Σωματείο Ευαγγελισμού: Εμβολιασμός, για τη διαδικασία και για την ουσία

40

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναλώθηκε σε μία επικοινωνιακή πολιτική άνευ προηγουμένου σε ότι αφορά τον εμβολιασμό. Καθημερινά, τα φίλια σε αυτήν ΜΜΕ, βομβάρδιζαν το λαό με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη δημιουργία και λειτουργία των 1018 εμβολιαστικών κέντρων και την επιτυχημένη συμφωνία για την προμήθεια των εμβολίων. Ταυτόχρονα, παρουσίαζαν το εμβόλιο ως το μοναδικό όπλο στη μάχη απέναντι στην πανδημία.

 «Εν μία νυκτί» το πολυδιαφημιζόμενο αρχικό σχέδιο ναυάγησε, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να μεταφερθεί ουσιαστικά στα νοσοκομεία τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα. Μετέτρεψαν έτσι τον εμβολιασμό, ένα βασικό εργαλείο της πρωτογενούς πρόληψης που αποτελεί έργο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε έργο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Μαζί με όλα τ’άλλα, αυτά δηλ που αποτελούν την πραγματική αρμοδιότητα των νοσοκομείων.

Για μία ακόμη φορά υπονομεύουν την περίθαλψη των χρόνια πασχόντων ασθενών και την τακτική λειτουργία του ΕΣΥ, ενώ  βάζουν άλλο ένα λιθαράκι στη μετατροπή του σε «ΕΣΥ μιας νόσου», αφήνοντας κυριολεκτικά στην τύχη της τη λοιπή νοσηρότητα με αποτέλεσμα όχι μόνο να πλουτίζει ο ιδιωτικός τομέας υγείας, αλλά και να χάνεται άδικα κόσμος που θα μπορούσε να έχει σωθεί.

Είναι σε όλους πια γνωστό ότι οι χειρισμοί που έγιναν το προηγούμενο διάστημα (κάθετη μείωση σε τακτικά ιατρεία, εξετάσεις, χειρουργεία) είχαν αποτέλεσμα να διαρραγεί η απαραίτητη συνέχεια στην παρακολούθηση χρόνιων νόσων ή η έγκαιρη διάγνωση που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση των περισσότερων νόσων. Αυτό ήδη από το καλοκαίρι έχει αποτυπωθεί με τραγικό τρόπο στις γενικές εφημερίες όπου η πλειονότητα των περιστατικών φτάνουν περιπεπλεγμένα και πολύ πιο σύνθετα στην αντιμετώπιση. Κι ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένας σχεδιασμός ώστε  να λυθεί αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε στις υπηρεσίες κυρίως των νοσοκομείων που προσδιορίστηκαν ως «αναφοράς για covid».

Παράλληλα, η εμβολιαστική διαδικασία φαίνεται ότι έχει προβλήματα εξαιτίας της διαθεσιμότητας των εμβολίων αφού το εμβόλιο, όπως και το φάρμακο, δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό, αλλά σαν εμπόρευμα. Παρά την κρισιμότητα της συγκυρίας, η πατέντα εξασφαλίζει για χρόνια τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών και δημιουργεί προβλήματα  στην πρόσβαση των λαών σε αυτό.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί δεν έχουμε πάψει στιγμή να αναδεικνύουμε την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας σε δομές, στελέχωση και χρηματοδότηση, καθώς οι πολιτικές στον τομέα της υγείας εδώ και δεκαετίες με αποκορύφωμα τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις δομών κατά τα μνημονιακά την αποδιάρθρωσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις πλευρές της αποστολής της κι ούτε καν σε κανονικές συνθήκες πόσω μάλλον απέναντι στην πανδημία.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας όμως η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα των 11 μηνών δεν έκανε καμιά προετοιμασία για την ενίσχυση των δομών, με αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό μέρος Κ.Υ. & ΠΕΔΥ να μπορεί ν’ανταποκριθεί, στην εμβολιαστική διαδικασία. Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μείωσαν για το 2021 κατά 100 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία (μείωση 600εκ. ευρώ συνολικά για την υγεία) , ενόψει μάλιστα της εμβολιαστικής διαδικασίας

Η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου για το γενικό πληθυσμό  στο νοσοκομείο μας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Έγινε χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό. Καλούμαστε να καλύπτουμε  ταυτόχρονα τόσο τις ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών μας ή αυτών που προσέρχονται στα επείγοντα παράλληλα με τις ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου. Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνονται οι ίδιοι συνάδελφοι από τα καθήκοντα της ειδικότητας και της θέσης τους ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της διασποράς εξαιτίας του συγχρωτισμού σε μη επαρκείς χώρους αναμονής, τόσο για όσους περιμένουν «ουρά» να εμβολιαστούν, όσο και για όσους περιμένουν μετά τον εμβολιασμό τον ανάλογο χρόνο που έχει υποδειχθεί από τις σχετικές οδηγίες.

