Κινητοποίηση την Πέμπτη στο Θεαγένειο για την υποστελέχωση τους εργολάβους και τους χαμηλούς μισθούς

210

Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Όπως αναφέρουν «η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται στην υπερεργασία και το φιλότιμο των εργαζομένων του», ενώ αναφέρουν ότι σταδιακά οι υπηρεσίες δίνονται σε εργολάβους.

Γι’ αυτό το λόγο και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Πέμπτης στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Αναλυτικά τα όσα καταγγέλλουν: «Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφαλούς παροχής των υπηρεσιών υγείας. Οι υπηρεσίες που δίνονται σταδιακά στους ιδιώτες, η νομοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών οδηγούν το ΕΣΥ σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του..

Στο Θεαγένειο, το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας,  οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες δημιουργούν προβλήματα στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών και προκαλούν την εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων του. Οι ελάχιστες προσλήψεις και αυτές επικουρικού προσωπικού των τελευταίων χρόνων δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν στα όρια με το προσωπικό που τους έχει απομείνει. Πάνω από 30% οι κενές οργανικές θέσεις και με την προκήρυξη που βγήκε μετά από χρόνια μόνο για νοσηλευτικό προσωπικό, θα φύγουν περισσότεροι νοσηλευτές προς άλλα νοσοκομεία από αυτούς που θα έρθουν. Καμία πρόσληψη εδώ και χρόνια στη διοικητική υπηρεσία, που έχει αποδεκατισθεί. Όπως και στα εργαστήρια που πλέον εδώ και καιρό εκχωρούν έργο τους σε ιδιώτες που κοστίζει κάθε μήνα χιλιάδες ευρώ. Η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται στην υπερεργασία και το φιλότιμο των εργαζομένων του.

Παράλληλα η κυβέρνηση κρατάει σε εργασιακή ομηρεία χιλιάδες εργαζόμενους (πρόγραμμα ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ΣΟΧ) οι οποίοι κράτησαν το ΕΣΥ όρθιο. Στους εργαζόμενους του προγράμματος του ΟΑΕΔ οι οποίοι είναι στο 8ο έτος εργασίας δεν δικαιούνται ούτε ένα ευρώ αύξηση όλα αυτά τα χρόνια. Όσο για τους συναδέλφους ΣΟΧ απολύονται για να επιστρέψουν οι εργολάβοι με διπλάσιο κόστος για το κράτος. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΕΣΥ αλλά και στο ΑΝΘ Θεαγένειο. Αν αποχωρήσουν τότε είναι βέβαιο ότι το νοσοκομείο μας θα καταρρεύσει. Είναι επιβεβλημένο και δίκαιο να μονιμοποιηθούν.

Στο ΑΝΘ Θεαγένειο υπηρεσίες δίνονται σταδιακά σε εργολάβους. Πέρα από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν δοθεί παλαιότερα σε εργολάβους (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη), η τεχνική υπηρεσία και η επιστασία λειτουργούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από εργολαβικούς εργαζόμενους. Το τελευταίο διάστημα και άλλες υπηρεσίες παραδόθηκαν σε εργολάβους (Αρχείο, μεταφορές ασθενών, τηλεφωνικό κέντρο).

Η κυβέρνηση νομοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με δικαιολογία την αντιμετώπιση της μεγάλης λίστας αναμονής. Αποκρύπτει ότι η λύση στο πρόβλημα είναι το άνοιγμα των κλειστών αιθουσών χειρουργείων, που έχουν φτάσει στο 40% του συνόλου, με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού. Τα απογευματινά χειρουργεία, στα οποία θα πληρώνουν οι ασθενείς, είναι ένα ακόμη βήμα, μετά την είσοδο των εργολάβων στα νοσοκομεία, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ένα ιδιωτικό ΕΣΥ είναι ο ξεκάθαρος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

Ακόμα περιμένουμε την ένταξη μας στα ΒΑΕ παρά τα ευνοϊκά πορίσματα των επιτροπών και τις ξεκάθαρες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας. Η αδικία στην απονομή του ανθυγιεινού επιδόματος δεν έχει λυθεί ακόμη με αποτέλεσμα η απογοήτευση και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους να συνεχίζουν να υφίστανται.

Η ελάχιστη αύξηση που δόθηκε στον μισθό μας από την αρχή του έτους, δεν μας ικανοποίει και δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις μισθολογικές απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε μια περίοδο με μεγάλη ακρίβεια και υψηλό πληθωρισμό.

Διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις μισθών! Το Σωματείο εργαζομένων καλεί όλους τους εργαζομένους  και τους πολίτες της πόλης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25/04/2024 στις 13:30 στον αύλειο  χώρο του νοσοκομείου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (Επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ)

Πραγματικές αυξήσεις μισθών άμεσα

Ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες

Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζομένους στις δημόσιες μονάδες υγείας χωρίς περικοπές.

Όχι στην παραχώρηση υπηρεσιών στους εργολάβους και ιδιώτες.

Όχι στα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή των ασθενών Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

πηγή: ParallaxiMag.gr

Προηγούμενο άρθροΓια μήνες χωρίς χειρουργό γιατρό το ΤΕΠ του Γ. Νοσοκομείου Αιγίου
Επόμενο άρθροΚουβέντα για την ταμπακιέρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες υγείας