Το νοσηλευτικό προσωπικό απαιτεί λύσεις και όχι ψεύτικες υποσχέσεις

441

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών 2023

Η 12η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών /τριων, βρίσκει το νοσηλευτικό κλάδο και γενικότερα όλους τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές  δίνουν τη  μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας «λαβωμένο», ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε  την υποστελέχωση, την εργασιακή ανασφάλεια, την υποαμοιβή καθώς επίσης και τις ελλείψεις σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Χρειάστηκε η εκδήλωση της πανδημίας προκειμένου η κοινωνία και το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό να «ανακαλύψουν» τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό.

Παρόλα αυτά,  η κυβέρνηση  δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι νοσηλευτές και γενικότερα οι υγειονομικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότιτα λειτουργικά κενά διευρύνονται, τα Βαρέα και ανθυγιεινά επιχειρείται να συνεχίσουν να είναι κενό γράμμα και  στο τραπέζι παραμένουν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ ενώ διευρύνεται η προσωρινή και ελαστική εργασία.

Φτάνουν πλέον οι ακάλυπτες επιταγές και οι υποσχέσεις. Απαιτούμε λύσεις και τις απαιτούμε ΤΩΡΑ.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Γενναία χρηματοδότηση από το κράτος στις μονάδες υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των πολιτών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης, με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και αυξάνουν θεαματικά τα όρια ηλικίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Καμιά περικοπή,  διπλασιασμό  του ανθυγιεινού επιδόματος. Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού μέσης εκπαίδευσης που υποχρεώνεται να ασκεί καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.
  • Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία, όχι στις  κομματικές και ρουσφετολογικές αναθέσεις που κάνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις επτάμισι ώρες, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του και τη δημιουργία τέταρτης βάρδιας στα νοσηλευτικά τμήματα.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.
  • Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο, με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας, χτύπημα των αυθαιρεσιών από αρκετές διευθύνσεις νοσηλευτικής.
  • Αύξηση του ωρομισθίου για νυκτερινά – Κυριακές – αργίες, με προοπτική το διπλασιασμό του.
  • Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων, πρόσληψη γιατρού εργασίας, αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής λοιμώξεων).
  • Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολογίου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες επιθέσεις που δέχονται.
  • Ένα επίπεδο σπουδών νοσηλευτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με μέτρα για την ισοτίμηση των πτυχίων. Εκπαιδευτική αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού μέσης εκπαίδευσης με πολυετή προϋπηρεσία σε καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις) και ταυτόχρονη αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών.
  • Δημιουργία δομών εκπαίδευσης για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταφορείς ασθενών, βοηθούς θαλάμου) και σταδιακή κατάργηση της κατηγορίας ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με ένταξη των νυν εργαζόμενων στη ΔΕ βαθμίδα (όσων κατέχουν τα τυπικά προσόντα).
  • Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα νοσοκομεία και το Υπουργείο Υγείας, και όχι από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
  • Αλλαγή στον τρόπο εκλογής και εκπροσώπησης των νοσηλευτών στην επαγγελματική τους ένωση. Ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία της ΕΝΕ.
  • Αναβάθμιση του θεσμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, με αντικειμενικά κριτήρια για την προσέγγισή τους και μισθολογική – βαθμολογική αναγνώριση τους.

Απαιτούμε λύσεις και τις θέλουμε ΤΩΡΑ

ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Προηγούμενο άρθροΚράτος – κομματικό φέουδο: Χρησιμοποιούν το Υπουργείο Υγείας για την προεκλογική εκστρατεία του Θ. Πλεύρη
Επόμενο άρθροΤο Βενιζέλειο Γ.Ν. Ηρακλείου καταρρέει (video)