Αέρα νίκης παρά τις «τρικλοποδιές» για την Ενωτική Κίνηση Μεταξά – ΕΛΠΙΔΑ

31

Με αέρα νίκης κατεβαίνει για πρώτη φορά στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεταξά η Ενωτική Κίνηση – ΕΛΠΙΔΑ αφού όλα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν σελίδα στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Νοσοκομείου.

Η Ενωτική Κίνηση Μεταξά – ΕΛΠΙΔΑ που συγκροτήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο με στόχο να ξεπεραστεί η αδράνεια και η ανάθεση των προβλημάτων σε παράγοντες έχει ως στόχο την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των εργαζομένων.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η Ενωτική κίνηση εμφανίζεται για πρώτη φορά συγκρότησε το πολυπληθέστερο ψηφοδέλτιο που κατεβαίνει στις εκλογές του Συλλόγου.

Στην προσπάθεια το συνδικαλιστικό κατεστημένο (ΠΑΣΚΕ με τον μανδύα των ανεξάρτητων) να ανακόψει αυτή τη δυναμική προχώρησε με τεχνάσματα στο κόψιμο υποψήφιας της παράταξης με πρόσχημα την λάθος αναγραφή του ονόματος της στον κατάλογο των υποψηφίων που υπεβλήθη από το συνδυασμό, παρά το γεγονός ότι η αίτηση που τον συνόδευε είχε το σωστό όνομα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση να κοπεί από υποψήφια της παράταξης η συγκεκριμένη υποψήφια είχε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο και συνδικαλιστικό κίνημα των Γιατρών χρησιμοποιώντας μάλιστα, για να πειστεί η εφορευτική επιτροπή, απειλές για ακύρωση των εκλογών.

 

Δείτε την εκλογική διακήρυξη της Ενωτικής Κίνησης Μεταξά «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Στις 9 και 10 του Ιούνη, καλούμαστε να ψηφίσουμε τους εκπρόσωπους μας που θα αναλάβουν την νέα Διοίκηση του Σωματείου μας. Η διετία που πέρασε σημαδεύτηκε από τους σκληρούς και παρατεταμένους αγώνες των εργαζομένων  και ολόκληρου του λαού. Οι αγώνες αυτοί είχαν στόχο να αποκρούσουν και να ακυρώσουν τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και να ανατρέψουν την συγκυβέρνηση.

 

Εμβληματικός ήταν ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών, που πήρε μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις. Οι σχολικοί φύλακες, οι διοικητικοί των πανεπιστημίων, οι εκπαιδευτικοί και άλλες κατηγορίες εργαζομένων έδωσαν το δικό τους δυναμικό παρών. Στο χώρο της υγείας, είχαμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις  κατά του κλεισίματος και των  συγχωνεύσεων  Νοσοκομείων, των καταργήσεων κλάδων και των διαθεσιμοτήτων, κατά της επιβολής του 5εύρου κ.τ.λ. Η κορυφαία μάχη που δόθηκε από το υγειονομικό κίνημα – και όχι μόνο – ήταν αυτή για την κατάργηση του ν. 4250 για την αξιολόγηση. Η πρωτοφανής συμμετοχή των εργαζομένων στην Απεργία-Αποχή ακύρωσε τα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη για μαζικές απολύσεις μέσω της αξιολόγησης.

     Με  την πολιτική αλλαγή στις 25 Γενάρη 2015, που ήταν αποτέλεσμα των αγώνων , τίθεται επί τάπητος το αίτημα για μια διαφορετική πορεία της χώρας για πρώτη φορά . Η απεμπλοκή από τα μνημόνια και την τρόικα, απαλλαγή από το βραχνά του χρέους, για παραγωγική ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων παραμένουν επίκαιρα.

    Την ίδια ώρα, η χώρα και ο λαός μας βιώνουν ένα ανελέητο πόλεμο από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ αλλά κι από το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο, που επιδιώκουν την ταπείνωση και την παραίτηση του λαού μας από το δικαίωμά να ορίζει  τις τύχες του.

   Τα πρώτα θετικά βήματα της κυβέρνησης, που ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων που προηγήθηκαν, όπως η επαναπρόσληψη των απολυμένων, το φρένο στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, η κατάργηση του 5ευρου και της ψευτοαξιολόγησης που έμεινε στα χαρτιά, η ελεύθερη πρόσβαση  των ανασφάλιστων και απόρων και η εξαγγελία των προσλήψεων στην υγεία δεν επαρκούν για να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των διεκδικήσεων που θέσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο ως εργατικό κίνημα, για μια διαφορετική πορεία της χώρας, που θα οδηγεί σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, κόντρα στα σχέδια των μνημονιακών κομμάτων που κυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο .

Υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας – Η Κατάσταση στο Σύστημα Υγείας

   Στα χρόνια της μαύρης συγκυβέρνησης είδαμε νοσοκομεία να κλείνουν, κρεβάτια και κλινικές να συγχωνεύονται ακόμα και να καταργούνται. Την ίδια περίοδο αυξήθηκε δραματικά η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών με νέα χαράτσια  και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις εξετάσεις. Ο παρασιτικός κερδοσκοπικός ιδιωτικός τομέας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με το κλείσιμο και την υποβάθμιση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

   Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε οικονομική ‘‘ασφυξία’’, εξαιτίας των μνημονιακών προϋπολογισμών, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η περίθαλψη έχουν αποδεκατιστεί, οι μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο σε τμήματα και υπηρεσίες  εξαιτίας της υποστελέχωσης. Από το 2010 έως σήμερα, έχουν αποχωρήσει από τα Νοσοκομεία περίπου 20.000 εργαζόμενοι, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας με μόνιμη σχέση εργασίας. Ακόμα και η όποια υποτυπώδης κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, γίνεται με προσλήψεις ελαστικά εργαζομένων από τα σκλαβοπάζαρα των εργολάβων, τις 8μηνες ή 12μηνες συμβάσεις των επικουρικών, εδραιώνοντας ένα «μοντέλο» εργασιακών σχέσεων.

  Αυτή την περίοδο όλο το υγειονομικό κίνημα θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, διεκδικώντας ριζικές τομές που θα αναστρέψουν την πορεία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και θα βάλουν τη βάση για την αποκατάσταση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Συσπειρωμένοι στα σωματεία , με ψηλά το κεφάλι να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία του μεγάλου μετώπου αντίστασης του λαού στις, απέναντι στις εκβιασμούς των κυρίαρχων κύκλων στις Ε.Ε. και των διεθνών τοκογλύφων που ζητούν τη διατήρηση των μνημονιακών πολιτικών που αποδείχτηκαν καταστροφικές για τα δικαιώματά στις. Δυστυχώς με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ το υγειονομικό κίνημα έχει «εγκλωβιστεί» στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιδιώκουν την «αριστερή παρένθεση».

.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας

Τα προβλήματα στο νοσοκομείο μας, που εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών από όλη τη χώρα, έχουν συσσωρευτεί σε βουνό μετά από 5 χρόνων άσκησης μνημονιακών πολιτικών. Η υποχρηματοδότηση όλο αυτό το διάστημα απειλεί το χώρο μας. Ολόκληρες κλινικές παρουσιάζουν την εικόνα εγκατάλειψης με θαλάμους νοσηλείας  να έχουν μετατραπεί σε κοιτώνες-γραφεία Ιατρών και αποθηκευτικούς χώρους. Ο τομέας της βιοϊατρικής τεχνολογίας  μαστίζεται από ελλείψεις. Ο μοναδικός αξονικός τομογράφος, που έπρεπε να είχε αντικατασταθεί εδώ και πολύ καιρό αφού βρίσκεται «εκτός ζωής», ενίοτε λειτουργεί  κι αυτό χάρη στην καλή επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού και τεχνολογικού προσωπικού καθώς και στην εφευρετικότητά του σε πατέντες. Το PETCT  «κοιμάται» στα υπόγεια ενώ τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θησαυρίζουν.

Ταυτόχρονα  την τελευταία πενταετία δεν έγινε καμμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ενώ πολλοί συνάδελφοι αποχώρησαν. Αντιμετωπίζουμε έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους (τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, τεχνολόγους, διοικητικούς, γιατρούς, τεχνικούς, βοηθητικό προσωπικό)  που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε επαγγελματική εξουθένωση. Η έλλειψη ιδιαίτερα ογκολόγων απειλεί τη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων.

Σε αυτή την πραγματικότητα έρχονται να προστεθούν οι ρουσφετολογικές τοποθετήσεις με ανάθεση που έκανε η μνημονιακή διοίκηση τους τελευταίους μήνες  καταπατώντας τη ρητή εντολή του Ελληνικού λαού στις εκλογές για δημοκρατία-ισονομία-αξιοκρατία. Είναι εξοργιστικό για τους εργαζόμενους να βλέπουν να  μετατάσσονται νοσηλευτές σε διοικητικό προσωπικό αναξιοκρατικά με αποφάσεις μνημονιακών  υπηρεσιακών συμβουλίων και με τις ευλογίες της διοίκησης. Οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για να ξηλωθεί αυτό το μνημονιακό καθεστώς κι απαιτούν να μπει πια φρένο σε αυτή την κατάσταση και στο νοσοκομείο μας.

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου κωφεύοντας σε αυτά τα φαινόμενα συντήρησε αυτές τις πρακτικές .Βοήθησε με αυτό τον τρόπο να αναπτυχθούν παραμάγαζα εντός του νοσοκομείου μας και να δημιουργηθούν ανισότητες και εκφυλιστικές συμπεριφορές . Εξέθρεψε τις πελατειακές σχέσεις με κίνδυνο το διχασμό των εργαζόμενων καλλιεργώντας παράλληλα τη λογική του «βολέματος» . Αυτή η γραμμή βρίσκεται απέναντι από τις δικές μας γραμμές: τη συλλογική διεκδίκηση των αιτημάτων μας, την οργάνωση και προετοιμασία των αγώνων που θα φέρουν νίκες στο κίνημα με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Ενωτική Κίνηση Μεταξά «Ελπίδα» καλεί τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις παρατάξεις. Καλεί τους συναδέλφους να μην εμπιστευτούν τους δήθεν «ανεξάρτητους» που  κρύβουν την κομματική τους ταυτότητα, αυτούς που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να είναι πιστοί στους μνημονιακούς πολιτικούς τους φορείς  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιλέγοντας ως «μέσα» την ρουσφετολογία, τον παραγοντισμό, και το «βόλεμα» και την συνδιοίκηση.

Η Ενωτική Κίνηση Μεταξά «Ελπίδα», καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, ενωμένοι , με αλληλεγγύη και ψηλά το κεφάλι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να οργανώσουμε Ενωτικούς Μαζικούς Αγώνες και να διεκδικήσουμε  :

·         Καμία υποχώρηση στους τοκογλύφους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Διαγραφή του   μεγαλύτερου μέρους του χρέους και φορολόγηση του μεγάλου Κεφαλαίου, πάταξη της φοροδιαφυγής. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των μνημονιακών νόμων στην Υγεία.

·         Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, με ισότιμη, ελεύθερη  πρόσβαση και υψηλού επιπέδου υπη­ρεσίες για όλους,

·         Αύξηση της χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες,

·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων μέσα από νέους σύγχρονους οργανισμούς, φρένο στην ελαστικοποίηση της εργασίας και τα συνεργεία, τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών.

