Η αλήθεια για τους μισθούς των νοσηλευτών σε Ελλάδα και Ευρώπη

389

Οι νοσηλευτές αποτελούν για την κυβέρνηση και το συστημικό πολιτικό προσωπικό ένας κλάδος στον οποίο συνεχώς αναφέρονται με κολακευτικά σχόλια. Άλλωστε στην περίοδο της πανδημίας “περίσσεψαν” τα χειροκροτήματα, τα θετικά σχόλια και οι υποσχέσεις τόσο για τους νοσηλευτές όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία.

Τα στοιχεία όμως του ΟΟΣΑ για το ύψος των μισθών των Νοσηλευτών στην Ευρώπη το 2021 και η αναγκαστική σύγκριση που γίνεται με τους μισθούς των νοσηλευτών στην Ελλάδα κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Τα λέμε αυτά αφού οι ετήσιοι μισθοί των νοσηλευτών σε ευρώ στην Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα.

Όμως ενδιαφέρον έχει και ένας δεύτερος πίνακας που ακολουθεί με στοιχεία του ΟΟΣΑ από τον οποίο προκύπτει ότι από το 2010 έως το 2020 στην πλειονότητα των χωρών υπήρξαν αυξήσεις στους μισθούς των νοσηλευτών ενώ στην ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι μισθοί των νοσηλευτών μειώθηκαν κατά 16%.

Ενώ πλησιάζουμε στην παγκόσμια ήμερα των Νοσηλευτών θα περισσέψουν οι εκδηλώσεις στις οποίες θα ακουστούν μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Εκεί εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη θα εμφανιστούν οι γνωστοί «εκπρόσωποι» των νοσηλευτών που το μόνο που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι να λειτουργούν ως φερέφωνα των κυβερνήσεων και ως μηχανισμός κατευνασμού των νοσηλευτών.

Θα επιχειρήσουν να διαχωρίσουν τους νοσηλευτές από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία τάζοντάς τους ειδικούς μισθούς. Θέλουν ίσως να ξεχάσουμε ότι την περίοδο των μνημονίων που στους μισθούς των νοσηλευτών και των άλλων υγειονομικών έγιναν τεράστιες περικοπές αυτοί αποτελούσαν “αυλή” των μνημονιακών κυβερνήσεων.  Είναι οι ίδιοι μέσω των γνωστών μηχανισμών διαφεντεύουν τις νοσηλευτικές υπηρεσίες ως μέσα υποταγής των νοσηλευτών.

Γι’ αυτά αλλά και για πολλά ακόμη ίσως ήρθε η ώρα οι νοσηλευτές να τους γυρίσουν την πλάτη.

Προηγούμενο άρθροΟ Γεωργιάδης προαναγγέλλει απολύσεις με την λήξη των συμβάσεων
Επόμενο άρθροΓιατροί χωρίς Σύνορα: Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από 11 μονάδες υγείας στη Γάζα