Πρόσφατα μάλιστα εντοπίστηκε μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό των συναδέλφων. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για συναδέλφους που νόσησαν το προηγούμενο διάστημα κι έτσι, δεν εμβολιάστηκαν όταν κάλεσε η υπηρεσία τα τμήματά τους, ή ακόμη και για κάποιους συναδέλφους με εύλογους προβληματισμούς λόγω απουσίας της απαραίτητης ενημέρωσης που αποφάσισαν ενδιάμεσα να εμβολιαστούν. Παράλληλα, καθημερινά εισέρχεται στο νοσοκομείο και νέο προσωπικό πχ επικουρικοί νοσηλευτές, ειδικευόμενοι κ.ά. που επίσης πρέπει να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να εμβολιάζονται μόνο αν και όταν υπάρξει ακύρωση σε κάποιο από τα προγραμματισμένα ραντεβού και μάλιστα χωρίς να ενημερώνονται έγκαιρα.

Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα την επείγουσα ανάγκη της μαζικής εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού. Αλλά αυτό, έχει προϋποθέσεις απαραίτητες για την εξασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού πρέπει να ανατεθεί στις πρωτοβάθμιες δομές δημόσιας υγείας, με την αντίστοιχη ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό. Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή του νοσοκομείου από την εμβολιαστική διαδικασία του γενικού πληθυσμού. Στο νοσοκομείο να παραπέμπονται μόνο περιστατικά για τα οποία υπάρχει (από την ιατρική ομάδα της πρωτοβάθμιας δομής) υπόνοια για σοβαρή αντίδραση λόγω ιστορικού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκεί.  Μέχρι να συμβεί αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί ενίσχυση σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών κλπ), με τακτικό ωράριο (κι όχι διπλοβάρδια όπως γίνεται ως τώρα) και εναλλαγή των συναδέλφων που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό κέντρο – ανοίγοντας πχ λίστα συναδέλφων που επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο του εμβολιασμού – εκπαιδευτικό σεμινάριο των συμμετεχόντων για τα επιστημονικά δεδομένα του εμβολιασμού (πχ να προηγούνται τεστ σε αυτούς που είναι προς εμβολιασμό και να έπεται δειγματοληπτικός έλεγχος αντισωμάτων).

Ευελπιστούμε ότι έστω και στο «και πέντε» οι εκκλήσεις μας αυτή τη φορά δεν θα πέσουν στο κενό ως είθισται. Εμείς πάντως δεν θα σταματήσουμε μαζί με την αυτονόητη προσφορά μας στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις νόσους, να διεκδικούμε μαχητικά και μαζικά ακόμη και τα αυτονόητα κι αναντίρρητα δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή για μας και τους ασθενείς μας.

Καλούμε όλους να πάρουν μέρος δυναμικά στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος γυρνώντας την  πλάτη επιδεικτικά στις «Σειρήνες της υποταγής» και δίνοντας ηχηρή απάντηση στην καταστολή και στην τρομοκρατία, στις κατάπτυστες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων άνω των 100! Δίνουμε ραντεβού:

  • στις 28/1, 8πμ στην πύλη του νοσοκομείου,
  • στις 3/2 σε τοπικές πρωτοβάθμιες δομές) πχ Πατήσια, Αλεξάνδρας, Περιστέρι, Ν.Ιωνία) και
  • στις 16/2 στην απεργιακή κινητοποίηση (με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια) στα υπ. Εργασίας και Υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – Ένταξη στα ΒΑΕ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις ΑΠΟΔΟΧΕΣ μας
  •  ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ – ΜΟΝΙΜΗ  & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους –  ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και ΑΣΘΕΝΕΙΣ