ΕΝΙΖ: Το ποσό της δωρεάς να μοιραστεί εξίσου σε όλους τους εργαζόμενους ή να δοθεί για έκτακτες ανάγκες υγείας

22

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της δίκαιης και αξιοκρατικής απόδοσης του επιδόματος της δωρεάς του Ιδρύματος  Στ. Νιάρχου. Στην ανακοίνωση προτείνεται το συνολικό ποσό της δωρεάς να μοιραστεί εξίσου σε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας όπως ακριβώς έγινε με το δώρο του Πάσχα  ή με το ποσό αυτό να ανοίξει λογαριασμός σε τράπεζα, με αποκλειστικό σκοπό την αυστηρή εξυπηρέτηση έκτακτων και επειγουσών αναγκών υγείας και θεραπείας δυσίατων παθήσεων σε μέλη του συλλόγου των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά:

Σχετικά με το σοβαρότατο ζήτημα της δίκαιης και αξιοκρατικής απόδοσης του επιδόματος «ΝΙΑΡΧΟΥ» που αφορά όσους από τους εργαζόμενους «εμπλέκονται η ενεπλάκησαν» στην αντιμετώπιση του κορωναιού, έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να οριστεί αυστηρά το ποιος, για πόσο χρόνο, με ποιο τρόπο και σε ποιο χώρο του νοσοκομείου, άμεσα η έμμεσα ήρθε σε επαφή με τον κορωναιό ώστε να προσδιοριστεί ο βαθμός της επικινδυνότητας στην οποία διήλθε
Ευτυχώς όχι μόνο για το νησί μας και το νοσοκομείο μας, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα, τα θετικά περιστατικά ήταν λίγα . Όμως ο δυνητικός κίνδυνος παρέμενε πάντα μεγάλος για όσους ασχολήθηκαν με ύποπτα περιστατικά που ήταν πολύ περισσότερα και αφορούσαν πολλαπλά επίπεδα και υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομείο μας. Θεωρούμε το Νοσοκομείο μας , και όχι μόνο το δικό μας, λειτούργησε σαν μια κλειστή, ενιαία και αλληλοεξαρτώμενη λειτουργική μονάδα παροχής υπηρεσιών, που εργαζόμενοι, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και υπηρεσίες βρίσκονται σε μια αδιαίρετη σχέση και συνέχεια μεταξύ τους. Αυτός είναι και ο λόγος που και σε άλλα νοσοκομεία , σχολεία ή άλλες μονάδες συνάθροισης πληθυσμού και εργαζομένων με θετικά δείγματα, αν αποδεικνύονταν ότι αυτά κυκλοφόρησαν στο χώρο τους, ολόκληρες νοσηλευτικές μονάδες η τμήματα έμπαιναν σε καραντίνα και όχι μόνο συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, προκειμένου για την πανδημία, πρέπει να δίνεται σε όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους υγειονομικούς όπως ακριβώς – και δικαίως – έκανε η πολιτεία σχετικά με το δώρο του περασμένου Πάσχα για το οποίο καταβλήθηκε χωρίς κανένα ιδιαίτερο περιορισμό η προϋπόθεση σε όλους.

Αν βέβαια και για το συγκεκριμένο επίδομα, που αποτελεί επιλογή συγκεκριμένου ιδιώτη – εταιρίας – ιδρύματος , έπρεπε να γίνει επιλογή με βάση το βαθμό της επικινδυνότητας των συνθηκών εργασίας κάποιων εργαζομένων, τότε προφανώς αυτό έπρεπε να γίνει μετά από εισήγηση σχετικής διατομεακής επιτροπής του Νοσοκομείου και με βάση συγκεκριμένα , αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια. Όμως τέτοια επιτροπή δεν υπήρξε , με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν πολλοί από τους εργαζόμενους ( έγινε και ανάλογη παρέμβαση σήμερα του συλλόγου στο Διοικητή) που ισχυρίζονται ότι και αυτοί το δικαιούνται ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο επίδομα με τον τρόπο που επέλεξε η ΥΠΕ και η Διοίκηση να δίδεται, κατέληξε να αποτελεί μια διχαστική διαδικασία , διαλυτική της συνοχής , της συνεννόησης , της αλληλεγγύης και εν τέλει της αποτελεσματικότητας λειτουργίας μιας νοσηλευτικής μονάδας, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή προέρχεται από μια πρωτόγνωρη κρίση που δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό είναι πιθανόν να επιστρέψει.

Δηλώνουμε διατεθειμένοι να μην επιτρέψουμε την «διασπορά του ιού του Διχασμού» στο νοσοκομείο μας . Αντιλαμβανόμαστε ότι σε έκτακτες και σοβαρές καταστάσεις και ανάλογα με τη φύση τους (επιδημίες, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές) όλοι οι τομείς ή τα τμήματα και όλες οι ειδικότητες δεν εργάζονται το ίδιο σκληρά και επικίνδυνα. Όμως δεν είναι δυνατό την κάθε φορά να «ανταμείβουμε» τους «πρωταγωνιστές» μόνο, γιατί τότε δεν μιλάμε για συνεργασία και συναδελφική αλληλεγγύη, δεν μιλάμε για εργασία ομάδας, δεν μιλάμε για ΕΣΥ στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών ειδικά στην συνθήκη της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ζούμε , αλλά μιλάμε για επιχείρηση που λειτουργεί με κριτήρια ανταγωνισμού και bonus αμοιβών, κάτι εντελώς ξένο με τη δική μας λογική για το ΕΣΥ. Αυτός είναι και ο λόγος που στο χώρο της υγείας που είναι δύσκολος, κρίσιμος για τους ασθενείς και σκληρός για τους εργαζόμενους, αλλά και αναγκαία συνεργατικός, πρέπει επιτέλους να γίνει η ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και να επανέλθουν οι μηνιαίες αποδοχές τους τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009 για όλους ανεξαίρετα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Το σύνολο του τελικού ποσού που η ΥΠΕ θα αποφασίσει να δοθεί για το νοσοκομείο μας, ανεξάρτητα από το αν κάποιοι από εμάς έχουν ήδη παραλάβει κάποια ποσά τα οποία μπορούν να επιστρέψουν, να συγκεντρωθεί και με ευθύνη της Διοίκησης σε συνεργασία με το σύλλογο εργαζομένων και την ΕΝΙΖ, να μοιραστεί εξίσου σε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας όπως ακριβώς έγινε με το δώρο του Πάσχα .

Εναλλακτικά, με το ποσό αυτό να ανοίξει λογαριασμός σε τράπεζα, με αποκλειστικό σκοπό την αυστηρή εξυπηρέτηση έκτακτων και επειγουσών αναγκών υγείας και θεραπείας δυσίατων παθήσεων σε μέλη του συλλόγου των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.