Σωματείο Ασκληπιείου: Γενική συνέλευση την Τετάρτη για το καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών

138

Το Υπουργείο Υγείας με την Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων. Εκτός της διαιώνισης αδικιών, διάσπασης του νοσηλευτικού κλάδου, έγερσης σοβαρών κλινικών και νομικών ευθυνών, εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης κ.α. δημιουργεί και περαιτέρω λειτουργικά κενά στα νοσοκομεία με σοβαρότατες συνέπειες στην παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα:

 Διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (όρος αδόκιμος κατά την άποψή μας) και τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη» (άρθρο 33) ενώ ταυτόχρονα νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών τους δεν προβλέπεται να τις εκτελούν.

 Διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και βαθαίνει τη διαίρεση του κλάδου αναθέτοντας την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει» (άρθρο 34), πράγμα που εκθέτει και σε σοβαρούς νομικούς κινδύνους το σύνολο του κλάδου (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ).

 Οι σημερινές αναλογίες προσωπικού μεταξύ ΤΕ και ΔΕ νοσηλευτών, αλλά και η τεράστια χρόνια υποστελέχωση, καθιστούν σε κάθε περίπτωση ανεφάρμοστη την υπουργική απόφαση, οδηγώντας σε λειτουργική αδυναμία μεγάλο ποσοστό νοσηλευτικών τμημάτων σε πολλά νοσοκομεία πανελλαδικά και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με μειωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας.

 Στο νοσοκομείο μας για να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση θα πρέπει, σύμφωνα με έγγραφο της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας, να περιοριστεί η δύναμη της ΜΕΘ από 12 σε 5 κλίνες, της ΜΕΠ-Κ από 6 σε 3 κλίνες, στα χειρουργεία να λειτουργούν μόλις 2 από τα 6 χειρουργικά τραπέζια, ενώ στα ΤΕΠ δεν θα επαρκεί το προσωπικό ώστε να καλυφθούν και οι τρεις βάρδιες στην καθημερινή 24ωρη εφημερία.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι παραπάνω συνθήκες που επιβάλλονται από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα και δεν βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών αλλά αντίθετα τους απαξιώνουν, αυξάνουν την ένταση της εργασίας τους, επιτείνουν τη διάσπαση του κλάδου και τις μισθολογικές ανισότητες και τους εκθέτουν σε περαιτέρω σοβαρούς νομικούς κινδύνους.

Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την λειτουργία των Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μετατρέποντάς τα πρακτικά σε επιχειρήσεις που θα ενδιαφέρονται για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με λιγότερο προσωπικό με μικρότερες αποδοχές και περισσότερες ευθύνες.

Καλούμε το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 28/9 και ώρα 12:30 στο αμφιθέατρο για να καθορίσουμε τη στάση μας και τις απαιτούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από εδώ και πέρα.

Διεκδικούμε:

– Την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για το καθηκοντολόγιο των ΔΕ νοσηλευτών. Έως τότε, ο Διοικητής και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής υπηρεσίας οφείλουν να αναλάβουν εγγράφως την ευθύνη για την κατάρτιση των προγραμμάτων και την εκτέλεση των νοσηλευτικών πράξεων από τους ΔΕ νοσηλευτές.

– Την κατάργηση της πολυδιάσπασης του κλάδου, με τη δημιουργία ενιαίου κλάδου νοσηλευτικής με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν άμεσα οι ΤΕ στην ΠΕ κατηγορία (δεδομένου ότι οι σχολές τους έχουν ήδη μετατραπεί σε ΑΕΙ) με τις αντίστοιχες αποδοχές και οι ΔΕ νοσηλευτές/νοσηλεύτριες να αποκτήσουν πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σχολές με διευκολύνσεις και εκπαιδευτικές άδειες. Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την μετάβαση στην Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική, να γίνει Ενιαίος Νοσηλευτικός Κλάδος, που θα υπάρχουν μέσα οι κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Νοσηλευτών, με τα ανάλογα βαθμολογικά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα.

– Επιστροφή των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων

– Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

– Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Δέσποινα Τοσονίδου              Άγγελος Σκύρλας

Προηγούμενο άρθροΣχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας στη Βουλή για παρατάσεις ρυθμίσεων και για παράταση θητείας των ΣΟΧ
Επόμενο άρθροΠαράσταση διαμαρτυρίας σωματείων στη ΔΥΠΕ Κρήτης (VIDEO)