Η «σαλαμοποίηση» του κινήματος των συμβασιούχων διευκολύνει την κυβέρνηση

381

Έχουμε επισημάνει  εδώ και χρόνια ότι η διασφάλιση της εργασιακής θέσης των συμβασιούχων απαιτεί ένα συντονισμένο αγώνα όλων των κατηγοριών, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον φορέα πρόσληψης, με στόχο την μονιμοποίησή τους.

Δυστυχώς στο υγειονομικό κίνημα επιλέχτηκε οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις να γίνονται με βάση τις διαφορετικές κατηγορίες και χωρίς να έχουν δίπλα τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γεγονός που δεν διευκόλυνε την μαζικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Αυτή η επιλογή βεβαίως διευκόλυνε την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να εμφανίζει κάποιες προσωρινές ρυθμίσεις ως νίκες και να τις πιστώνεται επικοινωνιακά. Δυστυχώς όμως δεν συνάντησε την αντίδραση άλλων δυνάμεων που δεν βρίσκονται στην πλειοψηφία, αντίθετα σε αρκετές περιπτώσεις διευκόλυναν αυτή την επιλογή.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την αυτοανακήρυξη ως εκπροσώπων των συμβασιούχων διάφορων προσώπων δια μέσω διαδικτυακών εφαρμογών οι οποίοι μάλιστα έδιναν και δίνουν υποσχέσεις για λύσεις που θα αφορούσαν μόνο την συγκεκριμένη κατηγορία.

Έτσι φτάσαμε σήμερα μπροστά στις απολύσεις ενός μεγάλου μέρους συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, κυρίως στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει ένα μαζικό κίνημα συμβασιούχων που μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα τις αποτρέψει.

Όσοι λοιπόν καλλιεργούν αυταπάτες στους χιλιάδες συμβασιούχους ότι η λύση βρίσκεται στις παρατάσεις που δίνονται ξεχωριστά σε κάθε κατηγορία, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην υπόθεση των συμβασιούχων.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία που βρίσκονται σε αγωνιστική κατεύθυνση πρέπει τώρα να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού και να προτείνουν ένα σχέδιο αγωνιστικών παρεμβάσεων με διάρκεια και κλιμάκωση.

Να αγωνιστούν για την αποτροπή των απολύσεων, να θέσουν επί τάπητος το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Να συνδέσουν αυτό  τον αγώνα με τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για την στελέχωση των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Προηγούμενο άρθροΑγ. Κυριακού: Αντί για προσλήψεις αναισθησιολόγων, εντέλλεσθε για υπερεφημέρευση
Επόμενο άρθροΟι ρυθμίσεις του 2023 για το ανθυγιεινό στην υγεία επεκτείνονται και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία