ΜΕΤΑ Ευαγγελισμού: Αποκρούουμε το κλίμα τρομοκρατίας κι αυταρχισμού Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας

28

Η εκπαραθύρωση της λαομίσητης μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και η εκλογική άνοδος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA δημιούργησε στο λαό προσδοκίες για ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Σ’ αυτό συντέλεσαν  οι αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος, όλη αυτή η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οργή και η απελπισία των εκατομμυρίων ανέργων, φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων που οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση, και εν τέλει και στην μετανάστευση αλλά ακόμη και σε αυτοκτονίες.

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση έχουν μετατρέψει το χώρο της Υγείας σε σεληνιακό τοπίο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία , στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στις προνοιακές μονάδες επιδεινώνεται και αν δεν παρθούν μέτρα σύντομα το σύστημα θα οδηγηθεί  στην κατάρρευση.  Ζητήματα όπως η έλλειψη προσωπικού, η υποχρηματοδότηση, η κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε. και το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Είναι προφανές ότι το υγειονομικό κίνημα μαζί με όλο το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να απεμπολήσει τους βασικούς του στόχους της προηγούμενης περιόδου για την ανατροπή των μνημονιακών  πολιτικών και  τον απεγκλωβισμό της χώρας από τη θηλιά του Χρέους. Αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την αποκατάσταση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την στήριξη των κοινωνικών τομέων της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η παραμικρή φιλολαϊκή ενέργεια θα θεωρείται «μονομερής ενέργεια» από την τρόικα και θα προσκρούει στον τοίχο της εξυπηρέτησης του επαχθούς Χρέους!

Η λύση για τα προβλήματα μας είναι η Διαγραφή του Χρέους και η εξυπηρέτηση καταρχήν των δικών μας λαϊκών και κοινωνικών αναγκών!

Ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων μένοντας προσηλωμένο στους παρακάτω στόχους:

$1·         Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ενίσχυση των νοσοκομείων,  προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Να ανοίξει τις πόρτες του με απρόσκοπτη κι  ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές και βρίσκονται στο περιθώριο.

$1·         Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, των μονάδων υγείας και πρόνοιας για να μπορέσουν να καλύψουν με επάρκεια τις λειτουργικές τους ανάγκες.

$1·         Στελέχωση των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό με στόχο

α. την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών κενών ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα.

β. Το άνοιγμα των κλειστών κλινών στις ΜΕΘ 

γ. Τη στήριξη των τμημάτων κι  υπηρεσιών που απειλούνται με λουκέτο.

$1·         Άμεση καταβολή των οφειλόμενων των προηγούμενων ετών αλλά και η άμεση εξόφληση των νυχτερινών-αργιών- εξαιρέσιμων κι εφημεριών  του τρέχοντος έτους

$1·         Το χτύπημα της παραοικονομίας και των ιδιωτικών συμφερόντων που κατατρώγουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Την κατάργηση όλων των χαρατσιών και των ιδιωτικών ιατρείων και την αντικατάσταση τους με την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας.

$1·         Την κατάργηση των εργολαβιών και ιδιωτικών συνεργείων στις μονάδες Υγείας του ΕΣΥ που αποτελούν το μοντέλο για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Την κάλυψη αυτών των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, που σε κάθε περίπτωση έχει και μικρότερο «κόστος».

$1·         Το άμεσο ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος στα νοσοκομεία, προκειμένου να σταματήσει το όργιο ρουσφετιών, της κάλυψης της παραοικονομίας και διαφθοράς. Την αντικατάσταση του μοντέλου διοίκησης από ένα δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία συλλογικό όργανο που θα στηρίζεται στους εργαζόμενους και θα επιβάλλει εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για την εξυπηρέτηση των χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Οι εργαζόμενοι οι ίδιοι γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον τι χρειάζεται το νοσοκομείο.

$1·         Την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης στα μισθολογικά κλιμάκια και την σταδιακή αποκατάσταση  των εισοδημάτων μέσα από ένα νέο μισθολόγιο.

Συνάδελφισσες , -οι

Ειδικά αυτήν την περίοδο, και ειδικά στο Νοσοκομείο, βιώνουμε συχνά φαινόμενα τρομοκρατίας, αυταρχισμού και εκδικητικής συμπεριφοράς από την νεοφιλελεύθερη διοίκηση του νοσοκομείου απέναντι σε συναδέλφους που ορθώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται δημόσια στις αυθαιρεσίες.

Τελευταίο δείγμα αυταρχισμού είναι η διενέργεια ΕΔΕ από τη διοίκηση και η κλήση σε απολογία του συναδέλφου και μέλους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας (και πρώην μέλους του ΔΣ ΣΕΝΕ)  μετά από εισήγηση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας επειδή άσκησε δημόσια κριτική στο Διαδίκτυο στις επιλογές τους για τις απευθείας αναθέσεις καθηκόντων προϊστάμενου σε κάποιους συναδέλφους.

Είναι προκλητικό η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής υπηρεσίας να ασχολείται  με την παρακολούθηση δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων και δηλώσεων στο διαδίκτυο προκειμένου να φιμώσει όσους ασκούν κριτική στις πράξεις τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της Διοίκησης που σαν στόχο είχε τον εκφοβισμό όλων των συναδέλφων καθώς και τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές τους καθώς τις βιώσαμε επανειλημμένα και στο παρελθόν. (βλ. επίθεση των ΜΑΤ και τραυματισμός συναδέλφων στα εγκαίνια των  Χειρουργείων).

Έπειτα από πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας τέθηκαν τα ζητήματα τρομοκρατίας, αυταρχισμού και διώξεων  στο ΔΣ του ΣΕΝΕ κι έγιναν παρεμβάσεις στη διοίκηση όπου πετύχαμε την ανάκληση των ΕΔΕ και την απόκρουση του κλίματος τρομοκρατίας και αυταρχισμού.

$11)     Καλούμε το ΔΣ του ΣΕΝΕ να απαιτήσει την απομάκρυνση της μνημονιακής διοίκησης και το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος από το νοσοκομείο μας καθώς και την παραίτηση από το ΔΣ του Σωματείου της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.

$12)     Διεκδικούμε άμεσα να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά το κενό που έχει ο νόμος Βορίδη προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού για το 2015 .Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσες απαντήσεις και λύσεις στο θέμα των πρόσθετων αμοιβών και των εφημεριών

$13)     Πρόταση προς τη σύσκεψη Σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ να προχωρήσουμε σε συγκρότηση σε κάθε περιοχή μαζί με μαζικούς και κοινωνικούς φορείς μετώπου για την υπεράσπιση του Δημόσιου Συστήματος υγείας

$14)     Συντονισμός της ΠΟΕΔΗΝ με την ΟΕΝΓΕ για κινητοποιήσεις με αιχμές την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες, προσλήψεις για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων,, το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος στα Νοσοκομεία.

$15)     Πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου

Τρίτη 31 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο Δώμα

Προηγούμενο άρθροΤο μνημονιακό συνδικαλιστικό μπλοκ προκαλεί…
Επόμενο άρθροΟι ανάγκες ανάπτυξης δημόσιων Δομών αποκατάστασης σε ένα νέο σύστημα περίθαλψης