ΜΕΤΑ: Εξαγγελίες και παροχές κομμένες και ραμμένες στο «κουστούμι» του κεφαλαίου

32

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ επιβεβαίωσαν περίτρανα την εκτίμηση του ΜΕΤΑ, ότι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν απέναντί τους την πιο ταξική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις εξαγγελίες είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί θα ωφεληθούν από την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που θα προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και τις «υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις». Ακόμη και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εάν επαναληφθεί το προηγούμενο του 2019, τότε οι κατ’ εξοχήν κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν ιδιοκτησίες, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και πάνω.

Από την άλλη πλευρά, οι δήθεν παροχές προς τους εργαζομένους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν αναπληρώνουν ούτε το ελάχιστο τα δισεκατομμύρια ευρώ που τους αφαιρέθηκε από το εισόδημά τους την τελευταία δεκαετία.

Για το μείζον θέμα της περιόδου, τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, ο πρωθυπουργός δεν είπε ουσιαστικά τίποτε. Για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα προσπάθησε, για μια ακόμη φορά, να μας πείσει ότι θα αντιμετωπιστεί με την απελευθέρωση της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση και τη μονοκαλλιέργεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για τις τεράστιες αυξήσεις στα υπόλοιπα είδη, από το φυσικό αέριο και τα κηπευτικά μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές, το μόνο που ανέφερε η απειλή ενεργοποίησης των διατάξεων αισχροκέρδειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενός μηχανισμού, δηλαδή, συγκάλυψης και νομιμοποίησης των πάσης φύσεως καρτέλ.

Σε ό,τι αφορά τις δήθεν νέες ευκαιρίες για τους νέους, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τους εξαπατήσει με 6μηνες προσλήψεις των 1.200 ευρώ, τα μισά από τα οποία θα πηγαίνουν… στην τσέπη των εργοδοτών. Ωστόσο, η πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι δεν τους πείθει για το «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, που, με πρόσχημα την «ομαλή αποϊδρυματοποίηση», προωθούν την παιδική εργασία και θα γεμίσουν τις λάντζες των μεγαλοξενοδόχων, με παιδιά μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Περίπου 40.000 υποψήφιοι αποκλείστηκαν βίαια από τα δημόσια πανεπιστήμια, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να την καταργήσει, και ωθούνται σε ιδιωτικές δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ποικιλώνυμα «αναβαθμισμένα» κολέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ κ.λπ.), για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των χορηγών του κυβερνώντος κόμματος. Οι νέοι εργαζόμενοι, ήδη, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, με τις απλήρωτες υπερωρίες και τη σημαντική μείωση της υπερωριακής αμοιβής, με την κατάργηση στην πράξη του 8ωρου και την κατάργηση, σχεδόν στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, της κυριακάτικης αργίας. Οι νέοι βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους τα προγράμματα «ανακύκλωσης της ανεργίας» και τη διεύρυνση της επισφαλούς και ελαστικής εργασίας. Και από το επόμενο έτος, ένα κουλούρι – αύξηση στον κατώτατο μισθό και τους ιδιώτες που θα «παίζουν» τις εισφορές τους από την επικουρική ασφάλιση στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι απέναντι στις ψεύτικες «παροχές» προς το λαό και τα προκλητικά δώρα προς το μεγάλο κεφάλαιο, απέναντι στην εφαρμογή των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη περίοδο, απέναντι στις αναστολές εργασίας, στα καψόνια και στην επιβολή «προστίμων» όσων, για τους δικούς τους λόγους δεν εμβολιάστηκαν, απέναντι στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας και στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, αφού αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με τη δημιουργία νέων ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους, απέναντι στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή, οι μαζικές διαδηλώσεις στη φετινή ΔΕΘ, πρέπει να γίνουν η αφετηρία αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών και όσων τις εφαρμόζουν.

13-09-2021

Από το ΜΕΤΑ