Πρόταση αγώνα του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΟΕΝΓΕ

29

Η ΟΕΝΓΕ είχε απευθύνει έγκαιρα, από 9/2, ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του αριθμού εισαγωγών ασθενών COVID19 στα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας και απαιτώντας τηλεδιάσκεψη, καθώς και τη λήψη επειγόντων μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης με προσωπικό και υποδομές.

Δυστυχώς καμία απάντηση δεν λάβαμε σε αυτήν την ανοικτή επιστολή. Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά δεν καταδέχτηκε να συνομιλήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και καμία επείγουσα ενίσχυση των νοσοκομείων δεν έγινε. Έτσι δύο εβδομάδες μετά φτάσαμε να έχουμε κατάσταση ασφυξίας στα νοσοκομεία, όχι μόνο από περιστατικά COVID19, αλλά και από πλήθος περιστατικών κάθε άλλης νοσηρότητας.

Αυτή η ασφυξία απειλεί  εκρηκτική κατάσταση κυρίως στην Αττική, για τις επόμενες ημέρες.

Πρέπει έστω και τώρα :

1.       Να ενισχυθεί η δημόσια περίθαλψη α) με προσλήψεις προσωπικού (με εφαρμογή των σχετικών, ήδη από τον Μάρτιο 2020, αιτημάτων μας για πρόσληψη όλων των γιατρών και νοσηλευτών που έχουν κάνει αίτηση διορισμού στο ΕΣΥ, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων με ΠΝΠ) και β) με υποδομές (π.χ. συσκευές χορήγησης οξυγόνου high flow στα νοσοκομεία, αξιοποίηση νοσοκομειακών κτιρίων που παραμένουν ανενεργά κλπ).

2.       Να επιταχθεί άνευ όρων και όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί το σύνολο του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης στην Αττική, τόσο για noncovid όσο και για COVID περιστατικά.

3.       Να γίνει επιτέλους ο σωστός σχεδιασμός στην επιδημιολογική επιτήρηση με πολλά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και με επικέντρωση στα πραγματικά «εκκολαπτήρια» της επιδημίας (χώρους εργασίας και ΜΜΜ) και όχι με οριζόντια, τυφλά, ασφυκτικά, αδιέξοδα και αναποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, ούτε καν τώρα. Αντίθετα, εντείνει ένα κρεσέντο αυταρχισμού όχι μόνο ενάντια στους υγειονομικούς με εκδικητικές διώξεις, αλλά και συνολικά ενάντια στην κοινωνία με αστυνομοκρατία, ξύλο, χημικά και συλλήψεις.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο εκκλήσεων προς την κυβέρνηση για διάλογο χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση, οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθυνόμαστε πιο αποφασιστικά στον ίδιο τον λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Οι ημέρες είναι κρίσιμες και η υγεία του λαού αφορά όλον τον λαό και όχι μόνο τους υγειονομικούς.

Καλούμε με τα παραπάνω αιτήματα τον αγωνιζόμενο λαό, όλους τους μαζικούς φορείς, τις πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εξαιρείται φυσικά η Ελληνική Λύση), τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες να συνδιοργανώσουμε:

1.        Συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας μέσα στις επόμενες ημέρες, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση με τους άλλους φορείς.

2.       Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις γειτονιές.

3.    Την Τρίτη 2/3 στις 12 το μεσημέρι με στάση εργασίας διαδηλώνουμε στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά και συνολικά για τις εκδικητικές κυβερνητικές διώξεις ενάντια σε υγειονομικούς