Μακριά από το στόχο για το χτίσιμο τείχους ανοσίας δείχνουν τα στοιχεία

26

Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) φανερώνουν τους αργούς ρυθμούς που κινείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει πετύχει τον εμβολιασμό (μία δόση) του ενήλικου πληθυσμού σε ποσοστό 53,2% και φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ 30 χωρών που δίνουν αντίστοιχα στοιχεία. Την ίδια ώρα η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση στους πλήρως εμβολιασμένους με ποσοστό που ξεπερνά το 40%.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς για να καταφέρουμε να χτίσουμε το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» χρειαζόταν να ανοσοποιηθεί πάνω από το 70% του πληθυσμού όμως η μετάλλαξη «Δέλτα» άλλαξε τα δεδομένα και πλέον ο στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 80%.

Με τους ρυθμούς που προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία» και την ελαφρά μείωση που παρατηρείται στα ημερήσια ραντεβού (χθες 84.288 κοντά στο μέσο όρο του τελευταίου δεκαπενθήμερου του Ιούνη) η επίτευξη του στόχου δεν αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο με την προϋπόθεση πως θα πεισθεί και ένα μέρος των ανεμβολίαστων που για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όμως αυτό δείχνει πρακτικά αδύνατον εκτός αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα το επόμενο διάστημα.

Ως προς τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το ECDC και αφορούν την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος 30 ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα είναι ουραγός στους εμβολιασμούς με μια δόση (53,2%) αφού 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει υψηλότερο ποσοστό.

Δεν ισχύει το ίδιο για για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε πάνω από τ μέση (στην 13η θέση) σε σύνολο 30 χωρών με ποσοστό 40,5%.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που δημοσίευσε την 1/7 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δηλαδή ο “πανευρωπαϊκός ΕΟΔΥ” αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση στο 53,2% του ενήλικου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει υψηλότερο ποσοστό και μόνο 9 χαμηλότερο.

Η εικόνα των εμβολιασμών

Το iatronet.gr παρουσιάζει την εικόνα των εμβολιασμών στην Ελλάδα σε ένα αποκαλυπτικό πίνακα με την εκτίμηση για το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων στο τέλος Ιουλίου να φτάνει το 52%.

Σύνολο εμβολιασθέντων 4.883.996
Πλήρως εμβολιασθέντες 3.831.147
Ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών (Μ.Ο. 15 ημερών) 82.000
Ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών (πριν 15 μέρες) 96.700
Πλήρεις εμβολιασμοί ανά ημέρα (Μ.Ο. 15 ημερών) 56.684
Πλήρεις εμβολιασμοί ανά ημέρα (πριν 15 μέρες) 58.327
Πλήρως εμβολιασθέντες έως το τέλος Ιουλίου (εκτίμηση) 5.580.00
Ποσοστό πλήρως εμβολιασθέντων στο τέλος Ιουλίου (εκτίμηση) 52%

Φυσική ανοσία

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στους υπολογισμούς, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, έπειτα από νόσηση με CoViD-19. Ο αριθμός ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, με δεδομένο ότι τον περασμένο Νοέμβριο εκτιμάται πως είχε μολυνθεί από τον ιό το 4,5% του πληθυσμού (480.000 άτομα).