·         Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό. Μισθολογική αναβάθμιση μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

·         Την ένταξη των υγειονομικών και εργαζομένων στη δημόσια υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα χρόνια συνταξιοδότησης, μειωμένα ωράρια, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος.

·         Αναβάθμιση και αναγνώριση του ρόλου των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελματιών υγείας στο υγειονομικό σύστημα.

·         Επαναφορά άμεσα ωραρίου στις 7μιση  και 6μιση ώρες

·         Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού -λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.

·         Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας.

·         Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, νυκτερινά και αργίες και αύξηση του ωρομίσθιου νυκτερινά-Κυριακές-αργίες  με στόχο τον διπλασιασμό του

·         Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων κλπ)

·         Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία και όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις.

·         Αντικατάσταση των μνημονιακών διοικήσεων με ένα δημοκρατικό σύστημα διοίκησης με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

       Καλούμε όλους στις εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του Σωματείου αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι .Η ενεργοποίηση των εργαζομένων όλων των κλάδων, η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητά μας μπορούν να εγγυηθούν νίκες!

Στις 9-10 Ιούνη αλλάζουμε τους συσχετισμούς

Ψηφίζουμε – Στηρίζουμε

Ενωτική Κίνηση Μεταξά

«ΕΛΠΙΔΑ»

Υποψήφιοι για ΔΣ

$11.       Αποστολόπουλος Αντώνης                    Νοσοκόμος

$12.       Ασημομύτη   Μαρία                                Διοικητικός – μισθοδοσία

$13.       Βαργεμέζη  Ευαγγελία               Νοσηλεύτρια

$14.       Βεστάκης  Γρηγόριος                 Ιατρός – Ψυχίατρος

$15.       Γιαμαλή  Ευγενία                                   Σιδερώτρια

$16.       Γιαταγάνης  Κωνσταντίνος                Τραυματιοφορέας

$17.       Ευστρατιάδης  Πέτρος                      Τεχνικός – ηλεκτρολόγος

$18.       Καπλάνογλου  Οθωνία                     Σιδερώτρια

$19.       Καπογιάννης  Κοσμάς                      Διοικητικός- Γρ. πολίτη

$110.   Καραπαναγιώτης  Δημήτριος            Διοικητικός- μισθοδοσία

$111.   Καραχανίδη  Εριφύλη                       Διοικητικός- μισθοδοσία

$112.   Κοριτσιάδης  Γιώργος                        Ιατρός – Ουρολόγος

$113.   Κωνσταντινίδου  Ιφιγένεια                 Τραπεζοκόμος

$114.   Λάμπρου  Χρήστος                           Τεχνολόγος Ακτινολόγος

$115.   Μάνεση   Ειρήνη                               Τραπεζοκόμος

$116.   Μαρτάκη  Παρασκευή                       Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστρια

$117.   Ντάτσης   Κωνσταντίνος                   Ιατρός – Χειρουργός

$118.   Πατερδή   Γεωργία                            Τεχν. Ιατρικών Εργαστηρίων

$119.   Πάτρωνας   Ζαφείρης                        Διοικητικός – λογιστήριο

$120.   Πουλόπουλος   Κωνσταντίνος           Διοικητικός – μισθοδοσία

$121.   Σιδέρη   Πηνελόπη                             Νοσηλευτικό προσωπικό

$122.   Σολδάτου   Μαρκώ                             Διοικητικός – λογιστήριο

$123.   Τσικλής   Εμμανουήλ                         Διοικητικός-Τμ.Επιστασιας

$124.   Χάρμπισον   Ιωάννης                         Νοσοκόμος

$125.   Χούλιαρης   Βασίλειος                       Διοικητικός – Τμ. Επιστασίας

$126.   Χρονοπούλου     Σεβαστή                 Πλύντρια

$127.   Ψαρράκου   Ρεβέκκα                         Νοσηλεύτρια

Υποψήφιοι για Εξελεκτική  Επιτροπή

1.  Κουλόγλου   Δημήτριος                            Τεχνικός- ηλεκτρονικός