Β. Αμπελογιάννη: Το νέο ασφαλιστικό Βρούτση «συνταγματοποιεί» το ν. Κατρούγκαλου

40

Με αφορμή την εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ, στα Ιωάννινα, για το ασφαλιστικό, τη Δευτέρα 2 Φλεβάρη, η γραμματέας του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, Βάσω Αμπελογιάννη, μίλησε για την εκδήλωση και φυσικά για το «αντασφαλιστικό Βρούτση», όπως το χαρακτήρισε, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρίσμα 91,6».

Μεταξύ άλλων, μιλά για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση, για την ενοποίηση ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, για τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και για την απόφαση της εργοδοσίας του «Jumbo» να καταργήσει καταχρηστικά την Κυριακή αργία στο κατάστημα της Πρέβεζας και της Κατερίνης.

Παρά το ότι αντιθέτως προεκλογικά υποσχόταν η ΝΔ, έρχεται σήμερα με νέο ασφαλιστικό Βρούτση, και «συνταγματοποιεί» το ν. Κατρούγκαλου, υπογραμμίζει η Β. Αμπελογιάννη και αποκαλύπτει τα ψέματα Βρούτση:

Οι όποιες αυξήσεις διαλαλεί ο υπουργός Εργασίας και τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης αφορούν σε μικρή κατηγορία συνταξιούχων, κυρίως, αυτούς που έχουν πλήρη συνταξιοδοτικό βίο και επιπλέον θα είναι «λογιστικές». Δε θα φανούν, δηλαδή, στην τσέπη των δικαιούχων, αφού θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν τώρα. Με λίγα λόγια, η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων και φυσικά των νυν ασφαλισμένων και μελλοντικών συνταξιούχων δε θα δει τίποτε. Και με το δεδομένο πως έχει καταργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ΕΚΑΣ και με το δεδομένο την κατάργηση της λεγόμενης 13ης σύνταξη από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ως κόσμος της δουλειάς θεωρούμε ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις, συμπληρώνει.

Αν δε μειωθεί η ανεργία, που είναι σε υψηλά επίπεδα, αν δεν σταματήσει η ανακύκλωση της ανεργίας, μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ, αν δεν σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, αν δεν επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία τα κλεμμένα χρήματα, που υφαρπάχθηκαν μέσω του PSI κτλ., αυτό που θα έχουμε θα είναι ό,τι προβλέπει ουσιαστικά ο ν. Κατρούγκαλος: συντάξεις προνοιακού επιπέδου, επισημαίνει.

«Jumbo» Πρέβεζας

Όσον αφορά στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη, καταχρηστικά, ανέφερε ότι πρόκειται για απόρροια του μνημονιακού αντεργατικού οπλοστασίου που εκμεταλλεύθηκε η εργοδοσία του «Jumbo». Μάλιστα, όπως είπε, δεν είναι ξαφνική απόφαση, αλλά μελετημένη και σχεδιασμένη από την κάθε εργοδοσία, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, με δεδομένο το νομικό πλαίσιο που κινείται υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και κατά των συμφερόντων και της ζωής των εργαζομένων.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις, σημειώνει: το θέμα είναι τι κάνουν οι εργαζόμενοι, τι κάνει ο κόσμος της δουλειάς, αλλά και τι κάνουμε κι όλοι εμείς ως κοινωνία που είμαστε εν δυνάμει πελάτες. Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια και έχει χυθεί πραγματικό αίμα για να κερδηθεί το οκτάωρο, η πενθήμερη εργασία και η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αν σήμερα που η τεχνολογία καλπάζει, θεωρούμε πως πρέπει να επιστρέψουμε σε εποχές πριν από το 1800, και ως εργαζόμενοι απλά καθόμαστε και τους κοιτάμε ή τους δικαιολογούμε ως εν δυνάμει πελάτες, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει νομοθετηθεί η Κυριακή αργία και να καταργηθεί το όποιο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα κάποιες Κυριακές. Και να διατηρηθεί η Κυριακή αργία ως κόρη οφθαλμού. Γιατί κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει ότι προχωράμε από πενθήμερη σε εξαήμερη και σε επταήμερη εργασία. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα το «όποιος ψωνίζει Κυριακή να ετοιμάζεται να δουλέψει και Κυριακή». Καταδεικνύει τη στόχευση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, διότι εκεί θέλουν να πάνε τον κόσμο της δουλειάς.

Και όσον αφορά τον αγώνα των εργαζομένων στα «Jumbo», αφού σημειώνει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στη συγκεκριμένη αλυσίδα παιχνιδιών, επισημαίνει ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους, να είμαστε αλληλέγγυοι, και να απαιτήσουμε να διαφυλαχθεί η κυριακάτικη αργία. Γιατί αλλιώς υποθηκεύουμε το μέλλον το δικό μας.

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο ηχητικό τι είπε αναλυτικά η γραμματέας του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, Βάσω Αμπελογιάννη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρίσμα 91,6».

Προηγούμενο άρθροΜΕΤΑ: Σύσκεψη – συζήτηση για το ασφαλιστικό | Πέμπτη 13 Φλεβάρη
Επόμενο άρθροΣύλλογος Εργαζομένων Λαϊκού: Η Διοίκηση αλλάζει τους πίνακες των επιτυχόντων καθαριστριών