Σωματείο ΨΝΑ: Επικίνδυνη και απαράδεκτη η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

146

Στο Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ) για το 2019 υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

Υπηρετούσαν : 1342 Υπάλληλοι (118 Ιατρικό προσωπικό, 647 Νοσηλευτικό προσωπικό, 297 Επιστημονικό μη Ιατρικό προσωπικό143, Διοικητικό 26 Τεχνικό 86 Λοιπό Προσωπικό) σε σύνολο 2670  υπαλλήλων που θα έπρεπε να υπηρετούν σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται.

Το νοσοκομείο εκτός από τις 9 κλινικές οξέων περιστατικών , τα 2 χρονίων πασχόντων τμήματα, την παθολογική, το 1 Ψυχογηριατρικό τμήμα, τα ΤΕΠ και τα εξωτερικά Ιατρεία έχει τις εξής υποδομές που λειτουργούν: Οικοτροφεία 19, ξενώνες 15 , 18 ΑΝΩ ( απεξάρτηση) 21, Κ.Ψ.Υ 3 ,Μονάδα οικογενειακής θεραπείας 1 και εξωτερικά Ιατρεία στην Πειραιώς.

Για το έτος 2019 είχαμε τα παρακάτω στοιχεία:

Εξετασθέντες 4145, εισαγωγές 2428, εισαγγελικές 1431, εκούσιες εισαγωγές 997, πρώτη εισαγωγή 1338, επανείσοδοι 1090

Προϋπολογισμός Νοσοκομείου 2018 :13.337.613,22  ΕΥΡΩ

Προϋπολογισμός Νοσοκομείου 2019: 11.567.064,42 ΕΥΡΩ

Στο Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ) για το 2020 στην περίοδο της πανδημίας, με  προσωπικό να μειώνεται δραματικά, τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς, την εντατικοποίηση της εργασίας, η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με το υπουργείο και την 2η Υ.Π.Ε δημιουργεί νέες κλινικές covid-19 , χωρίς υποδομές, ανεκπαίδευτο προσωπικό covid-19 – καθώς είμαστε ειδικό νοσοκομείο – με μετακινήσεις 5 Ιατρών ( 2 στο Θριάσιο, 3 στο Λοιμωδών) και χωρίς των κατάλληλο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.

Μπροστά σ αυτή την εξέλιξη με έγγραφο αίτημα της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με αρ. πρωτ. 38927/29-12-20, με έγκριση της Διοίκησης – Υπουργείου – ΥΠΕ και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου, που φέρει την υπογραφή του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, γινόμαστε μάρτυρες επικίνδυνων ενεργειών. Όλοι τους είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, εκθέτοντας  σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό.

Και ενώ εκείνοι μέσα στις γιορτές περνούν καλά, επιστρατεύουν με εντέλλεσθε σε μια «νύχτα» να δουλέψουν χωρίς ρεπό νοσηλευτικό προσωπικό , αγνοώντας ότι εδώ και χρόνια δουλεύουν μονοβάρδια στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης με 5 έως 6 νοσηλευτές σύνολο.

Το αποκορύφωμα της επικινδυνότητας είναι το νέο εφημεριακό σύστημα, που χρεώνει στο νοσοκομείο 7 επιπλέον εφημερίες, με το προσωπικό των Ψ.Τ.Ε να είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας και χωρίς λειτουργία ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

Επισημαίνουμε ότι ήδη έχουν νοσήσει και νοσούν προσωπικό του νοσοκομείου και ασθενείς, όπου τα ακριβή στοιχεία αρνείται η διοίκηση να δώσει. Την ίδια στιγμή κλινικές οξέων περιστατικών, ενώ προβλέπεται νοσηλεία για 25 ασθενείς έχουν 43 και ψάχνουν να βρούν την ευθύνη της διασποράς στο υγειονομικό προσωπικό, αδιαφορώντας για τις όποιες οδηγίες και πρωτόκολλα υπάρχουν. Επίσης οι καθαρίστριες του εργολαβικού συνεργείου αλλάζουν κάθε μέρα βάρδια από κλινική σε κλινική, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η κλινική βρίσκεται σε καραντίνα λόγω covid-19.

Παράλληλα η επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλάζει συνεχώς το υποτιθέμενο σχέδιο δράσης, τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί συστήνουν μέτρα για την πρόληψη της διασποράς, λαμβάνει διαφορετικές αποφάσεις από κλινική σε κλινική, χωρίς να τηρεί τα επιστημονικά πρωτόκολλα , χωρίς οργάνωση και συντονισμό με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται η διασπορά.

Το σωματείο με συνεχείς έγγραφες παρεμβάσεις, με κινητοποιήσεις των εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας, με βασικό αίτημα την λήψη προληπτικών μέτρων για την ορθή διαχείριση της κατάστασης, την άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και την επάρκεια  μέσων ατομικής προστασίας και υλικοτεχνικών υποδομών, απαίτησε την προάσπιση της υγείας και ασφάλειας ασθενών και εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Την άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά στο ΨΝΑ.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  όλων των Ειδικοτήτων σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν.
  • Την παρουσία ασθενοφόρου και οδηγού σε 24ωρη βάση.
  • Να βρεθούν τώρα οι κλίνες για τη νοσηλεία ψυχικά ασθενών θετικούς στο Covid 19, καθώς είχαν δεσμευτεί την εξασφάλιση 25 κλινών μέσης νοσηλείας στο Λοιμωδών.
  • Άμεση κατάργηση του τμήματος νοσηλείας ασθενών θετικών σε Covid 19, το οποίο δεν πληροί τις προδιαγραφές τμήματος covid αλλά ούτε τις προδιαγραφές  για τη νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών σε οξεία φάση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και προσωπικού.
  • Προγραμματισμός επαναλαμβανόμενων test covid σε όλο το προσωπικό και τους ασθενείς.
  • Το σύστημα εφημεριών του ΨΝΑ να παραμείνει  ως είχε πριν την πανδημία.
  • Τα Ψ.Τ.Ε να λειτουργούν βάση της σύστασης των 25 κλινών.
  • Ο εμβολιασμός των εργαζομένων που επιθυμούν, να πραγματοποιηθεί με κατάλληλους και ασφαλείς όρους

Το  σωματείο εργαζομένων θα εξαντλήσει το επόμενο διάστημα κάθε νόμιμο μέσο και θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις,  με σκοπό την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας ασθενών  και εργαζομένων.

ΤΟ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ

Προηγούμενο άρθροΟ 18ος υγειονομικός που χάνει τη μάχη με τον covid-19
Επόμενο άρθρο«Ντόμινο» αναβολών του εμβολιασμού των υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία