Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού: Διακήρυξη για τις εκλογές του ΣΕΝΕ στις 13, 14, 15/10

36

Στις 13,14 και 15 Οκτώβρη έχουμε εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εκλογές αυτές  βρίσκουν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας εξουθενωμένους  μετά από 17 μήνες αγωνιώδους προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη φροντίδα των ασθενών μας . Από την άλλη πλευρά έχουμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με την απουσία έγκαιρης διάγνωσης, έλεγχου και αντιμετώπισης των περιστατικών στην κοινότητα, των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την επιλογή της να μην ενισχύσει το ΕΣΥ. Η πολιτική αυτή είχε τραγικές συνέπειες και οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών. Το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και τα τυφλά lock down όχι μόνο δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες εκρήξεις της πανδημίας.

Τα δημόσια νοσοκομεία, ήδη υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτημένα ιδιαίτερα από τις μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας και με έλλειψη της ΠΦΥ, κλήθηκαν και  σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας και μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με λίγους επικουρικούς συναδέλφους με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με ανεπαρκή, ελλιπή και ακατάλληλα  κάποιες φορές μέτρα προστασίας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παλέψαμε και παλεύουμε για να υπερασπιστούμε την υγεία του λαού μας. Η κυβέρνηση, ακόμη και τώρα, αρνείται το αυτονόητο, την ένταξή μας στα ΒΑΕ αλλά και το δίκαιο αίτημα που διασφαλίζει την εργασία των συναδέλφων μας, τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης ήταν και είναι η ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας που μέσα στην πανδημία όχι μόνο έμειναν αλώβητοι από αυτήν αλλά ταυτόχρονα είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν και να κερδίζουν από την πίτα στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, χωρίς αυτοί να συμβάλουν στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα διοχετεύτηκαν (σε κλινικές και ΜΕΘ) περιστατικά non- covid, χειρουργικές επεμβάσεις και εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση πιστή στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας είναι έτοιμη να εισαγάγει τα ΣΔΙΤ στην υγεία και την ίδια ώρα οι εργολάβοι, ακόμα και εκεί που είχαν απομακρυνθεί, είναι προ των πυλών.

Παράλληλα εργαλειοποιεί την υγειονομική κρίση για να περάσει όλο τον αντιεργατικό και αντιλαϊκό της  σχεδιασμό  και περιορίζει ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα εκβιάζοντας τους εργαζόμενους. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα καρκινοβατεί εξαιτίας των άστοχων και επικίνδυνων κυβερνητικών παλινωδιών ενώ η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της  για την αποτυχία της, στοχοποίησε τους υγειονομικούς (το μοναδικό κλάδο εργαζομένων με ποσοστό εμβολιασμού πάνω από 95%)  και έδιωξε  χιλιάδες συναδέλφους μας με αναστολή εργασίας από τα νοσοκομεία, οδηγώντας αυτούς και τις οικογένειές τους στην οικονομική εξαθλίωση και εξόντωση. Οι αναστολές εργασίας όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά αντίθετα ενίσχυσαν την αμφιβολία όχι μόνο ανάμεσα στους υγειονομικούς αλλά γενικότερα στην κοινωνία και «φούσκωσαν τα πανιά» μιας μερίδας της που προβάλλει αντιεπιστημονικές ή/και αντιδραστικές απόψεις γύρω από το θέμα του εμβολιασμού.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε δείγματα γραφής αφού από το επικοινωνιακό ,υποκριτικό «μπαλκονάτο» χειροκρότημα στους μαχητές της υγείας πέρασε  πολύ γρήγορα στην υποδοχή τους με ΜΑΤ και βία στο υπουργείο Υγείας , στις διώξεις συναδέλφων που αναδεικνύουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία και στην ποινικοποίηση των αγώνων, ενώ απαντά με έξαρση της καταστολής σε εργαζόμενους και νεολαία που αντιδρούν στην αντιλαϊκή της πολιτική.

 Ταυτόχρονα, στο μέτωπο των εργασιακών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση με το νόμο Χατζηδάκη, καταργεί ουσιαστικά το οκτάωρο, μειώνει σημαντικά τις υπερωριακές αμοιβές, μετατρέπει την Κυριακή σε εργάσιμη ημέρα. Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις συνδικαλιστικές εστίες αντίστασης, δυσχεραίνει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία και την υπονομεύει με τα υψηλά ποσοστά προσωπικού ασφαλείας και «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας» και την απαγόρευση της απεργιακής περιφρούρησης. Επιπλέον, πέρασε το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικουρική ασφάλιση, που την μετατρέπει σε χρηματιστηριακή επένδυση, προχωρώντας στο δρόμο που άνοιξε ο νόμος Κατρούγκαλου για το “σύστημα 3 πυλώνων”. Προσφάτως, μάλιστα, ανακοίνωσε νέα μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες.

