Το θράσος και τα ψέματα της απεργοσπαστικής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ

33

του Κόνιαρη Χρήστου

Η ΠΑΣΚΕ της ΠΟΕΔΗΝ, που για λόγους «αυτοπροστασίας» φόρεσε τον μανδύα της Δημοκρατικής Συνεργασίας έχει το θράσος με ανακοίνωσή της να καταγγείλει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών για απεργοσπασία και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

 

Τα παιδιά του Σημίτη και του Βενιζέλου, που για χρόνια διέπρεψαν και διαπρέπουν στην απεργοσπασία, που χάλασαν τα παπούτσια τους στις σκάλες του Υπ. Υγείας και στους προθαλάμους των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, που διατηρούσαν κάρτες «επισκέπτη υπουργού» έχουν το θράσος να μιλούν για το ΜΕΤΑ και για κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Θα έλεγα κάποιος αλήθεια ποιοι μιλούν; Αυτοί που όταν ερχόταν το μισθολόγιο σφαγείο, διαλαλούσαν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις για τους εργαζόμενους στην υγεία και μιλούσαν μάλιστα και για αυξήσεις στους μισθούς; Αυτοί που την πρώτη περίοδο της αξιολόγησης δήλωναν ότι δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί ο νόμος και κόντραραν την απεργία – αποχή στην οποία προσχώρησαν μετά τις πρωτοβουλίες και επιμονή του ΜΕΤΑ; Αυτοί από την μια πλευρά κατήγγειλαν το μνημόνιο και από την άλλη οργάνωναν την προεκλογική στήριξη των μνημονιακών υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που τους συνοδεύουν στην μακρόχρονη συνδικαλιστική τους παρουσία. Μπορούν άραγε να μιλούν αυτοί που εδώ και δεκαετίες το μόνο που γνωρίζουν καλά είναι η πρόσδεσή τους με την εξουσία και η απουσία τους από τους αγώνες; Αυτοί που πρωτοστατούσαν στο σπάσιμο των αγώνων, που έχουν εγγράψει ελάχιστα έως μηδενικά ένσημα σε απεργίες και κινητοποιήσεις, έρχονται σήμερα να μιλήσουν για απεργοσπασία. Θα είχε ενδιαφέρον βεβαίως να αναζητήσει κανείς τις μισθολογικές καταστάσεις τους για να δούμε πόσες περικοπές έχουν από απεργίες και να τις συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες των συνδικαλιστών του ΜΕΤΑ.

Όμως στην ανακοίνωσή τους δεν περιορίζονται μόνο σε χαρακτηρισμούς αλλά χρησιμοποιούν και το ψέμα, νομίζοντας ότι έτσι θα χτυπήσουν το ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Αναφέρουν ότι το ΜΕΤΑ δεν ψήφισε απεργία στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Η αλήθεια είναι ότι το ΜΕΤΑ πρότεινε απεργία στα τέλη ΜΑΗ αφού προηγουμένων η πρόταση αυτή πάει και στις Γενικές συνελεύσεις των Σωματείων με ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντούσε στα άμεσα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Υγείας και τους εργαζόμενους. Η αντίρρηση λοιπόν για το ΜΕΤΑ δεν ήταν η ημερομηνία της απεργίας, αλλά το πλαίσιο διεκδικήσεων και η προσφυγή στους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Αλήθεια όμως τι φοβόταν η ΠΑΣΚΕ με το συνεταιτεράκι της τη ΔΑΚΕ και απέρριψε την πρόταση αυτή; Μήπως επειδή οι εργαζόμενοι που τους γνωρίζουν καλά τους έπαιρναν με τις πέτρες για το ξαφνικό τους ενδιαφέρον; Μήπως γιατί οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχτούν τη θέση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ ότι συνεχίζονται τα μνημόνια για να βγάλουν λάδι το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;

Όμως η συμβιβασμένη γραφειοκρατία της ΠΟΕΔΗΝ αποκρύπτει σκόπιμα ότι την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση με προετοιμασία και Γενικές Συνελεύσεις καθώς και για επισχέσεις εργασίας αν δεν πληρωθούν τα δεδουλευμένα στις 13 Ιούνη, την επανάφερε το ΜΕΤΑ και στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο και την απέρριψαν τα συνεταιράκια του μνημονιακού μπλοκ.

Αποκρύπτει επίσης σκόπιμα ότι το ΜΕΤΑ με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στους χώρους δουλειάς, ανεξάρτητα από την διαφορετική προσέγγιση με την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ καλούσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Αποκρύπτει ότι Σωματεία που έχει την πλειοψηφία ή ισχυρή παρουσία το ΜΕΤΑ βρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση, ξεχνά ότι το ΜΕΤΑ συμμετείχε με δικό του μπλοκ στην συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε.

Αυτοί που έλειπαν, παρά την πανελλαδική κινητοποίηση, ήταν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ από δεκάδες σωματεία, που από κεκτημένη ταχύτητα συνέχισαν την τακτική της απεργοσπασίας. Ούτε τα ρεπό, ούτε τα εναγώνια καλέσματα δεν μπορούσαν να διασώσουν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Χρειάστηκε η βοήθεια του νέου συνεταίρου της πλειοψηφίας, του ΠΑΜΕ, που κινητοποίησε συνταξιούχους, κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη για να εμφανιστεί η απεργιακή συγκέντρωση ως αξιοπρεπής.

Τους χαρακτηρισμούς για κυβερνητικό συνδικαλισμό, για υποταγή σε κομματικά κελεύσματα τους επιστρέφουμε. Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ανακοινώσεις θα μπορέσουν να αποθαρρύνουν τον αγώνα του ΜΕΤΑ να διώξει τη «σκουριά» από τα συνδικάτα των υγειονομικών και θα σταματήσει να αποκαλύπτει την απεργοσπαστική και μνημονιακή πολιτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν κάνει μεγάλο λάθος. Αυτό το καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους δεν το εγκαταλείπουμε όσες επιθέσεις και αν δεχτούμε. Στην μάχη αυτή νικητές θα βγουν οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όχι η μνημονιακή πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ.

– Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Προηγούμενο άρθροΟλόκληρη η ΚΥΑ για τα Νυκτερινά Κυριακές Αργίες του 2015
Επόμενο άρθροΑέρα νίκης παρά τις «τρικλοποδιές» για την Ενωτική Κίνηση Μεταξά – ΕΛΠΙΔΑ