Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης: έκλεισε η ΜΕΘ covid και σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία

31

Ανεστάλη εδώ και λίγες ημέρες η λειτουργία της ΜΕΘ covid του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ τις οποίες και επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Μανόλης Ανδρεαδάκης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένα περιστατικό κορωνοϊού στο Νομό Λασιθίου – που δεν διαθέτει άλλη ΜΕΘ covid – χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ, θα πρέπει να μεταφερθεί στις διαθέσιμες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

«Φρένο» στα τακτικά χειρουργεία

«Φρένο» στα τακτικά χειρουργεία έβαλε από την Παρασκευή 11/6/21 το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου σε μια απόφαση που είναι αναγκαστική από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση αναισθησιολόγου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία, δεν θα υπάρχει κανονικός προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων, αλλά θα λειτουργεί καθημερινά ένα χειρουργικό τραπέζι. Αυτό σημαίνει πως σε επίπεδο τακτικών χειρουργείων, στη πρωινή βάρδια θα υπάρχει η δυνατότητα ανά ειδικότητα να μπει ένα χειρουργείο, ενώ στη διάρκεια της ημέρας θα μπορούν μόνο να εξυπηρετηθούν έκτακτα περιστατικά.
Το γεγονός ότι απομένουν πλέον τρεις αναισθησιολόγοι για να καλύψουν τις εφημερίες και να λειτουργήσουν τα τακτικά και τα έκτακτα χειρουργεία του χειρουργικού τομέα αλλά και η μαιευτική κλινική, δεν μπορούσε να αποτελέσει κανονική λύση. Είναι γνωστό πως πρόκειται για κλινικές και τμήματα που έχουν μεγάλη κίνηση και η κανονική λειτουργία απαιτεί πέντε αναισθησιολόγους. Συνολικά στα τρία νοσοκομεία του Λασιθίου οι αναισθησιολόγοι είναι οκτώ, στοιχείο που μαρτυρεί πως θεωρητικά μπορούσαν να δουλεύουν αδιατάρακτα όλες οι χειρουργικές κλινικές που θα υπήρχαν στο νομό και σε ειδικότητες. «Ωστόσο, τώρα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει καμία πλήρως και πουθενά. Με τρεις αναισθησιολόγους σε Άγιο Νικόλαο, τρεις σε Ιεράπετρα και δύο στη Σητεία, θα γίνονται όταν και εφόσον υπάρχουν εφημερίες και οι Λασιθιώτες θα πρέπει να αναζητούν νοσοκομείο για να χειρουργηθούν», ανέφερε το δημοσίευμα, αποτυπώνοντας μια συνθήκη που επαληθεύτηκε άμεσα, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως λήφθηκε μια αναγκαστική απόφαση από τα όργανα Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει τον έντονο προβληματισμό που εξέφρασε η εφημερίδα μέσα από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, με το οποίο αναδείχθηκε το πρόβλημα λειτουργίας των χειρουργείων στο κεντρικό νοσοκομείο του Λασιθίου. Το ίδρυμα που οφείλει να προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη στους πολίτες του Λασιθίου είναι πλέον ξεκάθαρο πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που διαθέτει, δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο και του και κυρίως, αδυνατεί να καλύψει στοιχειωδώς πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Με την αναγκαστική αυτή εξέλιξη είναι ξεκάθαρο πλέον πως όχι μόνο στους αποκαλούμενους δευτερεύοντες τομείς, δεν έχει τη δυνατότητα το νοσοκομείο να προσφέρει υπηρεσίες αλλά και στους βασικούς τομείς, αδυνατεί να ανταποκριθεί. Διότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να γίνει κατανοητό πως δεν είναι δευτεροβάθμια υγεία, όταν ένα νοσοκομείο μπορεί με δυσκολία να καλύψει μόνο έκτακτα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει πως αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμα και στον προγραμματισμό των όποιων τακτικών χειρουργείων θα προσπαθήσουν οι γιατροί του να καλύψουν.
Το πιο δύσκολο κομμάτι του προβλήματος είναι πως η κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί και να μην είναι προσωρινή. Είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν δυνατότητες κάλυψης των κενών θέσεων με νέες προσλήψεις δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στη λίστα αναμονής αναισθησιολόγοι. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την διάσταση του προβλήματος και το γεγονός πως η λύση βρίσκεται στη λογική της βέλτιστης διαχείρισης του διαθέσιμου προσωπικού. Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση από την κεντρική διοίκηση, το γεγονός όμως ότι δεν έχουν πάρει θέση ακόμα από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, μαρτυρεί πως το νοσοκομείο προχωρεί στην ουσιαστική παύση των τακτικών χειρουργείων, μη έχοντας άλλη λύση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