Από την άλλη μεριά οι μισθοί μας,  μετά τη δραματική μείωσή τους πριν 10 χρόνια,  μένουν καθηλωμένοι και δεν φτάνουν για να καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες, ενώ η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά ροκανίζουν ακόμη περισσότερο τα εργατικά εισοδήματα.

Ο Ευαγγελισμός «νοσεί»

Το νοσοκομείο μας πριν από 17 μήνες μπήκε στην πανδημία όντας ήδη υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων έμειναν «όνειρο θερινής νυχτός» και οι τεράστιες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στις νέες κλίνες ΜΕΘ, στις κλινικές  covid, στα ΤΕΠ, στα εργαστήρια κ.α. καλύπτονταν με «επιστρατεύσεις» των ήδη εξουθενωμένων εργαζόμενων , στους δε γιατρούς ακόμη και με άσχετες ειδικότητες, και αργότερα με  επικουρικούς συναδέλφους ειδικών συμβάσεων.

Η έλλειψη προσωπικού στον Ευαγγελισμό χτυπάει κόκκινο. Η τεχνική υπηρεσία αποδεκατισμένη με το μεγαλύτερο μέρος της βορά σε εργολάβους, η διοικητική παλεύει με «δανεικούς» εργαζόμενους ενώ πάνω από το 1/4 των συναδέλφων είναι συμβασιούχοι με δουλειά με ημερομηνία λήξης, σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την απαράδεκτη απόφαση αναστολής εργασίας που στερεί από το νοσοκομείο τους 106 συναδέλφους μας και τους καταδικάζει σε ανεργία,  ενώ στην καθαριότητα επανήλθε η εργολάβος αναλαμβάνοντας τμήμα του νοσοκομείου.

Ο εξοπλισμός του νοσοκομείου παλαιωμένος και χωρίς ουσιαστική συντήρηση με αποτέλεσμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα να είχαμε προβλήματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και ατυχήματα στο χώρο του νοσοκομείου.

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι δώσαμε και δίνουμε τη μάχη σε συνθήκες πολέμου με αυτοθυσία και αυταπάρνηση με ελλιπή μέτρα προστασίας, στοιβαγμένοι σε ανεπαρκείς χώρους με ανύπαρκτο εξαερισμό και προβληματικό κλιματισμό, με υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονταν και γίνονται λάστιχο. Με οφειλόμενα ρεπό και παράνομα, εξαντλητικά ωράρια,  με υπερεφημέρευση, με κομμένες άδειες παλέψαμε και παλεύουμε με τον εαυτό μας για να σταθούμε δίπλα στον άρρωστο με ήθος κι επαγγελματική αξιοπρέπεια αψηφώντας τον κίνδυνο να νοσήσουμε (και αρκετοί από εμάς νόσησαν) ή να μεταφέρουμε τη νόσο στις οικογένειές μας.

Η «ανταμοιβή» της διοίκησης στο προσωπικό που προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατήσει όρθιο το νοσοκομείο ήταν ο αυταρχισμός και ο εκφοβισμός, όντας πλήρως εναρμονισμένη και ενταγμένη στο κυβερνητικό σχέδιο πειθάρχησης και καταστολής:  φάμπρικα με κλήσεις σε απολογία και ΕΔΕ, εξώθηση γιατρών σε αποχώρηση ή συνταξιοδότηση, καθαιρέσεις διευθυντών, ποινές σε εργαζόμενους των 500 ευρώ με αποκορύφωμα τα πρόστιμα (15 και 5 ημερομισθίων) σε ειδικευόμενους της ορθοπεδικής (ο ένας στέλεχος της παράταξής μας) επειδή επεσήμαναν προβλήματα του νοσοκομείου. Βεβαίως δεν ξεχνάμε την ανοχή της στην αστυνομοκρατία όταν συναδέλφισσα  διοικητικός οδηγήθηκε άδικα «σιδηροδέσμια» σε αστυνομικό τμήμα ή όταν η αστυνομία προσπάθησε να εισβάλλει σε κινητοποίησή μας τον περασμένο Απρίλιο.

Τι σωματείο χρειαζόμαστε

 Τα προβλήματα λόγω της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών αντί να αντιμετωπίζονται, διευρύνονται. Το νοσοκομείο μας απειλείται από την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης Ευρώπη 2.0 που ουσιαστικά θα το οδηγήσει στα ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα η καθημερινότητα στο «χωνευτήρι» του Ευαγγελισμού πολτοποιεί εμάς τους εργαζόμενους με δραματικές επιπτώσεις στην προσωπική μας ζωή ενώ ο αυταρχισμός της διοίκησης στοχεύει στη δημιουργία εργαζομένων – πειθήνιων οργάνων.

