ΟΟΣΑ: Η υποστελέχωση στην υγεία οδηγεί σε επισφαλείς υπηρεσίες και το προσωπικό σε εξουθένωση και αποχωρήσεις

335

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Απρίλη του 2024, περισσότεροι από το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών που εργάζονται σε νοσοκομεία στις χώρες του ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι τα επίπεδα στελέχωσης και οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας δυσκολεύουν την παροχή ασφαλούς φροντίδας στους ασθενείς.

Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα των συστημάτων υγείας να παρέχουν ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον τομέα της υγείας επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, οι οποίοι μπορεί να αναγκαστούν να εργαστούν για πολλές ώρες και να μην έχουν στη διάθεσή τους επαρκή μέσα και υποστήριξη.

Σύμφωνα με την έρευνα ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητο για την προσέλκυση και την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων στην υγεία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εμφανίζονται ελλείψεις στην στελέχωση των μονάδων υγείας με προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την έρευνα, αναφέρουν υψηλά επίπεδα από ψυχικές και σωματικές παθήσεις καθώς και έλλειψη ευημερίας. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση και μπορεί να οδηγήσουν  εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποτυπώνουν την εικόνα στην υγειονομική περίθαλψη σε χώρες του ΟΟΣΑ απλώς επιβεβαιώνουν ότι σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, κοινωνικοί τομείς όπως η υγεία και ιδιαίτερα τα δημόσια συστήματα δεν αποτελούν προτεραιότητα αφού δεν παράγουν κέρδος και θεωρούνται βάρος. Προκειμένου λοιπόν να περιοριστεί η χρηματοδότηση των Δημόσιων συστημάτων υγείας οι κυβερνήσεις επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και δεν δίνουν προτεραιότητα στην στελέχωση των μονάδων υγείας.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι σίγουρο ότι θα ήταν χειρότερα και κάτω από το μέσο όρο αν αναφέρονταν αποκλειστικά στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στα Δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας έχει επιδεινωθεί και οι εργασιακές συνθήκες των υγειονομικών έχουν δραματικά χειροτερέψει.

Γι’ αυτό και ο αγώνας για την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην υγεία πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο των αγώνων των υγειονομικών και γενικότερα των εργαζομένων.

Προηγούμενο άρθροΝα μείνει «ζωντανή» η ΜΕΘ Κοζάνης ζητούν οι γονείς του 16χρονου
Επόμενο άρθροΤο μεγαλύτερο μαιευτήριο στη Ράφα σταμάτησε να δέχεται ασθενείς