Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο Άρτας – Προδιαγεγραμμένη η πορεία του…

340

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το νοσοκομείο Άρτας οδηγείται σε κατάρρευση, εξέδωσε η τριμελής επιτροπή γιατρών του.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Αν το προηγούμενο διάστημα μιλάγαμε για ένα νοσοκομείο στα όρια, για νοσοκομείο υπό κατάρρευση, για ένα νοσοκομείο που υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας, στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτηριζόμασταν Κασσάνδρες και υπερβολικοί. Ήρθε, όμως, η πραγματικότητα να μας επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο.

Όλο το καλοκαίρι το ακτινολογικό τμήμα του ΓΝ Άρτας λειτούργησε με δύο μόνιμους γιατρούς, κάνοντας 13 και 14 εφημερίες ο καθένας, καλύπτοντας και όλη την πρωινή λει- τουργία του τμήματος, φτάνοντας παράλληλα στα όρια τόσο της εξάντλησης αλλά πολύ περισσότερο ξεπερνώντας τα όρια στοιχειώδους ασφάλειας για τους ασθενείς πρώτα και κύρια.

Στα προγράμματα εφημεριών με κενές μέ- ρες, η λύση της διοίκησης είναι η μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικό εργαστήριο για αξονικές, υπερήχους κλπ με ό,τι κινδύνους ενέχει αυτό για την ασφάλεια και την ζωή τους. Πλέον το ακτινοδιαγνωστικό θα λειτουργεί με έναν ακτινολόγο και όπως είναι φανερό αυτό καθιστά την λειτουργία όλου του νοσοκομείου επισφαλή έως αδύνατη.
Η Χειρουργική Κλινική λειτουργεί στα όρια μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χω- ρίς ειδικευόμενους από τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός χωρίς βοηθό, καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της πρωτίστως για τους ασθενείς.

Η Παθολογική Κλινική είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νομού. Από την μια οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες 32 κλίνες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 60 νοσηλευόμενους σε καθημερινή βάση και από την άλλη οι ελλείψεις εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης.
Η Πνευμονολογική Κλινική, η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καλύπτει Λευκάδα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια με τρεις πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης ασ- φαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με δύο γιατρούς εδώ και χρόνια.
Η Ψυχιατρική Κλινική έμεινε πλέον με τρεις ειδικούς και 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες Κλινικές του νοσοκομείου, όπως η Μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια λόγω συνταξιοδότησης.

Το νοσοκομείο μας καλύπτει μεγάλη περιοχή, όχι μόνο το νομό με τον ορεινό όγκο αλλά και όμορους νομούς (Λευκάδα, Πρέβεζα, περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας). Εδώ και χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές.

Το νοσοκομείο της Άρτας έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των Ελληνικών νοσοκομείων που υφίστανται την υποχρημα- τοδότηση και την υποστελέχωση χρόνια τώρα. Των νοσοκομείων που σε όλη τη χώρα λειτουργούν με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, με τεράστια κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζόμενων.

Στη χώρα του «πάμε και όπου βγει», το ΕΣΥ καταρρέει. Η δημόσια υγεία δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι η ιδιωτικοποίηση, η απαξίωση, η υποβάθμιση. Άμεση προ- κήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Προσλήψεις άμεσα με τα τυπικά προσόντα γιατρών και κίνητρα για στελέχωση των νοσοκομείων της επαρχίας. Μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων. Δημόσιο σύστη- μα υγείας σύγχρονο, αξιόπιστο, προσβάσιμο δωρεάν για όλους. Οι ζωές μας μετράνε».

Πηγή: Ιστοσελίδα ταχυδρόμος Άρτας

Προηγούμενο άρθροΣωματείο Γ. Ν. «Ασκληπιείου» Βούλας: “Πόσο στοιχίζουν δύο γραμματείς για τρεις μήνες;”
Επόμενο άρθροΧρυσοχοΐδης: δεν είπα ποτέ ότι θα μετατραπούν σε αορίστου οι συμβασιούχοι ΟΑΕΔ