Σήμερα λοιπόν πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται να έχουμε ένα σωματείο δυνατό. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε ένα σωματείο που ενώνει τους εργαζόμενους, ένα σωματείο που εμπνέει και συσπειρώνει τους συναδέλφους, ένα σωματείο που παρεμβαίνει ουσιαστικά και δίνει λύσεις στα προβλήματα, ένα σωματείο που συνθέτει και δεν διαχωρίζει, ένα σωματείο που σχεδιάζει τη δράση του με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα κι όχι που λειτουργεί ως ιμάντας της κομματικής γραμμής , ένα σωματείο που θα επαναφέρει στα μέλη του την πίστη και την εμπιστοσύνη στη συλλογική δράση. Ένα σωματείο ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και το μεγαλοκαθηγητικό και μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο, που δεν θα διστάζει κάθε στιγμή να έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους.

Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις λογικές της μονοπαραταξιακής λειτουργίας, της περιχαράκωσης,   της μικροκομματικής στρατηγικής της παράταξης της ΕΣΑΚ που θεωρεί τον εαυτό της τη μόνη αγωνιστική δύναμη στο κίνημα. Ούτε πολύ περισσότερο με την παράταξη της ΔΑΚΕ που ψήφιζε ανώδυνα τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και στην ουσία  στηρίζει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα. Τέλος δεν μπορεί αυτό να συμβεί με την Κίνηση Συνεργασίας που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έκανε εναγώνια προσπάθεια για την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία παρά τις δύσκολες συνθήκες που αναγνωρίζουμε ότι δίνεται πλέον η ταξική μάχη θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να ορθώσουμε το ανάστημα μας με την ουσιαστική, επίπονη, προσωπική συμμετοχή σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Η διεκδίκηση των αιτημάτων δεν μπορεί να περιοριστεί σε δημόσιες σχέσεις συνδικαλιστών και σε λογικές ανάθεσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Σε αυτόν τον αγώνα, προκειμένου να είναι νικηφόρος, πρέπει πρωταγωνιστές να είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν φωστήρες και ειδικοί, υπάρχει μόνο η δύναμη των συλλογικών μας κινητοποιήσεων και αγώνων.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία παρέμεινε πιστή σε αξίες και  αρχές, δεν έκανε βήμα πίσω, δεν συμβιβάστηκε.  Τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας υπερασπιστήκαμε με συνέπεια τις ιδέες μας, δεν είπαμε «άλλα» χθες και «άλλα» σήμερα, πορευτήκαμε και πορευόμαστε χωρίς ιδιοτέλεια και συμψηφισμούς, ακόμα και με προσωπικό κόστος. Με τις δυνάμεις μας συμμετείχαμε σε κάθε κινητοποίηση προσπαθώντας να ενώσουμε τους συναδέλφους και να αντεπιτεθούμε στην πολιτική κυβέρνησης – διοίκησης.  Γι` αυτό και δεν γίναμε χειροκροτητές καμιάς κυβερνητικής πολιτικής. Δεν είμαστε συνδικαλιστικές «ιερές αγελάδες». Μοναδικό κριτήριο για εμάς είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων και της δημόσιας δωρεάν υγείας και όχι προσωπικά οφέλη ή «προνόμια».

Με ψηλά το κεφάλι ζητάμε την ψήφο σας, όχι «για να τακτοποιήσουμε υποθέσεις σας» ή για κάθε είδους «εξυπηρέτηση» αλλά για να αγωνιστούμε μαζί και να πετύχουμε νίκες μέσα από τον οργανωμένο, μαζικό και συλλογικό αγώνα

Για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία, χρόνια στα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, οι οποίες εδώ και δεκαετίες κάνουν κινητοποιήσεις-τουφεκιές στον αέρα (ολιγόωρες στάσεις εργασίας-μονοήμερες απεργίες εθιμοτυπικού χαρακτήρα) χωρίς να οργανώσουν καμία από αυτές , αδυνατεί να εμπνεύσει και να συστρατεύσει το υγειονομικό κίνημα σε αγώνες διαρκείας ενάντια στις διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές διάλυσης της Δημόσιας Υγείας.

Χρειάζεται ένας εντελώς διαφορετικός δρόμος. Ο δρόμος του αγωνιστικού συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων, ο δρόμος της επέκτασης και γενίκευσης των αγωνιστικών αποφάσεων των επί μέρους σωματείων και όχι ο γραφειοκρατικός στραγγαλισμός τους.

