ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια διχασμού των υγειονομικών με ένα βοήθημα

61

Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας με την εξαγγελία χορήγησης ενός οικονομικού βοηθήματος σε ένα μικρό μέρος των εργαζομένων στην υγεία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο διχασμό στο εσωτερικό των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις δομές του.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια προσπάθεια διχασμού. Την επιχείρησε η κυβέρνηση με την προσπάθεια δημιουργίας ξεχωριστών κλάδων στο χώρο των νοσηλευτών, με την χορήγηση του επιδόματος Νιάρχου, με τις εξαγγελίες για δήθεν τακτοποίηση ενός μικρού μέρους των συμβασιούχων.

Η προσπάθεια διχασμού φαίνεται να βρίσκει μεγάλες αντιστάσεις και προκαλεί αντιδράσεις σε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων μέσα στα νοσοκομεία και γενικότερα στις μονάδες υγείας.

Αυτή την στάση των εργαζομένων πρέπει τώρα να την αξιολογήσει το υγειονομικό κίνημα προκειμένου να βγουν συμπεράσματα και να οργανωθεί μια αγωνιστική απάντηση από την πλευρά μας.

Πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα αυτή την ώρα στο χώρο της υγείας γιγαντώνονται με συναδέλφους μας που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, τις εκατοντάδες υγειονομικούς που νοσούν ή είναι σε καραντίνα, την πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, των κενών που δημιουργούνται από τους υγειονομικούς που νοσούν αλλά και τις ελλείψεις σε κρεβάτια για την νοσηλεία των περιστατικών που νοσούν από covid-19.

Ταυτόχρονα φαίνεται να παραμένουν μετέωρα ζητήματα και αιτήματα που ήρθαν στο προσκήνιο την περίοδο της πανδημίας όπως η επέκταση του θεσμού των Βαρέων και ανθυγιεινών, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σε συνδυασμό με ζητήματα της επαναφοράς των δώρων και της αποκατάστασης των αποδοχών.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη ώρα συνεκτιμώντας και το κλίμα που διαμορφώνεται στους χώρους εργασίας να επιχειρηθεί από την πλευρά του υγειονομικού κινήματος μια αγωνιστική απάντηση όχι μόνο απέναντι στην προσπάθεια διχασμού μέσω του επιδόματος που επιχειρεί η κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθούν και τα υπόλοιπα τα αιτήματα.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών αξιοποιώντας και την εμπειρία των προηγούμενων κινητοποιήσεων με τις συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων προτείνει μια νέα κινητοποίηση την επόμενη βδομάδα με αιχμή των αιτημάτων μας:

  • Μέτρα προστασίας της υγείας των υγειονομικών, μέτρα για τους εργαζόμενους που νοσούν ή είναι στην καραντίνα, ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ με χρηματοδότηση και ανάπτυξη νέων κλινών.
  • Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του βοηθήματος ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγεία. Επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα – επιδόματος αδείας. Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν στην περίοδο των μνημονίων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις στο υγειονομικό κίνημα και πρώτα από όλα στα πρωτοβάθμια σωματεία που πρέπει να ακούσουν το βουητό που έρχεται μέσα από τους εργαζόμενους. Να κινηθούν άμεσα στην κατεύθυνση οργάνωσης μιας νέας κινητοποίησης που θα εκφράσει την συσσωρευμένη οργή και τις διαθέσεις των υγειονομικών.

  • Η πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για αγωνιστική κινητοποίηση θα τεθεί υπόψη όλων των παρατάξεων της ΠΟΕΔΗΝ για να πάρουν θέση
Προηγούμενο άρθροΣύλ. Εργαζόμενων Νοσ. Καρδίτσας: Πάρτε μέτρα για την νοσηλεία των ασθενών και την προστασία των εργαζομένων
Επόμενο άρθροΠρόεδρος Σωματείου Παπανικολάου: Μηδέν κρεββάτια ΜΕΘ αλλά… είμαστε στο 23ο λεπτό του δελτίου ειδήσεων