χρονίζει.

Συγκεκριμένα αρνείται:

  • Να δώσει λύση στο χρόνια αίτημα της σύνταξης ενός καθηκοντολογίου που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες και θα διασφαλίζει τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα
  • Να διασφαλίσει την επαγγελματική αναγνώριση του κλάδου μέσα από την καθιέρωση μιας ενιαίας επαγγελματικής εκπαίδευσης στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και το κλείσιμο των διάφορων ιδιωτικών «εκπαιδευτικών» παραμάγαζων που στόχο έχουν την παραγωγή φτηνών εργατικών χεριών για τους ιδιώτες παρόχους υγείας.
  • Την μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού δευτεροβάθμιας που εκτελεί καθημερινά καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας.
  • Την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τη δυνατότητα εκπαιδευτικής αναβάθμισης χωρίς εμπόδια των αποφοίτων από τα ΤΕΙ καθώς και των αποφοίτων από τις σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δυστυχώς σε αυτή την απαράδεκτη τακτική της η Κυβέρνηση βρήκε πρόθυμους διάφορους παράγοντες που αποτελούν την αυλή της κάθε εξουσίας και είναι εξαφανισμένοι από το υγειονομικό κίνημα. Κάποιους που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των νοσηλευτών και είτε χειροκροτούν είτε καλλιεργούν  έντεχνα την αντιπαλότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών δεν «τσιμπάει» με αυτές τις επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις της Κυβέρνησης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις πρακτικές καθώς επίσης και σε όσους βάζουν πλάτη για την διάσπαση των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις στις 21 Μάη σε όλη τη χώρα και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση:

  • Να πάρει πίσω τώρα τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που εν κρυπτώ και με αντιδημοκρατικό τρόπο επιχειρεί να περάσει
  • Να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στην υγεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά, αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, οικονομική και επαγγελματική αναβάθμιση.

Όλοι και όλες στη Στάση Εργασίας 11-3 μμ της Πέμπτη 21 Μάη,

την συγκέντρωση στις 12 στο Υπ. Υγείας και τις ΥΠΕ