Αυτό το δρόμο θα υπερασπιστούμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και γι’ αυτό το λόγο ζητάμε τη στήριξη των εργαζομένων του Νοσοκομείου και στις εκλογές για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία.

Για ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων

Η εφαρμογή των νεοφιλελευθέρων αντεργατικών πολιτικών σε συνδυασμό με την απουσία ενός οργανωμένου κινήματος έχει οδηγήσει όχι μόνο σε απουσία λύσεων στα χρόνια αιτήματα των υγειονομικών αλλά και σε αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε:

–Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλο το λαό με υψηλού επιπέδου παροχές υγεία-Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος στο Νοσοκομείο ώστε να καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες -Όχι στις νέες περικοπές -Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας

-Άρση της αναστολής εργασίας των συναδέλφων και άμεση επιστροφή τους  στους χώρους εργασίας

-Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους -Να μετατραπούν – τώρα – σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο Νοσοκομείο (επικουρικοί-ΟΑΕΔ- συμβάσεις κλπ) – Έξω οι εργολάβοι και όλες οι εταιρείες από το Νοσοκομείο

-Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ χωρίς πληρωμή επασφάλιστρου -Χαρακτηρισμό του χώρου του νοσοκομείου ως ανθυγιεινού – Καμία περικοπή του ανθυγιεινού – Διπλασιασμό του επιδόματος -Διεύρυνση και επέκταση σε άλλους κλάδους

-Αυξήσεις στους μισθούς – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού -Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών -Διπλασιασμό της αποζημίωσης για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες. Επαναφορά όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας που καρατομήθηκαν.

-5ημερο-6ωρο-30ωρο, με καθιέρωση 4ης βάρδιας στους υγειονομικούς. Ανθρώπινα ωράρια εργασίας για εργαζόμενους και γιατρούς- όχι στην παραβίαση των ωραρίων εργασίας -Χορήγηση σε όλους των ρεπό και των ημερών ανάπαυσης μετά από εφημερία στους γιατρούς.

-Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

-Οργάνωση της εκπαίδευσης του προσωπικού από το νοσοκομείο και όχι από τις ιδιωτικές εταιρείες

-Να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτοκόλλα  ασφαλή για εργαζομένους και ασθενείς απέναντι στον covid-19

Στις εκλογές 13-14-15 Οκτώβρη για Διοικητικό Συμβούλιο

και αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ στηρίζουμε – ψηφίζουμε

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΒΙΔΑΛΑΚΗ    ΜΑΝΙΑ                                               Ψυχολόγος

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΡΗ    ΟΛΓΑ                                         Διοικητικός

ΓΚΡΙΖΟΥ   ΔΕΣΠΟΙΝΑ                                            Νοσηλεύτρια

ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ                                           Νοσηλευτής

ΚΑΠΠΟΥ  ΚΑΛΛΙΟΠΗ                                             Νοσηλεύτρια

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ  ΕΛΠΙΔΑ                                            Βοηθός θαλάμου

ΚΟΚΑ  MERJEME  (ΜΑΙΡΗ)                                   Καθαρίστρια

ΚΟΝΙΑΒΙΤΗ   ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                         Τεχνολόγος  ακτινολόγος

ΜΑΥΡΕΛΟΣ     ΜΑΝΩΛΗΣ                                     Τεχνολόγος ακτινολόγος

ΜΟΡΦΗΣ   ΝΙΚΟΣ                                                   Ειδικευόμενος Χειρ/κης

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΝΙΚΟΣ                                      Διοικητικός

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                          Νοσηλευτής

ΠΑΣΧΑΛΗ    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ( ΒΙΒΗ )                       Τεχνολόγος ακτινολόγος

ΠΕΣΤΡΟΒΑ   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                      Τραυματιοφορέας

ΡΕΓΚΛΗ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΟΥΛΑ)                          Νοσηλεύτρια

ΣΚΟΡΔΑ     ΕΛΕΝΗ                                                Τεχνολόγος Ιατρ. Εργ.

ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ    ΝΙΚΟΣ                                        Ειδικευόμενος ορθ/κης

ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ                                        Καθαριστής

ΤΣΕΡΩΤΑΣ    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                   Γιατρός ακτινοδιαγνώστης

ΤΣΟΥΤΣΑ    ΕΙΡΗΝΗ                                              Τεχνολόγος ακτινολόγος

 

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε

Προηγούμενο άρθροΜε διαμαρτυρίες για τις αναστολές υποδέχθηκαν την αν. υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα στο Νοσοκομείο Κατερίνης (video)
Επόμενο άρθροΚινητοποίηση την Τετάρτη 13/10 στις 6.30 μ.μ. για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Δ. Αττικής